Реклама / Ads
7| 6030 |07.11.2019 АКТУАЛНО

Филип Димитров: Десети ноември е просто дата, денят след падането на Берлинската стена

.
Филип Димитров, министър-председател на Република България (ноември 1991–30 декември 1992 г.) и председател на СДС (1990-1994 г.) Източник: БГНЕС
Българският народ е достатъчно мъдър и не вярвам да се отклоним към Изток от пътя, по който сме поели, заяви Филип Димитров в интервю пред БГНЕС.
 

Филип Димитров е възпитаник на Юридическия факултет на СУ. Специализира в „Удроу Уилсън център“ във Вашингтон (2003 г.), доктор по политология от НБУ. Преподавател е в „Кристофър Нюпорт юнивърсити“, Вирджиния(2008-2009 г.), в Американския университет в Благоевград, гост-преподавател в Университета на Торонто, Канада (2007 г.).

 

- Каква е вашата оценка за 10 ноември: вътрешнопартиен преврат или …?

 

- Десети ноември е просто дата. Денят след падането на стената. Там полицията отстъпи и хората я сринаха. Комунизмът се пропукваше и за България вътрешнопартийният преврат бе първата голяма пукнатина. Нататък хората трябваше да го срутят. Това беше процес дълъг и нелесен. Все отнякъде трябва да се брои.

 

- Кое е най-голямото постижение на СДС под ваше ръководство и кое смятате за най-голям неуспех?

 

- Въведохме държавата в напълно различна орбита, като освободихме пазара, собствеността и се заявихме за участие в западния, евроатлантическия свят. При това без да се опетним с ексцесии като комунистическите. Иначе много пари, хора и „идеи“ се промъкнаха в новото време, но това комай става при всяка революция.

 

- Погледнато от днешни позиции, какво бихте променили, запазили или доразвили във вашите политически действия преди 30 години?

 

- Това зависи в немалка степен и от готовността на нацията, и от съотношението на силите в парламента. Нас ни свалиха не защото не правим нещо, а защото ни обявиха за „екстремисти“. Други пък искаха да се държим „по-твърдо“.

 

- Бихте ли преживели всичко отново в името на България?

 

- Не бих искал да звучи помпозно, но мисля, че не съм се променил съществено. Е, наистина вече съм по-стар.

 

- Кои са най-големите предизвикателства пред България днес?

 

- Имаме всички шансове да продължим (естествено с борби, скандали и сътресения) по пътя, който сме избрали. Мисля, че през последните години резултатите от следването на този път са очевидни, независимо от многото оплаквания, хленчене и разбира се, реални проблеми. Страшното е да не свърнем от този път, я на изток, я наляво (и двете понятия са естествено условни). Но мисля, че въпреки многото глупости, които ежедневно се изговарят по адрес на нацията ни, тя е достатъчно мъдра, за да не го допусне.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 9823 |11.10.2018 Светозар Филипов за Фрог: Световната банка разделя България в полза на Ердоган . 15| 14806 |07.07.2018 Борисов напада „Филип Морис“, но мълчи за Лукойл. Защо? . 5| 9036 |23.03.2017 Адв. Филипова за Фрог: ЧСИ-та с присъди мъчат хората . 0| 5945 |11.04.2016 Св. Филипов за Фрог: БГ политици майкопродавци укрепиха Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads