Реклама / Ads
4| 9553 |11.04.2018 АКТУАЛНО

Функционалната (НЕ)компетентност на Владислав Горанов по казуса КТБ

.
”Ако има твърдения и факти, които да поставят под съмнение действията на синдика, ще се радвам да се запозная с тях, за да мога да сезирам управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете.” Владислав Горанов, ”КАПИТАЛ” , 11 ноември 2016 г.
 

След близо два месеца министърът на финансите Владислав Горанов отговори на сигнал от бивши служители на КТБ за скандални нарушения на синдиците на банката, които отговарят пред Фонда за гарантиране на влоговете, който се отчита пред министъра на финансите. Отговорът на Горанов гласи: „… приемам същото за сведение, тъй като не е пряко свързано с функционалната компетентност и правомощията на министъра на финансите“.

 

Вероятно си спомняте, че на 20 декември 2017 г. бившите администратори на КТБ АД – Георги Христов и Георги Зяпков сигнализираха редица институции за поредния опит на синдиците на банката за ощетяване на кредиторите й, този път чрез „публични“ търгове за продажба на вземания на скандално ниски цена, за скандално кратко време и без информация и достъп до материалите за активите на кредитополучателите.

 

Кристи Маринова и Ангел Донов - синдиците на КТБ

 

Сигналът беше  адресиран до министъра на финансите – Владислав Горанов, до управителя на БНБ – Димитър Радев, председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) – Радослав Миленков, както и  до самите синдици на КТБ АД – Ангел Донов и Кристи Маринова.

 

При този първи обявен търг, случайно или не синдиците не посочват в нито един от случаите, какъв е размерът на задълженията на кредитополучателите към датата на публикуване на обявата. Липсва основната информация относно продаваното вземане, тоест какво всъщност евентуалния купувач на търг ще купува. Още нещо – срокът за запознаване с документите е твърде кратък – 4 работни дни. Този срок е твърде недостатъчен, като се има предвид, че се продават кредитни експозиции за десетки милиони лева. Най-скандалното е, че липсва каквато и да е информация за активите, които всеки един от кредитополучателите притежава. Съгласно Закона за задълженията и договорите, цялото имущество на длъжника служи за обезпечение на задълженията му пред неговите кредитори. Този, който евентуално купи едно от посочените продавани вземания на банката, основно ще го интересува, какви активи притежава неговия  длъжник.

 

След близо два месеца мълчание от  адресатите на сигнала на 14 февруари 2018 г. единствено министъра на финансите отговаря. С две думи в писмото на Горанов до бившите служители на банката, директно и учтиво се заявява, че изложеното не било във „функционалната компетентност и правомощията на министъра на финансите“, тоест  Горанов едва ли не обяснява, че те нямат право да му пишат сигнал.  Не че като му пишат ощетените вложители той реагира.

Заради отговора на Горанов, че нямал нищо общо с тази тема и заради мнението му, че за всичко свързано с дейността на синдиците отговаря само ФГВБ,  на 30 март 2018 г.,  с ново  писмо до него, същите бивши служители на банката – Христов и Зяпков, му припомнят за задълженията му, вменени от закона. Ясно се вижда, че освен да му се отчитат, той лично може дори са смени синдиците, да иска отчети, да получава разяснения и т.н.

Явно първоначалната готовност и инициатива на Горанов, отблизо да следи за работата на синдиците на КТБ АД, се е изпарила. Всички помним, с какъв устрем и снимки за спомен Горанов влетя в банката през март 2015 г. Тогава имаше „функционалната компетентност“ да съпроводи първите синдици Росен Ангелчев и Лазар Илиев. Придружаваха ги още шефът на Фонда Радослав Миленков, тогавашния главен секретар на МВР и сегашен управляващ Агенция „Митници“ Георги Костов и Борислав Сарафов – човекът с ранг на зам. главен прокурорът (т.е. зам. Сотир Цацаров) и понастоящем шеф на Националното следствие (всички изброени са на снимката по-долу). Както се вижда, грам „функционалната компетентност“ не им липсва.

Всъщност, както може да видите и в новото писмо до Горанов от Христов и Зяпков, според цитираните членове на Закона за банковата несъстоятелност, синдиците на КТБ могат да бъдат сменени по предложение на министъра на финансите, ако същите не изпълняват задълженията си или с действията си застрашават интересите на кредиторите. Много е ясен, този чл. 29, ал. 7, а примери за такива действия има колкото искате.

 

Защо Горанов бяга от отговорност? Може би защото, ставайки свидетел на безобразията на квестори и синдици, усеща, че наближава момента, когато ще бъде потърсена отговорност на всички, които управляваха банката, след нейното умишлено затваряне на 20 юни 2014 г.  Горанов като министър на финансите много добре е запознат, какво се случва в КТБ през последните близо 4 години. Уведомяван е ежемесечно за абсолютно всичко, най-малкото поради други редица текстове в Закона за банковата несъстоятелност. Защо ли в момента са забравени от министъра тези функционални връзки?

 

Пълна мистерия е, кой оглавява структура в МФ, която чете и анализира тези отчети на синдиците, кой проверява верността на изнесеното, кой комуникира с ФГВБ и Радослав Миленков, кой разглежда данните и сигналите за нарушения, свързани с масата на несъстоятелността, с действията и бездействията на квесторите и синдиците, които вече са десетки и ще се увеличават? С каква функционална компетентност разполагат и имат ли експертиза за подобни анализи съответните служители на министър Горанов?

 

Още нещо, с което Владислав Горанов трябва да е много добре запознат, защото лично той отговаряше от парламентарната трибуна по питане на депутати за събраните средства. Горанов не каза на депутатите, че предстоящите за разпределение над  500 милиона лева  ги има по баланс на банката още към 30 юни 2014 г. под формата на парични средства, ценни книжа и вземания от банки на падеж, т.е. пак парични средства. Балансът беше изготвен от назначените от БНБ квестори и е наличен на официалния сайт на КТБ. Тази сумата е налична  и към момента на встъпване в длъжност на първите синдици през март 2015 г., когато Горанов се снима с тях пред вратите на централата на КТБ. Писали сме материал, към който са всички документи, и за това.

 

Следва резонният въпрос, къде са похарчени събраните средства след март 2015г.? Събраните средства от погашения на кредити, от продажба на активи, включително и като тези от скандалните продажби на вземания, заради които Христов и Зяпков пишат в сигнала си края на миналата година. Колко е месечната издръжка на упорито наричаната  „пирамида КТБ АД“, която доят вече години? Не ви ли се иска да знаете колко плащат синдиците на банката за адвокатски хонорари по заведени дела и какъв е резултатът от тези дела, защото по наши изчисления възвръщаемост няма? Има загубени дела, съдебни решения за плащане на държавни такси за милиони левове, които същият министър Владислав Горанов вероятно никога няма да събере в бюджета. Адвокатските хонорари на спечелилите делата си срещу КТБ физически и юридически лица, които възлизат на стотици хиляди левове, също са дължими от масата на несъстоятелността, да ни би да си мислите, че ще се плащат от Кристи Маринова и Ангел Донов …?!

 

Накрая, да не забравяме още, че Владислав Горанов участва и в двете срещи при Президента Росен Плевнелиев през лятото на 2014 г., очевидно и абсолютно извън функционалните му компетентности, ако ползваме професионалния му изказ към днешна дата.

 

И понеже се случват още по-сериозни нарушения, Христов и Зяпков са изпратили с новото си писмо така също и сигнала на НПО „Ние гражданите“ по повод опита на синдиците на КТБ за манипулация на сметката за разпределение.  След около месец размисли как да се „смачка” този сигнал, Сотир Цацаров от немай-къде го прати за преглед и проверка по компетентност на Софийска Градска Прокуратура. Не че оттам са се разбързали с проверките на очевидните закононарушения …!

 

Не е ли крайно време Владислав Горанов да вземе да си разбере функционалните компетентности и да потърси отговорност на всички във ФГВБ, отговорност на всички бивши и настоящи синдици на банката, отговорност за всички изхарчени пари за сметка на вложителите на банката. Или на него някой да му припомни функционалната компетентност по казуса КТБ и да му потърси отговорностите, които носи като министър на финансите на най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз.

 

Защото Владислав Горанов не е от вчера на този пост.

 

Писмо до Горанов

 

Източник: voynataktb.wordpress.com

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8072 |11.04.2018 Ще има ли дуел в небето на Сирия?! . 4| 9037 |11.04.2018 Зукърбърг даде урок по достойно поведение на политици и бизнесмени . 14| 15596 |10.04.2018 Прокуратурата: Цветан Цветанов е нарушил член 6 от ЕКЗПЧ, причинявайки щети за държавата . 17| 18880 |10.04.2018 Българските кошмари на руската банка ВТБ надминаха мозамбикските

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads