Реклама / Ads
10| 6851 |20.10.2008 АКТУАЛНО

България и българите през погледа на чуждите медии

.
Престъпност, имотни спорове, климатична политика, финансова криза, култура и спорт – така може да се обобщят накратко българските теми, намерили днес отражение в чуждестранните медии.
 


 

„В страни като България и Румъния, а особено в Русия, мнозина представители на едновремешните тайни служби се оказаха с най-големи печалби от посткомунистическия преход, а техните мрежи съумяха да подкопаят слабата демокрация” – тази тъжна констатация прави писателката Соня Марголина днес в авторитетния швейцарски вестник Нойе Цюрхер Цайтунг.

Неприятни факти за България съдържа и публикация в турското онлайн-издание Хаберлер. То се позовава на турската полиция, според която през периода 2004-2007 18 процента от проститутките в страната били българки. Различни религиозни общности в България имат много активна дейност, насочена главно към ромите. Друго турско издание, Джихан хабер ажансъ, пише, че българската държава не връща вакъфските имоти, собственост на българските мюсюлмани. В публикацията се цитира главният мюфтия на България Мустафа Алиш, според когото българските мюсюлмани се сблъскват с много трудности. Мюсюлманската общност в България наброява около 1,5 милиона души, разполага с над 1200 джамии и около 200 молитвени храма. Политиката на българската държава основно е насочена да разселва мюсюлманите от големите градове в периферията на страната и оставя безпросветни онези, които живеят в селските региони. Но най-сериозният проблем е, че държавата не връща вакъфските имоти. Мюсюлманите не могат да се възползват от многобройните си джамии и медресета, защото държавата ги е обявила за своя собственост, пише изданието. Отбелязва се също, че религиозните общности на протестантите християни-евангелисти, на методистите, на свидетелите на Йехова и други осъществяват много активна дейност в България, насочена главно към българските роми. Предполага се по неофициални данни, че в България живеят около 1 милион роми. Допреди 10 години повечето от тях изповядваха мюсюлманската вяра, но се предполага, че доста от тях вече са приели християнската вяра, съобщава агенцията. България е една от страните, обявили се против климатичната политика на ЕС.  България е една от страните, обявили се против климатичната политика на ЕС
Франс Прес и други медии цитират еврокомисаря Спидла с информацията, че България е една от страните в ЕС, където най-голям процент от хората над 55 години си  намират работа. Много испански издания пък и днес тиражират новината, че българското правителство е готово да плаща по 120 евро на бабите и дядовците, които отглеждат внуци.

Италианският Ла Република и други европейски медии споменават България като една от страните, обявили се против климатичната политика на ЕС. Болтик Бизнес Нюз пусна новина под заглавие „Свършва горивото на българската икономика”, а испанският АБС предупреждава, че страната е заплашена от световната финансова криза. Руският Комерсант съобщава за идеята тръбопровода Южен поток вместо през България да мине през Румъния. Германският Франкфуртер Нойе Пресе отново споменава българите във връзка с клонирането на банкови карти. Комсомолская правда не е забравила покойната пророчица Ванга, а в Чикаго Трибюн се натъкваме на поредната шантава метафора с български адрес: трикрак българин. Първи гол на Бербатов за "Манчестър Юнайтед"
Френският Ла Воа дю Нор пише за гастрола на танцовата трупа „Напредък” от Разград, а Берлинер Цайтунг представя българката Александра Георгиева, която оглави прочутия балет на Фридрихщатпаласт. От Франкфуртер Алгемайне Цайтунг научаваме, че новият роман на германската писателка Зибиле Левичароф се разиграва в България, а десетки международни медии споменават първия гол на българския футболист Димитър Бербатов с фланелката на Манчестър Юнайтед в Първа английска лига.

обобщение на Александър Андреев от Дойче веле

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6112 |10.10.2008 Най-черногледите европейци са българите . 6| 9120 |30.09.2008 Подарък за столичани в златна възраст от в. „Трета възраст” и ХИЛД България . 3| 5683 |27.09.2008 В Молдова преподават български език и гледат към България . 11| 8918 |13.09.2008 Емигрант БГ стартира конкурс „Чудесата на моята България”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads