Реклама / Ads
7| 5612 |01.08.2008 АКТУАЛНО

Гафове с български дипломи спъват кандидат-студентите ни в чужбина

.
Дипломите за средно образование, които се попълват от училищата, са пълни с грешки. В нашите ВУЗ-ове гафовете не са проблем, но за западноевропейските са невалидни.
 

Сигналът ни беше подаден от търговищки ученик, който е завършил местната езикова гимназия. Чрез фирма посредник той е успял да кандидатства и да спечели стипендия за 3-годишно обучение в Дания. За целта обаче трябва да подаде дипломата си за завършено средно образование в МОН, от където тя да бъде легализирана и върната на съответния подател. Впоследствие той трябва да я изпрати до университета, в който е заявил желание да следва. Оказва се обаче, че при попълване на документа, в болшинството от училищата допускат едни и същи грешки, от които следва МОН да връща невалидните дипломи на абитуриентите отново. Те от своя страна трябва да ходят отново до училищата, за да се разправят с канцеларии и пр., които да им издадат наново коригираните свидетелства. Някои кандидати са били връщани до 2-3 пъти от министерството.

Основните неточности, допуснати от учителите са в хорариума на изучаваните предмети, който е изключително важен за западноевропейските университети. Другото невежество от страна на преподаватели и директори е още по-фрапиращо – сбъркани години на общия обучителен период. В обикновените средни общообразователни училища той е 5 години, докато в езиковите и профилираните гимназии се води за 4-годишен, тъй като в тях 8-ми клас се брои за подготвителен. За разлика от стриктните престижни ВУЗ-ове на запад, българските не са впечатлени от мърляшки съставените свидетелства за средно образование. Ако МОН реши да направи една проверка в момента на студентите в България, и по-точно на техните дипломи след 12-ти клас, може да се окаже, че доста от тях нерегламентирано са допуснати да следват. Абитуриентите се надяват от училищата им да попрочетат закона за Народната просвета и да се образоват, за да спестят мъките на следващите поколения.

Васил Василев  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6042 |22.07.2008 Българските политици трябва да бъдат наказани по най-болезнен начин . 8| 5195 |16.07.2008 Ще оцелеят ли българските училища в чужбина? . 4| 5878 |13.04.2008 НПО за българския книжовен език . 1| 7217 |11.04.2008 Най- продаваната немска книга излиза на български

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads