Реклама / Ads

0| 4273 |02.09.2021 АКТУАЛНО

БСП се срещна с Българската асоциация на софтуерните компании

.
Днес се проведе среща между представители на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и Благовест Кирилов, народен представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии, както и на Комисията по труда, социалната и демографска политика в НС. В срещата участваха Виктор Билянски, член на УС на БАСКОМ, Георги Брашнаров, член на Консултативния съвет на БАСКОМ, Мая Маринова, изпълнителен директор на БАСКОМ.

Участниците в нея изразиха убежденията си, че задълбочаване на партньорството между държавата и бизнеса е крайно необходимо, за да се осигури нужното количество и качество на софтуерни специалисти, така че България да продължи да бъде водеща софтуерна дестинация в Югоизточна Европа.

 

Нуждата от дългосрочна и целенасочена политика за развитие на професионалните  кадри в софтуерната индустрия бе сред основните теми на разговора. Софтуерният сектор наема все повече млади специалисти, като около 10% от тях са българи, завърнали се от чужбина. Приходите съставляват около 4% от БВП на страната. Голяма част от наетите работят дистанционно.

 

„За да се подпомогне развитието на сектора  е необходимо устойчиво социално-икономическо развитие и финансова политика, най-вече предвидимост и устойчивост на данъчно-осигурителната система. Електронното управление и въвеждането на дигитални трудови книжки ще улесни работния процес в предприятията от сектора. Освен това са необходими и промени в трудовото законодателство за регламентиране на дистанционната работа и защита на правата на трудещите се, както и яснота и контрол за прилагането им от бизнеса“ , заяви Благовест Кирилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 3582 |17.08.2021 Иван Анчев: Българската полиция не е научила нищо ново и не е забравила нищо старо от комунистическата милиция . 35| 15109 |04.07.2021 Проф. Стив Ханке: Българската правосъдна система е истински виц, стойте далеч от еврото . 16| 9107 |01.06.2021 Министър Петков: Българската банка за развитие отказа одит на кредитни досиета . 3| 7309 |28.05.2021 Атанас Бобоков: Българската ламя е триглава – Борисов, Пеевски и Гешев
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ