Реклама / Ads
7| 7127 |02.05.2024 АКТУАЛНО

Адв. Мария Шаркова за детската болница: Премиерът Главчев подписва, каквото му подават?

.
Мария Шаркова
Решението за създаване на частна болница за детско здравеопазване в София беше взето в условията на информационно затъмнение. Това коментира адвокат Мария Шаркова - член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница.
 

"Министър-председателят не вярвам да разписва определени решения като селски кмет, които просто му ги подават, а той поставя подписа си. Би следвало да се запознава с документите, които съпътстват вземането на това решение.

 

Какви са тези документи - ние от Обществения съвет ще настояваме да станат публични, за да можем да се запознаем с всички анализи", обяви адвокат Шаркова и бе категорична, че обществеността трябва да бъде запозната с обстоятелствата.

 

Вчера министър-председателят Димитър Главчев разпореди решението да бъде отменено, след като няколко часа по-рано го защити. Обсъждането на частната болница, докато държавният проект за Национална детска болница все още се бави, породи напрежение. "Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет. Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра на здравеопазването, премиерът Главчев ще предложи на президента Румен Радев министърът на здравеопазването Галя Кондева да бъде освободена от поста", гласеше вчерашното съобщение от МС като от него трябваше да се разбере, че Главчев е бил въведен в заблуждение и не носи никаква отговорност, въпреки че е глава на правителството. Реакцията на служебния премиер, дългогодишен кадър на ГЕРБ, дойде след негативни реакции от президента и различни политически сили, но последва бързо след публичното възмущение на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски.

 

"Това решение дойде преди множество почивни дни, на тъмно, без никаква предварителна информация, включително информация към обществото за поредното лечебно заведение, което ще бъде построено на територията на град София, където според приетия наскоро анализ на здравните нужди за страната - в София има излишък на болнични легла с изключение на педиатрични и легла и легла за продължително лечение. При това положение - защо има одобрение на подобен проект - ние не знаем. Всичко беше в условията на едно информационно затъмнение", обясни адв. Шаркова.

 

уктури, ще задълбочи кадровия проблем, който съществува и в момента. Освен това една частна болница няма да работи в обществен интерес, в интереса на децата и подобряване на детското здравеопазване, а ще работи в частен интерес и той е свързан с това, че разкритите структури обикновено се избират да са по-рентабилни, финансово изгодни клинични пътеки, както и да се приемат не толкова тежки случаи, при които лечебното заведение няма да губи финансови средства, подчерта тя в предаването "Преди всички".

"Националната детска болница не е просто една сграда, която трябва да бъде построена. Това е концепция, свързана с развитието на детското здравеопазване, което има множество проблеми. Идеята на изграждането на детската болница е да се решават проблеми в детското здравеопазване и работещите в нея да участват пряко в решаването на тези проблеми", обясни адв. Мария Шаркова.

Според нея привидно се изразява подкрепа за този проект, но всъщност се изпращат послания, които са напълно противоречиви.

Общественият съвет настоява също така и да се изясни правният статут на Националната детска болница.

 

"Следим отблизо какво се случва и поддържаме връзка с Националната инвестиционна компания, за да можем да информираме обществото при възникнали проблеми. Имаме представен график на дейностите - в случай, че не възникнат някакви форсмажорни обстоятелства би следвало да имаме Национална детска болница след 3-4 години", добави Шаркова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8666 |30.04.2024 ISW: Кремъл провежда хибридна кампания директно срещу НАТО. Пример - отравянето на Гебрев в България . 8| 6993 |29.04.2024 Българските радиа и телевизии призовават за незабавна дискусия: Пълна забрана на рекламата на хазарт не е решението . 7| 14691 |27.04.2024 Атлантическият съвет: Тодева бе единственият областен управител, който се осмели да демонтира паметника на съветските окупатори . 5| 11460 |26.04.2024 Една от най-дълбоко критите тайни - Чернобил. "Всички страни около нас обявяват, че има радиация, но не и България".

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads