Реклама / Ads
19| 6128 |10.10.2008 АКТУАЛНО

Най-черногледите европейци са българите

.
Психичното здраве зависи от позитивизма, а по нашите ширини той липсва. Депресията пък по правило се проявява най-вече през преходните сезони - пролет и есен.
 

 

Хората в България и Латвия са най-големите песимисти в Европа, установява изследване, представено във връзка със световния ден на психичното здраве. Националният координатор по психиатрия проф. Вихра Миланова обясни, че според изследването едно от най-често срещаните психични разстройства е депресията . Ако тя се развие, много често се появява и риск за самоубийство. Този риск в Европа бил най-голям за жителите на източноевропейските страни, а най-малък - за региона на Средиземноморието. Психичното здраве зависело най-вече от позитивните чувства.

Едва седем процента от българите обаче посочват, че са "напълно щастливи", докато в Холандия, Люксембург и Белгия процентът е около 25 на сто.

58 000 самоубийства са отчетени през 2006 г. в ЕС, именно те са основната причина за преждевременна смърт в Европа. Броят им надхвърля смъртните случаи, причинени от транспортни произшествия през същата година, които са 50 000. По данни на Евростат около 90 на сто от самоубийствата са свързани с психични разстройства. Най-често се самоубиват хора в активна възраст, затова и икономическата цена на депресията е много висока.

Депресията се проявява и обострянай-вече през преходните сезони каквито са пролетта и есента. esen.jpg

Намаляването на светлината се отразява върху обработката на хормона мелатонин, който обуславя психическото състояние на човек. Това е причината броят на самоубийствата в Скандинавските страни да е толкова голям. Същевременно страхът от психичните заболявания е по-голям отколкото от други болести, защото обществото не е толерантно към хората с психиатрични проблеми и често ги дискриминира. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6047 |16.06.2008 Рибата дава красота и ум; българите не я щат . 1| 9578 |12.09.2007 Българите най-стресирани и нещастни, спасението е в Порто Рико . 3| 6454 |06.08.2007 Щастието не е само пари, но българите сме най-намусени и недоволни . 0| 6311 |13.06.2007 "Зелената седмица" върви, българите нехаят за природата и бъркат Кабил с Кабул

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads