Реклама / Ads
15| 6740 |07.08.2019 АКТУАЛНО

Прокуратурата поиска ВСС да вземе мерки срещу "определени медии"

.
Сотир Цацаров Източник: БГНЕС
Прокуратурата призовава колегията във ВСС да вземе решение за начина на реакция на посочени медийни публикации, касаещи конкретни прокурори. Конкретизират се материалите свързани с професионалните качества на Евгения Станкова, прокурор Силвия Соколова и с новоизбрания шеф на специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров.
 

В официално прессъобщение на прокуратурата се казв: "За ръководството на Прокуратурата е напълно ясно, че причина за персоналните атаки в медии срещу магистрати са проведените през последните години разследвания по дела, представляващи голям обществен интерес, с които пряко или косвено бяха засегнати различни корпоративни, политически и бизнес интереси. Главният прокурор Сотир Цацаров и неговите заместници изразяват пълна подкрепа към работата на прокурорите Димитър Петров, Евгения Станкова и Силвия Соколова."

 

Визирани са статии в "Сега" и "Капитал". Към първата, която е свързана с кариерното развитие на Петров има и кратко каре, в което са събрани оскъдните данни за работата на прокурор Евгения Станкова. Тя наблюдава разследването срещу "Тад Груп" за кибертероризъм за хакването на НАП и се прочу в последните дни с конспиративната теория, че обвиняемите са хакнали сървъра на пръскачките пред Народното събрание. От медията уточняват, че цялата изнесена информация за Димитър Франтишек Петров е взета от официалната му биография, качена на сайта на ВСС.

 

"Особено тревожен е утвърденият в определени медии подход за засягане на личната сфера на магистрати, на изнасяне на невярна информация за техни близки и роднини, като средство за компрометиране и създаване на съмнения и внушения съответни на редакционната политика и интересите на собствениците на тези издания."

 

Припомняме, че прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет вече излезе със становище срещу статията "Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев", публикувана в "Капитал". В него тя изразява безпокойството си от негативната кампания, реализирана в част от българските медии, срещу заместника на главния прокурор Иван Гешев - кандидат за главен прокурор на Република България, както и срещу прокурорите и следователите, подкрепили неговата кандидатура.

 

"На основание Механизъма за публична реакция на Прокурорската колегия на ВСС в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, приет с решение на Прокурорската колегия – протокол № 9/20.03.2019 г., предлагаме на колегията да вземе решение за начина на реакция на посочените медийни публикации, касаещи конкретни прокурори.", пише още в прессъобщението на прокуратурата.

 

Ето какво се предвижда в т.нар.  "Механизъм на публична реакция в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи":

 

1. Прокурорската колегия на ВСС осъществява ежедневен мониторинг на публичната информация, имаща отношение към работата на прокуратурата. В съответствие с Правилата за медийна комуникация в системата на ПРБ такъв мониторинг се осъществява и от говорителя на главния прокурор и говорителите на съответните прокуратури.

 

2. При установен в резултат на мониторинга по т. 1случай на засягане на независимостта и доброто имена прокурор или следовател, възможно най-бързо, Прокурорската колегия взема решение за начина на реакция, която съобразно спецификите на случая може да бъде:

 

-публично оповестено официално становище или декларация на колегията;

-изявлениеза медиите на говорителя на колегията илина определен от колегията неин член;-писмен отговор до съответна институция, вкл. и публичното му оповестяване.

 

3. Публичното оповестяване се извършва по подходящ начин –със съобщение до представителите на медиите, с брифинг за медиите, с публикуване на интернетстраницата на ВСС и др.

 

4. Реакцията по реда на т. 2 може да бъде предизвикана и по искане на прокурор/и/ или следовател/и/, отправено до колегията.

 

5. Когато публично са оповестени конкретни обстоятелства, съдържащи твърдения за допуснати от прокурор или следовател нарушения в дейността по правоприлагане или на морално-етичните норми на поведение, твърденията следва да бъдат проверени, а предприетите действия и резултатите от извършената проверка–да бъдат публично оповестени.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 11562 |01.08.2019 ПРЕЦЕДЕНТ! Прокуратурата разпространи ЕГН-то на Борисов, Цацаров и Пеевски . 8| 8458 |12.07.2019 Според прокуратурата получаването на кредити от КТБ е престъпление . 11| 12273 |05.07.2019 Човекът на Цветанов в прокуратурата се „прочу“ с делото за връщането на колата на Георги Димитров . 7| 12206 |03.07.2019 Програмисти от „Телетол“: Някой иска да вземе пътищата ни на концесия, застрашена е националната сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads