Реклама / Ads
31| 10214 |09.11.2020 АКТУАЛНО

Евгений Дайнов: Ерата на ликуващото зло в САЩ приключи. Камбаната бие и за Борисов

.
Ерата на разпищоленото, ликуващо зло в американската политика приключи”, писа Мария Спирова, след като стана ясно, че новият президент на САЩ се казва Джо Байдън.
 

Това, разбира се, е така. Но в случая става дума дори за още по-мащабен процес: изборите в Америка сигнализираха, че ерата на злото в целия цивилизован свят е вече към края си. Този път Европа започна първа; Америка следва европейските тенденции, , пише Евгений Дайнов в "Дневник".

 

Че ерата на тежко корумпираните, флиртуващи с фашизма националпопулисти е в края си, това се видя още на изборите за Европейски парламент през май 2019 година. Вместо, както се заканваха, да залеят ЕП като някакъв кафяв прилив, европейските националпопулисти бяха принудени да наблюдават пробива на либерали и зелени. Още преди тези избори обаче бяха налице признаците, че Европа обръща гръб на фасцинацията с кафявото и предпочита да се обагря в зелено, както и в различните цветове на модерния либерализъм, вариращи от аленочервено до оранжево, жълто и бледосиньо.

 

Кафявият прилив спря още през 2017 година, месеци след победата на Тръмп в САЩ и след британския референдум за напускане на ЕС.

 

По това време кафявият национализъм изглеждаше непобедим - "новото нормално", връщащо ни директно в края на 1930-те години. "Либералите" изглеждаха натикани в ъгъла, неспособни да противодействат на настъплението на кафявите. Политическото бъдеще изглеждаше като да е населено с разпищолени, агресивни мъже като Орбан, Ердоган, Путин, Салвини, Качински, Щрахе. И Бойко Борисов, разбира се.


Точно през 2017 година, обаче, във Франция президентските избори бяха спечелени от Еманюел Макрон. Вместо, както например европейската християндемокрация, да флиртува с антиевропеизма и ксенофобията на кафявите, Макрон проведе решителна кампания, основана върху класическите теми на либерализма, на републиканството, на европеизма и на зеленото бъдеще. И спечели.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 20185 |27.07.2020 Евгений Дайнов: Нито една герберска физиономия не виждам да излъчва наченки на почтеност . 7| 12286 |22.02.2020 Евгений Дайнов: Живейте си в Бойковския рай, както живеехте в Байтошовския... . 30| 16126 |26.12.2019 Евгений Дайнов: Властта изтича от ръцете на ГЕРБ към няколко олигарси и прокуратурата . 20| 15531 |04.12.2019 Дуетът Емил Радев – Иван Гешев пя фалшиво на премиерата в Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads