Реклама / Ads
5| 12751 |10.12.2018 АКТУАЛНО

Фрогоко: Нарушения за около 7 млн. лв. в Агенцията за бежанците

.
По повод публикацията в сайта ни шефката на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова била много обидена. Даже възмутена. Правила четиричасово съвещание, търсила кой е изнесъл данни в медиите и искала съдействие от... ДАНС. Контраразузнаването трябвало да открие душманите на Първанова и да ги окачи на позорната стена.
 

Но специалистите от ДАНС обяснили на шефката, че функциите им не включват преследване на свободата на словото, оборване на факти и показания на служители, които нищо не измислят.


Само факти:


1. В специален документ е написано черно на бяло , че «Най-големият нарушител е Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет. Инспекторите на АДФИ са установили вреди за 192 466 лева, от които 4947 са възстановени. Доказани са нарушения при провеждане на обществени поръчки, както и при разходването на средства, свързани със строителство, реконструкция, оборудване и доставка на хранителни продукти за периода 1 януари 2014–31 декември 2016 г.”


Автори на документа са инспектори от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), които през третото тримесечие на 2018 г. са констатирали 40 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за 6,921 млн. лева.


2. В момента в териториалните поделения на ДАБ са настанени 566 бежанци и търсещи закрила лица, което представлява 11 % от общия капацитет на агенцията. Според специалисти, броят на настанените и обгрижвани чужденци е умишлено завишен, за да бъдат защитени пораздутите щатове на агенцията. Което е похвално, но само когато е с мярка.


Делата на близо 150 мигранти вече са в съдебна фаза. Тоест, служителите на ДАБ са завършили интервютата си с тях, изготвили са решения, подписани от председателя на ДАБ и чужденците ги обжалват пред съда. Което означава, че агенцията няма ангажимент към тези 150 чужденци и те би трябвало да напуснат центровете за настаняване.

 

3.В центровете на ДАБ все още живеят други 30 чужди граждани с предоставена закрила или статут на бежанци. Сиреч, в момента само 386 души живеят законно в поделенията на ДАБ, очаквайки закрила. А служителите на агенцията са... 400.

 

4.За да не бъдат съкратени щатни бройки, ръководството на ДАБ и директорите на териториални поделения са разпоредили преписките на чакащите закрила да бъдат бавени. Заместник-председателят Даниел Инджиев изрично е наредил на служители от дирекция „Качество на процедурата за международна закрила” да връщат за корекции всяка преписка дори заради правописни грешки, пропуснати препинателни знаци и т. н.


5. При незначителни пропуски в процедурата често се включва Инспекторатът на ДАБ, само и само да се създават бюрокрация и видимост за кипяща дейност. Така дори сирийски граждани, които наистина пристигат от ройони, където се водят бойни действия, вместо по ускореша процедура да получат статут на бежанци, са разтакавани и бавени, за да стоят в центровете и да запълват бройките.


6. Вследствие на умишленото бавене на дела и преписки в ДАБ системно са нарушавани сроковете, предвидени в Закона за убежището и бежанците. Което води до необосновани разходи на средства: за храна (чрез доста скъпичък кетъринг), поддръжка и отопление на жилищата, заплати за служителите и прочие.


7. По нечия „гениална” идея са извадени стари преписки на чужденци с вече предоставен статут и са започнали проверки на приключени преписки „да не би да са допуснати грешки” в хода на интервютата и др. процедури.


8. За да се намира на работа, ръководството на ДАБ формализира обработването на входящите документи, като за всеки пристигнал документ изисква от служителите задължително становище, позиция и анализ. Измислят си несъществуващи проблеми и произвеждат планини от документи, само и само да поддържат илюзията, че се трудят неуморно.


9. При сегашния брой на търсещи закрила лица е неминуемо оптимизиране на щатовете в ДАБ. Нужен е компетентен и решителен ръководител, който да извърши подбор, да направи разумни съкращения и да запази или увеличи административния капацитет на агенцията.


След като г-жа Петя Първанова доказа, че не е този ръководител, редно би било да отстъпи мястото си на някой друг. Дори с обида на сърце.

 

Калин Джумайски









 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 20225 |10.09.2018 Кой командва в „Трейс“ и защо утихва шумът около смъртта на 17-те пътници? . 4| 12194 |08.08.2018 Фрогоко: Решение на НАП доказва, че софтуерът за управление на приходите е незаконен . 10| 13161 |08.08.2018 Фрогоко: Сензационно - няма кандидати да летят на новия изтребител! . 9| 16795 |02.08.2018 Фрогоко: ВАС се произнесе! Защо кметът на Благоевград крие договора с Пеевски за ”Лафка”?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads