Реклама / Ads
14| 22317 |04.03.2018 АКТУАЛНО

Акад. Червеняков: Москов едва си взе специалността за анестезиолог, а дава акъл

.
акад. Петър Червеняков
„Кой мисли за това здравеопазване? Мислиш, че сегашният министър мисли? Или Москов е мислил за това здравеопазване?
 
Москов едва си взе специалността за анестезиолог. И аз съм работил с него, и той дава акъл. Можете ли да си представите какъв акъл ще ви даде? Той е политик, това са ненормални работи”. Това заяви в предаването "120 минути" акд. Петър Червеняков.

Той е един от доайените на българската медицина, на 93 години е и не е спирал да практикува професията си и за ден.

За него думата лекар не означава просто професия, а призвание, което носи с гордост повече от 66 години. Любов към хората и медицината. Това е причината всяка сутрин 93-годишният проф. Петър Червеняков да става и да облича бялата престилка.

Историята му започва през 1925 г. Роден е в Сталийска махала, Ломско, в семейство на инженери. „Мечтаех да стана инженер. Математиката ми вървеше чудесно, но настъпи преломен момент”, разказва той.

Заради политическите си убеждения е изключен от всички училища в царска България. Затварян е два пъти в полицията. Първия път заради позиви против участието на България във Втората световна война и против царския режим.

„Първо не намериха доказателства, десетина дена, биха ме, и боят беше поносим, и ме освободиха”, спомня си академик Червеняков.

 

Втория път се озовава в полицията в последния ден на гимназията. Но за разлика от предходния път, когато няма доказателства срещу него и се налага да бъде освободен,  този път остава в ареста за 2 месеца.

 

„За тези 2 месеца 8 пъти съм пребиван до безсъзнание. Биеха ни на третия етаж в ломската полиция. Там има една мивка, умивална за полицаите. Завличаха ме за краката и ме заливаха с 1-2 кофи студена вода на цимента. И като се помръдна, разбират, че съм жив. Тогава ме хващат за краката и ме влачат до мазето и може би тогава желанието ми да стана инженер се премести в това да стана медик”, допълва академик Червеняков.

 

Покрай наскоро нашумелия скандал покрай Народния съд и неговите жертви академик Червеняков, живял по времето на три Българии, си спомня: „Обвиняват комунистите, защо е имало Народен съд? Народният съд идва по инициатива от победителките от Втората световна война. Това е предложение на Чърчил и Великите сили решават, че тези, които са виновни за 50 милиона жертви в Европа, трябва да бъдат наказани. Тези народни съдилища идват по предложение от Ялта на тримата големи”.

 

След 9 септември 1944 г. академик Червеняков успява да завърши гимназия и постъпва като войник в 35-и пехотен полк във Враца. Трудностите не отказват младия Петър от желанието му да стане лекар.


Заедно с другари от казармата записват медицина, а малко след дипломирането си той се превръща в един от основоположниците на гръдната хирургия у нас. Не е спирал да практикува и за ден.

Извършил е над 30 хиляди операции, а повече от 35 години е републикански консултант по коремна и гръдна хирургия.

„Такива случаи съм имал, които никога няма да забравя. Никога не сме мислили за пари. Оперирал съм прободено сърце и взех 3,17 лв. в Разлог”, посочва академикът.  Акад. Червеняков е консултирал е и е оперирал в над 52 болници в България, Русия, Либия и Македония. Има две изобретения и 12 признати  рационализации, както и много нови оперативни методи.

Медикът разказва как е дошло предложението за работа в Либия. „Демокрацията идва и мен ме пенсионират. И беше много хубаво... пенсионер. И ми дадоха пенсия – 94 лв. като главен хирург. С тези 94 лв. не можехме да си купуваме само кисело мляко, а то беше също така дефицит и трябваше рано да ставам в 4-5 ч. да отида да си взема кисело мляко”, спомня си той.

 

И така идва предложението да стане главен консултант и хирург в Либия, където работи повече от 12 години.


Няма болница, която да не съм консултирал в Либия. Имаха санитарна авиация, имаха линейки”, допълва той. Академик Червеняков е бил там и когато са обвинени българските медицински сестри.

„Тогава в спор с Багдад и министъра аз му казах, че това е недопустимо, което правят. Не могат лекари да бъдат убийци, особено българските лекари и сестри. Те си имат грехове там нашите сестри, но да са убийци и такова масово заразяване на деца няма как да го направят и съзнанието им няма да допусне това да стане. Той не приемаше това мое мнение, но каза все пак: „Ще видим какво ще стане”, отбелязва акд. Червеняков.

 

Лекувал е и сина на Кадафи. „Човекът се държеше нормално, но тия около него са ненормални. Аз като отидох, там го пазят 20 военни с оръжия. Добре де, ама аз съм бил военен. И като ги гледам как държат оръжието, те са неграмотни. И ще те утрепят и после ще кажат: Опитал се да избяга или направил еди-какво си. Иди доказвай”, допълва той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 9095 |31.08.2017 Акад. Иванов за Фрог: Мутрите са тук! Те са в прокуратурата, съда, политиката . 4| 5660 |26.02.2017 Министър Семерджиев: Решенията на Москов бяха лоши . 5| 12867 |22.02.2017 Само във Фрог: Москов използва КТБ, за да се саморазправя с шефа на болница ”Св. Анна” . 8| 7719 |06.02.2017 Семерджиев: Москов показа безпомощност, има хаос в системата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads