Реклама / Ads
54| 17221 |02.12.2020 АКТУАЛНО

Американският сенат разследва Пеевски

.
Делян Пеевски Източник: БГНЕС
Комисията по вътрешна сигурност към Американския Сенат разследва депутатa от ДПС Делян Пеевски за това, че се е опитал да прикрие нелегални плащания през посредници, за да наеме американски лобисти, които да подобрят репутацията му в САЩ.
 

Това се твърди в документ, депозиран в Държавния департамент от лобистката фирма Alexandria Group International, която е наета да представлява интересите на Атанас, Пламен и Христина Бобокови, съобщи „Капитал“.

 

В резюмето от 13 страници се обяснява, че Бобокови имат бизнес интереси в САЩ и дори доставят акумулаторни батерии на НАСА, а също така са в договорни отношения с Chevron. Това е и основанието им да потърсят защита в САЩ.

 

„Бойко Борисов управлява с група олигарси във взаимно изгодни взаимоотношения. Най-видният от тях е Делян Пеевски, който оперира над закона и притежава изключителна икономическа и политическа власт. Легитимните бизнес лидери в България, превърнати в жертви от настоящия режим, припознават Пеевски, заедно с главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов, като основните архитекти на демократичния спад в България и превръщането ѝ в криминална държава“, пише още в документа.

 

До момента е известно, че действително депутатът от ДПС Делян Пеевски е наел лобистка фирма, за да защитава интересите му в САЩ. След като през 2017 г. подсъдимият банкер Цветан Василев обяви, че ще потърси защита в Щатите по т.нар. глобален закон „Магнитски“, българската фирма “Авиора консулт” започва да плаща на консултантска компания, която представлява депутата от ДПС, пише разследващият сайт „Биволъ“

 

„Авиора консулт“ е създадена през 2009 г. от адв. Гено Андреев, който е син на бившия високопоставен офицер от ДС, дългогодишен шеф в НСлС и зам.-вътрешен министър в правителството на Сергей Станишев – Румен Андреев. Останалите двама членове на борда на компанията са спряганият за адвокат на Пеевски – Александър Ангелов, и неговият баща Параскев Ангелов. Последният също прекарва кариерата си като високопоставен офицер на контраразузнаването в ДС, а по време на Виденовото правителство е назначен за зам.-вътрешен министър. Под договора сключен в САЩ от “Авиора консулт” с лобистката фирма, която да защитава Делян Пеевски по закона „Магнитски“ стои подписът именно на Параскев Параскевов.

 

„За да оцелеят и процъфтяват, корумпираните посткомунистически режими като този на премиера Бойко Борисов трябва да контролират не само правителството, но и съдебната власт, медиите, но също така и други властови лостове. Заедно с Иван Гешев и Делян Пеевски те формират престъпен триумвират, който контролира голяма част от българското общество“, коментира пред „Капитал“ Маршъл Харис, който е управляващ съдружник в Alexandria Group International, която защитава Бобокови.

 

„Като основен олигарх на Борисов Пеевски няма морални или етични притеснения и не признава границите на закона. Неговите пипала се простират до всяко кътче на България, но и не само. Очаквано незаконната му дейност би привлякла вниманието на американските служби за борба с наркотиците и тези за финансов контрол. Нормално е и той е да се опита напразно да подобри репутацията си в САЩ, а тя е на мафиотски дон и международен престъпник“, заяви още Харис.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 16913 |19.09.2020 Европрокурор №1 Лаура Кьовеши пред БиБиСи: Ролята ни е да разследваме хората с власт . 28| 14719 |28.06.2020 Заплахи за журналиста Николай Стайков и децата му заради разследването ”Осемте джуджета” . 0| 16080 |18.05.2020 Ултра скандал! Швейцарският главен прокурор пред импийчмънт заради неразследване на убийството на Магнитски . 29| 19526 |29.02.2020 EL PERIÓDICO: Разследването за пране в Барселона, свързано с българския премиер, достигна до Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads