Реклама / Ads
63| 10914 |02.09.2019 АКТУАЛНО

Атлантици: Съветската армия окупира България, но нагло наричат това „освобождение“

.
Вълна от възмущение предизвика във Фейсбук инициатива на руското посолство в София, представяща нахлуването на съветската армия в България през септември 1944 г. като освободителна мисия. ”Поредна нагла руска хибридна провокация против държавата и обществото, със съучастието на проруски елементи у нас.” - заявяват от Атлантическия съвет на България.
 

"На 9 септември 1944 г. с държавен преврат на власт идва престъпно правителство, с помощта на чужда държава, обявила ни война и навлязла в Родината ни като окупатор. Това е най-черната дата в нашата История! Паметникът на съветската армия е символ на окупацията и смазването на свободата на България. И на убиването на бъдещето на няколко поколения българи." - се казва в позиция на АСБ, публикувана в социалната мрежа.

 

Евродепутатът Александър Йорданов постави въпроса за вината на Съветския съюз пред българския народ, като излезе с остра позиция по повод на подготвяната от руското посолство инициатива за 9 септември - фотоизложба, наречена "Освобождение Болгарии".

 

"Руската страна, която пледира за приятелски отношения с България, продължава да нарича най-нагло осъществената от съветската армия окупация на отечеството ни "освобождение". Това е недопустимо, политически и морално осъдително. По-подходяща за случая би била фотоизложба документираща безчинствата на окупаторите и техните слуги - убийства, изнасилвания, грабежи, хвърляне на живи хора от скала, заравяне на трупове в прясно изкопани ями, издевателства над жени и побои в милицията, хранене на свине с човешко месо в концлагера "Белене" и други актове на "освобождение", осъществявани от съветски войници и български комунисти след 9-ти септември 1944 г." - посочва той пред faktor.bg.

 

Александър Йорданов допълва, че престъпленията на съветската армия у нас са признати лично от комунистическия лидер Георги Димитров в писмо до Йосиф Сталин.
Почетохме жертвите на тоталитаризма


Той напомня, че общият брой на избитите българи, включително разстреляните без съд и присъда, през първите няколко месеца на комунистическия терор са 30 000. Става дума за елита на нацията, включително наследници на известни възрожденски фамилии и герои от войните за национално обединение.

 

На този фон евродепутатът напомня и извинението на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, който на полски език помоли поляците за прошка заради причиненото от

 

Александър Йорданов, който е и член на Атлантическия съвет, апелира за реакция срещу провокативната инициатива, като заявява, че ако не последва отговор, ще постави въпроса пред Европейския парламент.

 

Политологът Огнян Минчев определя действията на съветската армия като арогантно поробване.

 

"Освобождение" на България от държавата й - превръщане на България в колония на Москва. "Освобождение" на България от нейния национален елит - избиване на голямата част от българските политически, административни, стопански, интелектуални и духовни лидери, без съд и присъда или чрез монтиран от окупатора съд и присъди без каквато и да е легитимност. "Освобождение" на България от пълноценно национално битие за половин век, през който страната и националната общност са управлявани от колониална администрация в полза на имперския център - Москва. Последствията от всичко това не са преодолени и до ден днешен, когато ние все още нямаме национална независимост, пълноценна национална държава и национално достойнство, отхвърлящо намесата на бившия имперски господар в енергетиката, политиката, системата за сигурност, медиите... "Освобождение", което е символ на арогантно поробване." - написа политологът в профила си във Фейсбук.

 

От Атлантическия съвет от своя страна посочват, че участието на българи в инициативата е национално предателство.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 15271 |28.12.2018 Много вожд, малко индианец: Армията се топи, броят на генералите расте . 6| 10701 |20.04.2018 КСНС след КСНС за армията, а на полигон ”Корен” се хвалим с баба си . 1| 10382 |31.05.2017 Скандално! Кабинетът оттегли годишния доклад за трагичната ни армия . 4| 6352 |08.03.2017 Армията козирува вече на генерал-лейтенант Боцев!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads