Реклама / Ads
6| 6826 |02.10.2022 АКТУАЛНО

BBC: Русия в сянката на изборите в най-бедната държава в ЕС

.
Малко страни в Европа вземат повече газ от Русия от България - и въпреки това българите все повече се питат дали наистина имат нужда от него. Енергетиката е на първо място в дневния ред на парламентарните избори в неделя и някои от 28-те партии са открито благосклонни спрямо Русия. Кремъл отдавна засенчва разпокъсаната политика на най-бедната държава-членка на Европейския съюз.
 

Това са четвъртите избори в България от април 2021 г.


Страната е разделена: тя е част от НАТО и ЕС, но руското влияние остава силно. Войната на Русия и окупацията на големи територии от Украйна не са далеч от тази нация, намираща се на брега на Черно море. 


Седмици след като България изгони 70 руски дипломатически служители през юни, обвинявайки ги, че работят срещу интересите на София, нейното прозападно правителство се срина. Русия вече блокира доставките на газ през април, след като България се договори с ЕС да не плаща доставките си в рубли, а тогавашният премиер Кирил Петков обвини Кремъл, че е възприел тактика на "хибридна война", за да предизвика падането на правителството.


България получаваше повече от 90% от газа си от Русия, но количеството беше малко - едва 3 милиарда кубически метра годишно.


Седмици след падането на правителството временната администрация обяви през август, че е готова да говори за възобновяване на доставките.


Вицепремиерът Христо Алексиев обаче настоя тази седмица, че "няма намерение да се водят разговори за подписване на нов договор с Русия, а само да се получат вече договорените количества, които "Газпром" дължи на България".


Тези, които разбират енергийните нужди на България, не са впечатлени от политиците, които подчертават необходимостта от руски газ.


"Страхът, че българската енергийна система може да се срине без руски газ, всъщност няма никаква основал България е сравнително малък потребител на газ - покрива около 12% от първичната нужда от енергия, като по-голямата част се използва в химическия сектор, стъкларската индустрия и много малка част - за битово отопление", казва Юлиян Попов от Европейската климатична фондация пред BBC.


Тогава кой прокарва идеята, че страната не може да оцелее без руски газ?


Според Асен Генов редица политически лидери в България открито атакуват нейното членство в НАТО и ЕС.


"Много политици в България открито пропагандират прокремълски идеи и флиртуват с дългогодишната и дълбоко вкоренена представа, че българите дължат благодарност на Русия", смята той. 


Малцина вярват, че някоя отделна партия ще излезе от изборите на 2 октомври с мнозинство, за да състави сама правителство. И няма гаранция, че следващата коалиция ще бъде по-стабилна от предишната.


Това, което българите искат най-много, е правителството да излезе с работеща стратегия, която да се справи с енергийната криза и да ги преведе през зимата.


превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7388 |23.09.2022 Китай отряза Русия, подкрепи ЕС в конфликта с Украйна . 3| 8015 |21.09.2022 Мобилизация в Русия: Експерт нарече Путин ”импотентен” и предрече бунтове в Русия . 0| 4474 |21.09.2022 Татяна Дронзина за мобилизацията в Русия: Война - открита, мръсна и цинична . 0| 4955 |31.08.2022 Иван Гарелов категоричен: След изборите ще има нови избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads