Реклама / Ads
0| 5907 |06.12.2007 АКТУАЛНО

Габриел Гарсия Маркес: Четете Хорхе Волпи, по-добър е от мен!

.
Безупречната проза на мексиканеца е преведена на 20 езика по цял свят, за Волпи Габриел Гарсия Маркес казва, че е по-добър писател от него. У нас той ще представи най- популярната си книга – „В търсене на Клингсор”.
 

 

Александър Иванов 

В рамките на Коледния панаир на книгата Хорхе Волпи ще се срещне с българските си читатели на 8 декември от 18 часа в НДК, зала 9, където ще представи шеметния си политически трилър „В търсене на Клингсор”. Критиката припознава в него двойник на Умберто Еко, заради умението, с което съчетава криминалната интрига с философския размисъл. Карлос Фуентес определя Волпи за „една от звездите на испаноезичната литература на 21 век”. Творбата „В търсене на Клингсор” се основава на немската културна традиция, където името Клингсор се среща в редица произведения, най- значителните от които са „Парцифал” на Ешенбах и едноименната опера на Рихард Вагнер. В легендата зловещия персонаж в продължение на дълги години е в безрезултатен двубой с крал Амфортас. Хорхе Волпиvolpi_san_sebastian.jpg отправя поглед към следвоенна Германия, годината е 1946, а в Нюрнберг се провежда процесът срещу нацистките военнопрестъпници. Един от тях обаче остава в сянка – виновникът за изработването на атомна бомба в Третия Райх, предполагаем съветник на самия Адолф Хитлер, учен, познат с кодовото име Клингсор. Младият и многообещаващ физик Франсис Бейкън е мобилизиран в американската армия в Германия, за да изясни кой всъщност е неговия немски колега. Негов гид из тайнствените дебри и загадки е немският математик Линкс. Двамата приличат на прочутите Шерлок Холмс и доктор Уотсън, разговарят с много от най- известните немски светила в областта на теорията на относителността, квантовата физика и ядрените проучвания. Бейкън и Линкс поемат по един път, където странно се преплитат историята и науката, моралните принципи в един завладяващ политически трилър. Другите извесни книги на Хорхе Волпи са „Краят на лудостта” и „Няма да е земята”, насочени към взискателния, културен и интелигентен читател, склонен да търси отговорите и противоречията, както и неизяснените тайни на нашето съвремие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8304 |05.12.2007 Роклята на Елизабет Хърли може да се купи вече и в София за 4225 лева . 1| 6589 |04.12.2007 Spice girls ще смаят света с ново турне . 0| 12951 |04.12.2007 12-те нови в Европа – атрактивна изложба в Габрово . 6| 10378 |01.12.2007 СПИН-ът: ухапване от маймуна или световна конспирация?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads