Реклама / Ads
15| 10275 |28.02.2020 АКТУАЛНО

Адв. Здравка Калайджиева: Очаквам публично извинение от г-н Гешев

.
Адвокат Здравка Калайджиева от фондация ”Български адвокати за правата на човека”, бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, поиска в ефира на БНР публично извинение от главния прокурор Иван Гешев и реакция по отношение на неговата професионална етика от Висшия съдебен съвет и Висшия адвокатски съвет.
 

Причината е, че Гешев окачестви като наглост становището на "Български адвокати за правата на човека", в което са изложени правни аргументи за необходимостта от промени в конституцията. Адвокатите бяха поканени да опишат възгледите си от президента Румен Радев, който започна широка дискусия по темата.


Правозащитниците настояват в конституцията да се запише, че правосъдие се раздава единствено от съда, тъй като прокуратурата е само страна в процеса. Те предлагат независим орган извън съдебната власт да може да разследва главния прокурор и пълно разделение на колегиите на съдиите и прокурорите във Висшия съдебен съвет. Посочва се, че трябва да се въведе и лична отговорност на представителите на държавата, заради чиито действия се плащат обезщетения за вреди на гражданите.


Главният прокурор вчера коментира становището така: "Наглост е адвокати на подсъдими и обвиняеми олигарси да предлагат промени в конституцията за прокуратурата. Това е все едно прокуратурата да иска промени в Закона за адвокатурата."


В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република. Необходимостта от промени в конституционната уредба на съдебната система, които да изяснят кой в нея е кум, кой сват, кой на булката брат, изглежда, остана неразбрана само от главния прокурор.


Становището е подготвено в отговор на поканата и аз мога само да благодаря на г-н Гешев, че го популяризира. Крайно време е българският народ да се върне към съзнанието, че правосъдието се раздава от съда, а не от прокуратурата. Именно това е част от становището, изготвено по покана на президента, обясни тя.


Ние смятаме, че това е принцип, който всички добре знаят, но той не е добре оценен и разписан в конституцията и българските закони. Не може прокуратурата да започва производства, които да висят с години, и тези производства за засягат името, имота, честта и живота, ако щете, на гражданите, докато те преценят, и без да дават след това думата на съда.


Това не е правосъдие. Това са акции, които би трябвало да се отграничават от действителното правосъдие.

 

Необходимостта от реформа е изяснена в редица решения на Европейския съд, Венецианската комисия, други международни авторитети. В нашето становище няма нещо особено ново. Но до този момент никой не беше характеризирал моето лично мнение или дейността на "Български адвокати за правата на човека" като "наглост". Очаквам публично извинение от г-н Гешев и се надявам компетентните органи за оценка на неговата етичност и колегиалност като прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Висшия адвокатски съвет да реагират, посочва Калайджиева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 10432 |02.02.2020 Съдия Здр. Калайджиева: Възможностите на прокуратурата достигнаха до неконтролируем апогей . 14| 12244 |11.09.2019 Иванчева пред Фрог: Разпространените чатове с мен са фалшиви, не познавам Цв. Василев и Прокопиев, очаквам да ме задържат . 3| 9314 |07.01.2019 Енергийният експерт Иван Хиновски за Фрог: Празнувам троен Ивановден, очаквам решение за АЕЦ ”Белене” . 26| 10282 |24.02.2018 Гинка Върбакова с първо интервю без снимка: ”Инерком” е сам. Очакваме помощ от уважавана чужда банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads