Реклама / Ads
13| 4397 |17.09.2024 АКТУАЛНО

Factcheck: Не, Камала Харис няма членска карта към комунистическата паритя на СССР. Създадена е чрез руски уебсайт

.
Членската карта на Камала Харис за КПСС, която циркулира в социалните мрежи, е създадена чрез руски уебсайт, който позволява на всеки да изготви подобен документ. Снимката, използвана за фалшивата карта, е от 1986 г., когато Харис е учила в университета „Хауърд“ във Вашингтон
 

Дафина Кандова, Factcheck.bg. Заглавието е на редакцията н ФрогНюз.

 

„ОТКРИТА Е ЧЛЕНСКА КАРТА НА КАМАЛА ХАРИС ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ НА СССР! СКАНДАЛЪТ, КОЙТО МОЖЕ ДА СЛОЖИ КРАЙ НА НЕЙНАТА ПРЕЗИДЕНТСКА КАМПАНИЯ!!! ” – това е част от текста на популярна публикация във Фейсбук. Публикацията съдържа и линк към статия в онлайн издание на име „AMG-news”, което се представя като американски новинарски сайт. Снимка в публикацията показва изфабрикувана членска карта за КПСС с имената на кандидатката за президент на САЩ, нейна снимка и печат на комунистическата партия. 

 

Публикацията с фалшивия компромат се появява за първи път в „Х”, в публикация на американски потребител.

 
Проверка на изображението показа, че документът е изфабрикуван с помощта на руски уебсайт, който позволява на потребителите да поставят името и лицето на когото и да е върху членска карта за КПСС. Моделът е един и същи за всеки, като номерът на фалшивата членска карта е идентичен за всеки изфабрикуван документ.  

 

Снимката на Камала Харис, използвана за създаването на фалшивия компромат, е направена през 1986 г. по време на следването ѝ в университета „Хауърд“ във Вашингтон, окръг Колумбия.

 

Популярната сред българските потребители във Фейсбук публикация съдържа и линк към статия, която имитира материал на американска медия на име „AMG-news, American Media Group” (Американска медийна група). 

 

„Това не е някакъв неясен слух или необосновано обвинение, а твърдо доказателство, студен, неоспорим факт. На 19 август Държавният архив на Руската федерация направи това, което никой друг не се осмели да направи: разкри истината.” – гласи текстът на публикацията. 

 

В действителност подобна публикация не е споделяна от Държавния архив на Руската федерация. 

 

Страницата на „AMG-news” съдържа типичните характеристики на дезинформационен сайт. Заглавията имат силен емоционален заряд, представени са като нещо „скандално”, „шокиращо”, „бомба”. Материалите засягат поляризиращи политически теми или имат конспиративна тематика. Представените „доказателства” за твърденията са изфабрикувани, непроверими, неверни или идват от ненадеждни източници. Всички статии са подписани от един и същи автор, като за журналист с подобно име няма публично достъпна информация. Статиите се представят като „алтернатива на лъжите” или „друга гледна точка“: „Готови ли сте да разкриете истината? Омръзнало ви е от лъжите? Присъединете се към нашия канал в Telegram сега. Време е за истинската история! Благодаря на всички мои читатели!”. Статиите препращат към Телеграм канал на изданието, но не и към негови профили в други социални мрежи, което би било нормално за американска медия. 

 

Впечатление правят особеният изказ на публикацията и едностранното тълкуване на информацията. Макар и сайтът да се представя като американска новинарска медия, част от статията коментира именно ролята на медиите във връзка с мнимия компромат, като се разграничава от позицията си на такава.

 

„Начинът, по който медиите ще се отнесат към този скандал, ще бъде от решаващо значение за неговото въздействие. Ако медиите си свършат работата и разследват задълбочено тези твърдения, няма съмнение, че кампанията на Харис ще бъде сериозно засегната. Ако обаче медиите предпочетат да омаловажат или пренебрегнат историята, това ще бъде грубо неизпълнение на служебните задължения и предателство на общественото доверие.” – гласи публикацията.

 

Идеята, че щом дадена дезинформация е опровергана или пренебрегната от медиите, то това потвърждава истинността ѝ и ключовото ѝ значение, е основен конспиративен похват. За разлика от неверните твърдения, изфабрикуваните доказателства и изопачените факти, които подлежат на проверка и опровергаване, конспиративните теории не се основават на факти. Те се развиват на принципа, че нищо не е проверимо и доказуемо и че именно това доказва тяхната валидност. 

 

Проверено:


Членската карта на Камала Харис за КПСС, която циркулира в социалните мрежи, е създадена чрез руски уебсайт, който позволява на всеки да изготви подобен документ. Снимката, използвана за фалшивата карта, е от 1986 г., когато Харис е учила в университета „Хауърд“ във Вашингтон. Невярната информация за членството ѝ в КПСС се разпространява също така с линк към дезинформационен сайт, представящ се за американска новинарска платформа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3104 |16.09.2024 Втори опит за покушение: Доналд Тръмп е добре, арестуван е нападателят . 2| 2746 |13.09.2024 Емилия Милчева: Политиците имат вина, че не са излъчили политическата квота във ВСС . 5| 3977 |11.09.2024 Кризата с Фолксваген: Мрачни облаци над Германия . 2| 7471 |11.09.2024 Евгений Кънев: Победа на Харис би помогнала на САЩ да съхранят правовата държава и демокрацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads