Реклама / Ads
7| 3522 |26.07.2023 АКТУАЛНО

Екатерина Михайлова: Конституция не трябва да се прави с оглед личността на президента

.
Екатерина Михайлова Източник: БГНЕС
Промяна в Конституцията не трябва да се прави с оглед личността - днес президентът е един, а утре ще е друг. Въпросът е как ще бъдат написани текстовете в проекта за промяна на Основния закон, защото трябва да внимаваме както ние, конституционалистите, така и обществеността. Това заяви конституционалистът проф. Екатерина Михайлова пред bTV относно промените в Конституцията, предлагани от ПП/ДБ.
 

Това, което ѝ направи впечатление, е, че по няколко теми има съгласие - по темата за съдебната власт, разделянето на ВСС на две колегии и да се запази излъчването на членове на тези два органа от страна на парламента. Това, което разделя партиите, обаче е мандатността на кметовете. Темата за кметовете ще остане някъде в друго време, ако въобще се дискутира. Различия има и по начина, по който да се разреши въпросът със служебните правителства. Една част от депутатите смятат, че трябва да остане действащото правителство, а други смятат, че трябва да се търси друга формула. Има съгласие за промяна на служебните правителства, но не е ясно каква, коментира Михайлова.


Тя има резерви и по отношение отнемане правото на президента да подписва указ за назначаването на тримата големи в съдебната власт - председателят на Върховния административен съд (ВАС), председателят на Върховния касационен съд (ВКС) и главният прокурор. Добре е това правомощие на държавния глава да бъде запазено, каза проф. Михайлова.


Тя смята, че трябва да има промяна в правомощията на главния прокурор. Трябва да се премахнат и политическите влияния в съдебната власт, но да има и форма на отчетност на обвинител номер едно.


Екатерина Михайлова не се нае да каже коя трябва да бъде датата за националния празник - дали трябва да бъде 3 март или 24 май. 3 март е спорна дата, посочи тя.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 15635 |20.06.2022 Анализаторът Вл. Владимиров: Губим голямата игра, ако България се сдобие с малцинство в македонската конституция . 31| 8100 |26.01.2021 Проф. Александър Маринов: Премиерът подтиква президента да наруши Конституцията . 10| 5630 |25.11.2020 ПП „Републиканци за България“: Венецианската комисия обезсмисли проекта за нова Конституция на ГЕРБ . 31| 9513 |17.07.2020 ”Тагесшпиегел”: България има проблем с демокрацията, конституцията и Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads