Реклама / Ads
21| 7365 |30.04.2023 АКТУАЛНО

”Дейли мейл”: Руски войски са лагерували в Чернобилската гора, има заболели от лъчева болест

.
Нахлуващите руски войски са получили лъчева болест? Източник: БГНЕС
Хората на Путин са били поразени от лъчева болест, след като са лагерували в гора близо до ядрената катастрофа в Чернобил по време на проникването им в Украйна миналата година. Това твърди английският вестник ”Дeйли мейл”, цитирайки ”Сънди Таймс”.
 

Украинци, живеещи в Чернобил, разказаха как са предупредили руските си врагове за опасностите въпреки миналогодишната инвазия.

 

Руските войници прекараха около две седмици в близост до радиоактивния ядрен реактор през март миналата година, който преди 37 години експлодира и изхвърли ядрото на реактора в околната среда.

 

Украинците разказаха как руските мъже са преминали от Беларус и са изкопали отбранителни позиции в близката „Червена гора“. Тя е кръстена на цвета, който дърветата са придобили след ядрената катастрофа.

 

Говорейки пред The ​​Sunday Times, Оксана Пишна, 30-годишна, служител, отговорна за забранената зона, каза „не се опитвайте да намерите логика“ по отношение на разместването на радиоактивна почва на хората на Путин в близката гора на Чернобил.

 

Говори се, че руските войници са прекарали две седмици в близост до шест мили от радиоактивния реактор № 4, където са спали, яли и пили.

 

„Това е най-опасната територия в специалната зона, защото под земята имаме ядрени отпадъци.“

 

Някои военни предполагат, че руските войски са направили своя база там, тъй като са знаели, че украинските сили няма да атакуват района, знаейки за катастрофалните опасности около атомната централа.

 

Твърди се също, че руснаците са ловили риба в охладителната камера на реактора, хващайки сомовете, които плуват в разрушената ядрена база.

 

Но други са били поразени от лъчева болест просто от това, че са били в района, разхождали са се и са вдишали прахта.

 

"Сънди Таймс" съобщи, че някои от много малкото възрастни местни жители, които живеят в района са били особено шокирани от това как действат руснаците. „Мисля, че разбираха рисковете,“ каза 70-годишната жителка на Чернобил Галина Волошня.

 

Около две седмици след като пристигането си в района, руснаците са напуснали, за да организират неуспешната атака срещу Киев в началото на април, оставяйки Чернобил в неговото призрачно тихо състояние.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7541 |04.04.2023 Politico: Нова вълна руски шпиони залива Европа . 11| 5260 |10.02.2023 ”Вашингтон пост”: За удари с HIMARS САЩ дават на Украйна координатите на руски цели . 14| 19753 |07.02.2023 Откъде се взеха 130-е атомни бомби в Турция? Руски манипулации за подземен ядрен взрив, който причинил земетресенията . 11| 8027 |02.02.2023 Христо Грозев от от Bellingcat, заплашен от руски агенти, бяга и от Австрия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads