Реклама / Ads
13| 9405 |22.03.2020 АКТУАЛНО

Проф. Олег Хинков: Нямаме истинска реанимация, живеем в страшни времена

.
Проф. Олег Хинков
България няма истински реанимации. Причината да е така е един български министър на здравеопазването. ”Живеем в страшни времена, сега не е време да се сочи с пръст – време е сериозните, знаещите, да се съберем и да спасим каквото можем”. Това заяви проф. Олег Хинков във връзка с коронавируса.
 

Хинков е бивш зам.-здравен министър, в кабинета на Симеон Сакскобургготски. Неговата специалност е анестезиологията.

 

Предстоят ни страшни времена, в интензивните отделения ще се влиза със селекция – пациенти над определена възраст няма да бъдат приемани, категоричен беше пред Българската национална телевизия   проф. Хинков.


Той предупреди, че при такава ситуация до седмица-две почват да напускат и медицински работници, защото не могат да издържат психически на страшния избор – да определят кой да има шанс живее и кой да умре.

 

Професорът обясни и защо се стигна дотук – заради принципът "болница – търговско дружество". По думите му, на месец средно 40 000 лева струва да имаш анестезиология в параметри, в които трябва и това се води  "загуба", съответно никой директор на болница не поддържа такава финансова загуба. Затова сега в България почти няма анестезиолози.


Хинков даде пример какво е реанимацията – да имаш свободен ресурс, поне една медицинска сестра, която да може да замести веднага. Реанимационната сестра трябва да е млада, тя минава километри на едно дежурство, вдига сумарно стотици килограми. И не може тя да има опит по-малко от 3 години, категоричен е професорът.

 

"2008 – 2009 година беше епидемията от свински грип. Тогава, пролетта на 2009 година в България умряха 4000 души за 1 месец. За огромно съжаление те бяха предимно млади хора – родилки и бременни жени. Нямаше обявено извънредно положение, но малкото хора, които работехме реанимация, бяхме близко до това положение (бел. ред. – като пандемия)", разказа професор Хинков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 9165 |10.11.2019 Проф. Атанас Семов: През последните 30 години загубихме 1/3 от населението си . 44| 18796 |01.11.2019 Проф. Велислав Минеков: Трябва да си върнем София и държавата, плячкосани и обрани . 0| 5304 |09.10.2019 Проф. Огнян Герджиков: Предизборните кампании започнаха с множество нарушения . 3| 9553 |28.09.2019 Социологът проф. Мирчев: Последният мандат на Фандъкова е пълна катастрофа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads