Реклама / Ads
0| 12916 |28.04.2022 АКТУАЛНО

Протежета на Гешев и Цацаров се спрягат за членове на бъдещия ВСС

.
Сотир Цацаров и Иван Гешев
Протежета на главния прокурор Иван Гешев и неговия предшественик Сотир Цацаров се спрягат за членове на бъдещия ВСС. За това алармират пред Фрог нюз магистрати.
 

В момента като кандидат-прокурор за кадровия орган от професионалната квота  е записана единствено Добринка Калчева. Тя е от апелативна прокуратура-Пловдив. Твърди се, че минава за особено близка на Гешев и по тази причина изборът и се счита за “вързан в кърпа”. 


Източниците ни са категорични, че до няколко дни таблицата с мераклиите за новия ВСС ще набъбне значително, тъй като през май приключва процедурата по набиране.  Без колебания се твърди, че в нея ще се появи името на апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Колегите му още си спомнят как дължи издигането си изцяло на Цацаров, който всъщност го е предложил за този пост през 2018 г.  


В надпреварата за Съвета се очаква да влезе и заместничката на Иван Гешев- Красимира Филипова. “Постигат се значителни успехи както по делата за конвенционална престъпност, така и по делата за корупция на всички нива”, казва тя в интервю за столичен вестник малко след като сяда в началническото кресло. Не споменава обаче кого има предвид относно  успехите в борбата с корупцията.


За бъдещ член на ВСС се спряга и името на шефа на окръжна прокуратура Плевен Владимир Николов. Любопитното е, че той оглавява асоциацията на прокурорите. През последните години тя се прочу като голям защитник на Гешев. При всяка атака срещу него, асоциацията излизаше със съобщения в негова подкрепа. Ключова защита асоциацията имаше  по време  на скандалния избор на "Каскета" за обвинител №1.

 

  Интересно е да се отбележи, че същото поведение демонстрира и професионалната организация на следователите. Тя се оглавява от следователя от НСлС Петко Петков, който също сега напира за ВСС. Декларациите му в стил “Гешев е велик” се появяваха една след друга. Излиза, че в бъдещия Съвет ще влязат все хора, защитавали Гешев като Матросов на амбразурата. 


Интересното е, че темата за избор на ВСС не е в центъра на внимание на депутатите, които реално трябва да участват в избора на членовете от ВСС от т. нар. “политическа квота”. Според източниците ни дори имена не се обсъждат.

 

Предполага се, че трудността ще дойде и от факта, че едва ли при сегашните противоречия между политическите формации ще се събере мнозинство от ⅔ на НС, каквото се изисква по закон, за да бъдат избрани новите членове на ВСС.

 

Това поставя изцяло под въпрос излъчването на новия кадрови орган. Ако не се стигне до съглашателство в парламента, сегашния ВСС ще продължи да действа. А това означава само едно - Иван Гешев ще стои на поста си непокътнат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10401 |17.04.2022 Бойко Станкушев: Гешев е силно некомпетентен . 0| 11374 |12.04.2022 Седем неверни твърдения, с които Гешев се опитва да остане главен прокурор . 0| 41945 |11.04.2022 С космическа скорост: Инспекторатът към ВСС “изчисти” кандидата на Гешев за член на ВСС . 0| 15173 |06.04.2022 Само във Фрог: Гешев уреди прокурорката по делото КТБ да работи в отдела на Цацаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads