Реклама / Ads
22| 9153 |17.12.2014 АКТУАЛНО

Адв. Екимджиев пред Фрог: Цацаров е съучастник в корумпционото разпределение на делата

.
Адв. Михаил Екимджиев
С проверките, които започна ВСС и с инициативите за дисциплинарно производство спрямо съдия Ченалова, ВСС иска да покаже, че критиките срещу него са неоснователни. Продължават настойчиво да стоят въпросите къде беше ВСС през последните 2 години, когато до него бяха отправени множество сигнали от Съюза на съдиите, от отделни съдии, сигнали, свързани със случайното разпределение на делата в Софийски градски съд и Върховен административен съд. Знае се, че случайното разпределение на делата, не е случайно, това е корупционна хранилка, коментира пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев.
 

Фактът, че сега са готови да инициират някаква активност и да наложат дисциплинарни наказания на отделен съдия за отделни негови нарушения не променя оценката за непригодността на ВСС и за това, че е изчерпал лимита си на обществено доверие и трябда да подаде оставка.  

 

Показателен е фактът, че Ченалова ще бъде проверявана за много по-безобидни нарурешения. Липсата на критерии за индивидуалната натовареност на различните съдилища в страната отново се дължи на безхаберието и бездействието на ВСС. Справедливо би било да се направи разследване и да бъдат разплетени криминалните и корупционни схеми. Поставям настоятелно въпроса за ролята на главния прокурор, който е член на ВСС. Той от началото на мандата му бил многократно сезиран за проблема за извършването на корупционни престъпления, свързани със случайното разпределение на най-важните дела с най-голям обществен интерес. Бездействието на главния прокурор означава съучастие към тази корупционна схема. Заедно с ВСС оставка трябва да даде и главният прокурор.

 

На въпрос странно ли е включването на съдия Лозан Панов отново в надпреварата за председател на ВКС, Екимджиев отговори: Той вероятно е притеснен заради инцидента, който преживя, и от тази гледна точка е нормално да реши да не участва в битката. Сега се е съвзел и е променил намерението си.

 

Правозащитникът коментира и бонусите на висшите съдии. „Бонуси се получават на калпак от всички съдии от ВСС. Не е достатъчно да не наградиш някого, който е наказан. Системният проблем е, че липса критерий за оценка на количеството и качеството на работата. Премии трябва да отидат при тези, които са заслужили, а не при негодниците, които съсипват идеята за правосъдие. Бонуси, премии и 13-та заплата ще получат и тези които са корумпирани. Те ще получат пари веднъж под формата на рушвет и втори път като бонуси. Да се реши проблемът , трябва да има атестиране, от което ВСС бяга.

 

На въпрос дали ще има промяна в съдебната система, Екимджиев отговори: Няма причина, тези които са създали тази продънена и изгнила съдебна система,  точно те да инициират промяна. Във всички случаи натискът трябва да е и от законодателна, от изпълнителна власт, от обществото и от ЕК, за да се получи центрофуга и катарзис.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 13842 |12.12.2014 Геолог пред Фрог: До 3 г. знаем за газа в Хан Аспарух, до 5 г. – в Силистар и Терес . 9| 6696 |08.12.2014 Р. Миланов пред Фрог: Сертов се готвеше да преподава във Франция, ходеше пеша на работа . 31| 8126 |08.12.2014 Съдия Желявска: Манипулацията на разпределението в съда остава следи . 6| 5995 |06.12.2014 Гълъбово и Раднево под вода, Елхово пред евакуация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads