Реклама / Ads
0| 10064 |04.08.2008 АКТУАЛНО

Гайдарско надсвирване в Гела

.
Тази година за шести пореден път бе проведено национално гайдарско надсвирване по поляните над родопското село Гела. Над 5000 туристи от страната и чужбина се събраха да слушат уникалната мелодия на родопската каба-гайда.
 

Намиращо се на 6 км. от с. Широка Лъка, Смолянска област, село Гела е заобиколено от спиращи дъха гледки – поляни и баири, осеяни с борови гори до където поглед стига. От 5 години насам по поляните над селото, известни като местността „Илинден”, се провежда Националното гайдарско надсвирване в рамките на Илинденския събор, организиран от сдружение „Екоорганизация – Родопи”. Тази година, за разлика от предишни, имаше и уроци по свирене на гайда, достъпни за всички желаещи – със или без опит. В надсвирването участваха близо 50 гайдари, разделени в 3 възрастови групи: до 14 години; от 15 до 21 и от 22 години нагоре. Първа бе поканена на сцената Валя Балканска, която откри събитието, изпявайки няколко широко популярни родопски песни в съпровод на звучната каба-гайда. След това надсвирването бе обявено за открито и гайдарите се заизреждаха на сцената – пръв, и най-малък от тях, беше 6-годишният Борислав Тонев. Най-възрастен участник в надсвирването се оказа 85 годишният Атанас Тодоров – бай Тасо, който е майстор на каба-гайдата и учител на голяма част от свирачите. Надсвирването продължи през целия ден и бе съпроводено от неуморните хора и ръченици на публиката, която приветстваше и изпращаше всеки с бурни аплодисменти. Всички бяха изпаднали в транс, поддържан от живата музика, студената бира и огнената ракия. За някои обаче трансът бе резултат не от музиката, ами от прекаленото количество погълнат алкохол. Сред тълпата чат-пат се виждаха блуждаещи зомбита със зачервени очи, а тези, неудържали на алкохолния натиск, бяха припаднали под жаркото слънце. Събитието само по себе си бе наистина прекрасно, но съпровождащите го мръсотия и простотия му придадоха известен негативен привкус. Превърнатата в базар главна улица изобилстваше от всевъзможни стоки – от традиционни родопски одеяла и чанове, до гумени топки и чантички от всякакъв сорт. Чевермета и кебапчета имаше в изобилие, както и алкохол от всякакви категории.

gaidi4.jpg gaidi5.jpg gaidi10.jpg gaidi8.jpg gaidi7.jpg gaidi3.jpg gaidi.jpg gaidi6.jpg gaidi1.jpg gaidi2.jpg gaidi11.jpg

В местността Илинден от стотици години се събират родопски гайдари и свирят на планината. Тяхната музика и атмосферата, която пораждат Родопите, са като едно цяло. Чувството да бъдеш сред горите на поляните и да слушаш гайдари да свирят и пеят традиционни родопски мелодии е неописуемо – за да разбереш какво е, трябва лично да го изживееш. Чистият въздух, милионите звезди, видими нощно време и музиката действат упояващо – душевна терапия и незабравими преживявания чакат всеки, който се реши да бъде част от това уникално по рода си събитие.

Снимки и текст: Неделчо Хазърбасанов 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6506 |04.08.2008 Китайски прожектори присветват за поредната далавера в БНТ . 0| 8570 |04.08.2008 Близнаците на Джоли и Пит с първа светска изява . 0| 5210 |03.08.2008 Близнаците на Джоли и Пит “най-сетне видяха бял свят” . 7| 5622 |01.08.2008 Гафове с български дипломи спъват кандидат-студентите ни в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads