Реклама / Ads
8| 6333 |05.08.2024 АКТУАЛНО

Антикорупционният фонд разкри корупционна схема за изхвърляне на строителни отпадъци /видео/

.
Незаконно сметище
Дългогодишна корупционна схема в Столичния инспекторат е създала паралелна система за изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси на над 240 нерегламентирани сметища на територията на Столична община, съобщава Атикорупционният фонд (АКФ).
 

През октомври 2015 г., когато предаването "Господари на ефира" излъчва интервю с анонимен служител на Столичния инспекторат, като участници в схемата са посочени дългогодишният директор на Инспектората, инж. Веска Георгиева и инж. Николай Кючуков, който тогава е началник Сектор "Контрол на замърсяване от строителството".

 

Инж. Георгиева застава начело на Инспектората през 2008 година, когато е назначена от тогавашния кмет на Столична община Бойко Борисов. Заема поста до смъртта си през 2021 г. когато на директорския пост застава дългогодишният полицай Ивайло Иванов. Инж. Кючуков оглавява Сектор "Контрол на замърсяване от строителството" от септември 2011 г., пише още "Дневник".


По-рано тази година информация за инж. Кючуков предоставя дългогодишният служител на Инспектората и началник Сектор "Контрол на районните инспекторати" Любка Любенова.







В един от разговорите, който инж. Неделков записва, Любенова твърди, че инж. Кючуков дълги години е покровителствал схемата за нерегламентирани засипвания, от което получавал значителни материални облаги. Споменава се и сумата от 500 000 лв., която според Любенова, Кючуков се опитва да събере, за да си купи директорската позиция в Инспектората.


Освен че запознава началника си с детайли около схемата за паралелно изхвърляне на отпадъци, която според нея няма как да бъде спряна заради намесените огромни суми пари, Любенова предлага "да урегулираме този процес с подходящите хора и по подходящия начин, за да бъде както е било винаги", защото "кому е нужно да ти взима това, което е дадено за директора".


"Въпреки че АКФ не разполага с механизми да провери голяма част от твърденията на г-жа Любенова, решихме да излъчим записа, защото той съдържа твърде много и твърде конкретни данни за начина, по който се осъществява схемата, включително имена на

 

Опитите на инж. Неделков да отстрани инж. Кючуков и Любенова от постовете им засега са неуспешни, но към момента и двамата не са на работа. Кючуков изненадващо решава да подготвя научна дисертация и да ползва отпуск, който му е разрешен преди повече от седем години - право, гарантирано му от Кодекса на труда. Любенова е в отпуск по болест заради кардиологично заболяване, но Столична община обжалва болничния лист.


Опитите за дисциплинарно уволнение на Любенова са осуетени от отказа на Независимата синдикална федерация на търговията, кооперациите, туризма и услугите, на която тя е секретар. Синдикалната организация е регистрирана два дни преди назначаването на Неделков за директор. В допълнение Любенова е подала три вътрешни доклада срещу инж. Неделков, както и сигнал до Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), която осъществява функциите на орган, защитаващ лицата подаващи сигнали за нередности.


На 31 юли е получила защита като сигналоподател, което на практика не позволява дисциплинарното ѝ уволнение. Друго лице, което АКФ призовава прокуратурата да разследва, е Цветелин Тодоров, споменат като "Цецо" в тайно записания разговор. За Тодоров се твърди, че организира засипванията в западните райони на общината.


Дали това е така предстои да се изясни, но е факт, че по време на проверка на Инспектората той е предоставил фалшифицирано разрешително за рекултивация на терен, издадено от Министерство на земеделието. Тодоров се е представил и за собственик на девет други терена, където Инспекторатът е установил незаконни засипвания.







"С цел прикриване на незаконни засипвания Тодоров е предоставил фалшифициран официален документ," коментира Желева. "Освен документната измама органите на реда би следвало да проверят дали собствениците на терени, на чиято територия са констатирани подобни практики, са жертви на нерегламентираните засипвания или съучастници."


Общината е издала предписания за почистване на собствениците на засегнатите частни терени. Почистването на общинските терени, замърсени от нерегламентираното изхвърляне, е в компетенциите на районните кметове и допълнително ще натовари общинския бюджет.


"Изложените по-горе факти са само част от изключително притеснителна информация за работата на определени служители на Инспектората и общински дружества, която получихме", коментира Бойко Станкушев, директор на АКФ.


"Поради естеството и мащаба на последиците от проблема ще следим с особено внимание развитието на казуса, както и реакциите на всички компетентни институции", допълва Станкушев.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3628 |05.08.2024 Следователи влизат в епицентъра на взривовете край Елин Пелин . 10| 9423 |04.08.2024 Китайски медии: Два важни съюзника на Путин му забиха нож в гърба. И Китай е на път да го изостави   . 1| 2663 |04.08.2024 Лекари съветват: Kакви лекарства да вземем със себе си на почивката? . 3| 3241 |03.08.2024 Четирима българи с шансове за медал в осмия ден от Игрите в Париж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads