Реклама / Ads
10| 10480 |22.05.2023 АКТУАЛНО

Адв. Екимджиев за ФрогНюз: Гешев извършва прокурорски преврат в парламентарна Република

.
Източник: БГНЕС
С оглед на откровено криминалното поведение от страна на Иван Гешев и очевидната злоупотреба със служебна власт, граничеща с невменяемост, смятам, че главният прокурор трябва да бъде физически озаптен - тоест арест, повдигане на обвинение и задържане под стража. Защото той извършва един прокурорски преврат в Парламентарна Република, осуетявайки всякакви разследвания срещу него.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз адвокат Михаил Екимджиев във връзка с днешната информация, изнесена от прокуратурата, според която се извършват проверки по сигнали срещу политици, сред които кандидат-премиерът Мария Габриел, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, както и двама членове на прокурорската колегия във ВСС - Калина Чапкънова и Георги Кузманов.

 

"Това е поредно брутално доказателство за това как се злоупотребява властта в прокуратурата. Очевидно това не са данни, с които прокуратурата в лицето на Гешев, разполага от вчера. Но едва след като придоби публичност конфликтът между Гешев от една страна и Бойко Борисов от друга, той започна да прави това, което като главен прокурор трябваше да прави от първия момент, в който беше инсталиран на тази длъжност. Аз бих поставил въпроса няма ли да има разследване и срещу Гешев за това, че е бездействал в продължение на 3 години, знаейки, че се извършват такива престъпления", коментира адв. Екимджиев.

 

По думите му това очевидно е един опит за саморазправа и институционална злоупотреба от страна на Гешев с неудобните и опит да апелира и да респектира останалите членове на Висшия съдебен съвет и по-точно на Прокурорската колегия, от които зависи как ще се развие разследването на сигналите срещу него.

 

"Доколкото знам, той трябваше днес в 10 ч. да се яви в прокуратурата и да дава показания. По принцип Гешев като главен прокурор може да си позволи да не се яви на разпит. Това е в основата на искането за тази промяна и за механизма за контрол над главния прокурор. Защото никой по йерархията на прокуратурата, никой, който е под Гешев (като се започне от неговия заместник Борислав Сарафов, и се стигне до младши прокурор), не може да извърши никакво валидно процесуално действие срещу него. Т.е. това е една демонстрация на тази безнаказаност, заради която се искаха съответните промени", отбеляза още той.

 

Екимджиев припомни, че само преди около година Конституционният съд, по искане на ГЕРБ, прие, че всеки прокурор може да разследва главния прокурор.

 

"Ако има някой прокурор с мъжки атрибути, сексуални и ментални, позовавайки се на това решение на Конституционния съд, може да разпореди задържане, принудително довеждане на Гешев. И оттам процедурата по искане на мярка, по повдигане на обвинение. Явно плашилките продължават и ключовият въпрос е дали Гешев все още управлява прокуратурата, или поне някои нейни съществени отломки, за да има кой да изпълни тези негови явно отмъстителни намерения срещу политици, срещу членове на прокурорската колегия на ВСС, които очевидно целят само сплашване", категоричен бе юристът.

 

Той изрази мнение, че трябва да се създаде парламентарна комисия, която да разследва детайлно сигналите срещу Гешев.

 

"Дали след като Гешев очевидно в разрез с решението на Конституционния съд, е задействал тази процедура за сплашване спрямо членове на прокурорската колегия и които би следвало да разследват неговото производство за освобождаване, дали не трябва, за да се гарантира независимост на това разследване, да бъде сформирана ad hoc парламентарна комисия, която да замести прокурорската колегия на ВСС и да установи истината, относно тези сигнали, които са срещу Гешев. И тогава вече тя да предостави материалите на ВСС. Но според мен криминалното поведение на Гешев и очевидната злоупотреба със служебна власт, граничеща с невменяемост, той трябва да бъде физически озаптен. Т.е. арест, повдигане на обвинение и задържане под стража. Защото той извършва един прокурорски преврат в парламентарна Република, осуетявайки всякакви разследвания срещу него".

 

Разговорът проведе: Георги Камарашев

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3779 |21.05.2023 Надежда Йорданова: Гешев е опасен за авторитета на съдебната система . 14| 10834 |19.05.2023 Куклата на конци не става кукловод: Защо крият с кого е пътувал Гешев? Случка в ”Осемте джуджета” . 9| 8597 |16.05.2023 Даниел Смилов: Гешев ще повлече много хора със себе си, няма да стане доброволна жертва . 56| 10946 |15.05.2023 Гешев скъса оставката си, иска главата на Сарафов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads