Реклама / Ads

147| 6244 |09.11.2014 АКТУАЛНО

55% от българите още си падат по Бай Тошо

.
Тодор Живков
Изчезва колективната памет за тоталитаризма. 94% от хората между 16 и 30 години твърдят, че се чувстват абсолютно незапознати с този период. 46% от пълнолетните смятат, че са слабо запознати.

Това сочи национално представително проучване на Алфа Рисърч, част от инициативата „25 години свободна България". 55% от анкетираните дават положителни оценки за Тодор Живков, а 25% негативно. 20% не го познават.

 

68% от младежите между 16 и 30 години не познават Маргарет Тачър. 58% не познават кой е Хелмут Кол. 71% не познават Александър Солженицин. Няма единен образ на социализма, обясни Боряна Димитрова от Алфа Рисърч.

 

За хората с леви убеждения епохата на социализма се възприема с думи като „спокойствие", „работа за всички", „благоденствие", „сигурност". Това, което тревожи левият електорат от тази епоха, е "възродителният процес".

 

За десните епохата на комунизма се възприема с думи като „ограничения", „безправие", „деспотизъм", „диктатура", „утопия". Достъпно здравеопазване, достижения в образованието са признанията за успехите на соца сред десните избиратели. За хората над 61 годин и събитията от 80-те години на 20 век, за които се сещат, са аварията в Чернобил, оставката на Тодор Живков, падането на Берлинската стена, както и "възродителният процес".

 

Що се отнася за прехода очаквания и реалност се покриват само по няколко показатели: отваряне на граници и свободно пътуване, връщане на собствеността и повече права и свободи. Не са се сбъднали очакванията за върховенство на закона, повишаване на благосъстоянието, нови работни места.

 

50% от запитаните смятат, че преходът е бил неуспешен. В личен план едва 29% от хората смятат, че са загубили от прехода. Само 6% са спечелили в семеен план от прехода.

 

Според запитаните от прехода най-много са спечелили политиците и мафиотите, а загубили са хората от народа.

 

Хората в България вероятно ще дадат различна оценка на прехода. Това заяви президентът в периода 1997-2002 Петър Стоянов. Хората от неговото поколение и по-възрастните се делят на две групи, както обясни той. Едните мислят с носталгия за комунизма заради реда и сигурността и други, които си спомнят лагерите. Рухването на комунизма у нас и приобщаването на страната ни към новия цивилизационен модел е огромен исторически успех на България, смята той.

 

Стоянов е не мнение, че проблемът с прехода е, че във вида, в който се е развил през последните 25 години, той почти няма ярки защитници.

 

"Тези, които бяха тясно свързани с комунистическия режим, са недоволни от прехода, защото смятат, че той е направен от лошите седесари, които са докарали България до това дередже", убеден е експрезидентът.

 

Хората, които са били възпитани в антикомунистическо мислене, пък имат свое основание да бъдат недоволни от прехода, защото смятат, че той е извършен от хората, които са строили комунизма преди 1989-та година. Бъдещите поколения ще оценят със сигурност това, което правим днес, смята Петър Стоянов.

 

Служебният министър на образованието Румяна Коларова на свой ред обясни, че 10 ноември не е дата, която се възприема еднозначно. Целта на инициативата е да се почетат „забравените" дисиденти и антикомунисти. Младите хора не знаят нищо за 25-те години, които са минали, нито за комунизма, посочи Коларова. Според нея трябва по-активно да се говори по тези теми - безпристрастно и непартийно.

 

По думите й, макар темата за комунизма да е включена в учебниците, често учителите не стигат до нея и не я преподават. Те не преподават, защото се страхуват, че ще провокират реакции на нетолерантност към различните интерпретации, смята Коларова. Досега темата за комунизма и за отминалите 25 години е използвана за провокиране на нетолерантност и екзалтиране на определен електорат. С това трябва да се спре, смята Коларова.

 

Повече по случай годишнината от 10 ноември, четете в рубриката ни 25 години (не) преход

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 13| 8348 |25.04.2014 АССИ „Прогноза“ за Фрог: Еевроизборите са тест за кабинета „Орешарски”, смятат 58,2 % от българите . 32| 9147 |06.04.2014 Внуците на бай Тошо: Тадаръкова да си ексхумира своите роднини . 1| 6642 |18.12.2013 "Дейли телеграф" окарикатури българите . 14| 5800 |07.12.2013 Тошо Тошев чукна 71

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ