Реклама / Ads
1| 4676 |07.11.2016 АКТУАЛНО

”Дойче Веле”: ГЕРБ ще ухажват ДПС безшумно на втория тур

.
Бойко Борисов и Цецка Цачева в изборната нощ Източник: Булфото
Изборните резултати са пореден удар върху правителството на Бойко Борисов. Това заяви германският политолог Йохана Даймел в интервю за „Дойче Веле“, цитиран от БГНЕС. Според нея няколко са факторите, които са довели до това изборно поражение на ГЕРБ.
 

„Явно не е достатъчно в последния момент да издигнеш една твърде нехаризматична кандидатка - нищо, че целенасочено я представяш, по аналогия с Ангела Меркел, като майка на нацията и дори си я научил да подражава на типичните жестове на Меркел с ръцете“, коментира германският политолог.

 

Друг фактор е ниският жизнен стандарт. „Хората в България искат по-висок жизнен стандарт, а това е сериозен проблем, след като заплатите в страната са доста по-ниски от тези в съседни балкански държави“, отбелязва Даймел.

 

Тя е категорично против тезата на някои, които твърдят, че има сблъсък Изток-Запад.

 „Не съм съгласна обаче с онези, които твърдят, че се сблъскват една проруска и една проевропейска позиция. Всички допитвания досега показват, че мнозинството от българското население подкрепя членството на страната в ЕС и в НАТО. Всички фактори, които изброих, играят роля за изборния резултат вчера“, подчерта Даймел.

 

На въпрос как оценява шансовете на генерал Румен Радев и Цецка Цачева на втория тур, германският политолог заяви, че ще се търсят стабилни мнозинства и подкрепа от други слоеве на електората.

 

“Ясно е, че Цачева и ГЕРБ ще търсят тази подкрепа при турското малцинство и сред избирателите в центъра и вдясно от центъра. Тоест - ДПС, което винаги носи стабилно количество гласове, ще бъде обект на ухажване както от страна на ГЕРБ, така и от страна на БСП. ГЕРБ обаче ще го прави по-безшумно”, каза Даймел. Тя обаче изразява съмнение, че ГЕРБ ще съумее да стори същото и с Реформаторския блок.

 

Според нея голямата подкрепа за Красимир Каракачанов и Веселин Марешки показа, че хората искат сигурност.

 

„Те мечтаят за ясна житейска перспектива и по-добри социално-икономически условия на живот. Ето защо преди втория тур и двамата кандидати трябва да обърнат внимание на тези тревоги“, заяви политологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7083 |23.04.2024 Д-р Александър Симидчиев пред ФрогНюз: Имаме нужда от дозирана и научно базирана реакция спрямо ситуацията с коклюша . 9| 27066 |22.04.2024 Падна плочата с една от най-гoлемите исторически лъжи. Демонтажът на МОЧА продължава . 0| 3056 |20.04.2024 Тежка катастрофа с български автобус в Турция, има 11 ранени . 3| 11005 |19.04.2024 Прокуратурата предлага драконовски мерки срещу пияни и дрогирани шофьори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads