Реклама / Ads
9| 7764 |28.12.2013 АКТУАЛНО

Главният секретар на МВР: Разследванията за убийствата на Георги Илиев и Фатик напредват

.
Сред лавината от протести и прииждащи бежанци имат ли време от МВР да ровят по-надълбоко в "студените досиета"? Ще дочакаме ли развръзка по знаковите убийства на прехода? И как държавата ще обърне "мача" срещу мафиотите, които се печелят от рекет и контрабанда? На тези въпроси отговори главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в интервю за "Стандарт". - Г-н Лазаров, готви ли МВР голям удар на старта на 2014-а?
 

- Провеждат се разследвания. Няма да навлизам в повече детайли.

- Наскоро разбихте бандата за рекет на Рижите - имало ли е чадър над тях?
- Не може 4 г. да е имало такава банда, че само размерът на оборотите им от лихви да достига 1 млн. лв. на месец. И това да не стигне до МВР - като оперативни, явни или каквито и да са други сигнали. В случая проведохме разследването под друг ъгъл. То бе под надзора на Специализираната прокуратура.

- Има ли все пак скрити сигнали в полицията?
- Първите данни за престъплението са от 2009-а. Тогава в териториалното звено за борба с организираната престъпност е открито оперативно дело, което е събирало прах. След като служителите, които би трябвало да противодействат на организираната престъпност, не си бяха свършили работата, колегите от Криминална полиция го направиха. За мен е необяснимо в страна член на НАТО и ЕС да съществуват гангстерски банди, които тормозят физически и психически хората с години. И в същото време да се дават парадни интервюта от лъскави зали и студиа.

- Ще има ли още акции срещу рекетьори?
- Да. В цяла България, но не искам да влизам в детайли.

- Да чакаме ли удари по контрабандата?
- Да. Ударихме няколко криминални "предприятия", които доста дълго са извършвали убийства и по този начин са решавали икономически интереси в годините.

- Използвахте израза "криминални предприятия". Работите ли по поредната серия "Килъри"?
- Да, ще има.

- Но всеки министър, който дойде на власт, разбива по една или няколко такива "фабрики". Очаквате ли операциите да завършат с присъди?
- Не съм убеден, че делата на всички разбити групи са в съдебна фаза. А това е целта - тези досъдебни производства да влязат в съда. И там да се достигне до обективната истина. Целта е генерална превенция, защото аз не вярвам в индивидуалната превенция по отношение на лица, участващи в организирани престъпни групи.

- Заканвате се на престъпниците - не правете криминални сдружения, защото ще ви хванем?
- Аз го казвам, тъй като колегите работят по конкретни случаи. И вече има резултат. Спазването на закона не е заплаха, иначе рискуваме да имаме улично правосъдие.

- Ще изречете ли някога: "Ние ги хващаме, те ги пускат"?
- Това е патент на други. Мисля, че няма да го кажа.

- Знаете вече кой е убил боса на ВИС Георги Илиев, нали?
- Определено е поставена задача да се работи по т. нар. знакови убийства. На Георги Илиев, на Филип Найденов - Фатик, стрелбите по Кирил Киров - Японеца. По отношение на Илиев бе извършен следствен експеримент тази есен и бе изяснено откъде е стреляно. Беше направена съдебна поръчка до Германия, изпратихме им пушката, с която е извършено убийството. В завода производител са възстановени фабричните й номера и по обратния ред е изяснено как е стигнала до България.

- И как е стигнала?
- Това е част от разследването и не мога да го коментирам. Дошла е по законен път. Само това мога да кажа. За Японеца се разпитват лица и нещата вървят в положителна посока. И за убийството на Фатик мога да кажа, че при обиските при задържането на организирана престъпна група (Килърите 4 бел. ред.) бе намерено незаконно оръжие. При ДНК анализ от него стана ясно, че резултатите съвпадат с ДНК на лицето, в което е намерено. Същият профил ДНК има и на една от маските, намерени при обиските след убийството на Фатик. Вие си направете изводите дали става дума само за свидетелски показания.

- Защо разкритията се правят чак сега?
- С определено неудобство искам да кажа, че са минали толкова години. Но, за съжаление, не съм аз човекът, който трябва да отговаря на многото въпроси "Защо".

- От няколко дни се прокрадва новината за готвен терористичен акт. Неведнъж казахте, че няма данни, но все пак - защо полицаи обикалят със снимки по хотелите?
- Това им е работата на колегите. След терористичния акт в Сарафово имаме изменена среда за сигурност.

- Но те обикалят от седмица, а не от година, когато бе атентатът...
- Ако ги няма, ще ме питате защо няма полицаи по време на празничните дни. Към момента в МВР няма данни за конкретно, непосредствено подготвяно престъпление като терористичен акт. Говоря за конкретни хора, за конкретни действия. Няма такава информация.

- Бежанци, протести, съкращения в системата. Каква е оценката за 2013-а?
- Най-голямата заплаха към момента не са бежанците, а тежкият миграционен натиск към нашата страна. Кризата е овладяна. Случи се нещо, което няма аналог в последните десетилетия. Браним границата си с жив щит и аз не съм си представял, че ще се стигне дотам. Като главен секретар мога само да се гордея със служителите на МВР. Условията са изключително сурови и стигнахме дотам, че нямаме техника, с която да ги извозим до постовете на границата.

- Одобрявате ли стената, която започва да се строи на границата ни?
- Да. Виждал съм проектите, но искам да поставя въпроса дали трябва да спрем с 30-километровата отсечка и дали не трябва да продължим. Защото миграционните процеси няма да спрат. Според мен е необходимо изграждането на инфраструктурни съоръжения по всички уязвими точки, но решението е политическо.

- Протестите разклатиха ли доверието в МВР?
- Първо, искам да благодаря на колегите. МВР запази мира и спокойствието в държавата, не допусна насилие и ескалация на напрежението. Сметката за противопоставянето в обществото да си я плащат политиците. Защото от наблюденията, които имам, протестът е политически, а не е граждански.

- Добре ли се чувствате на стола на главния секретар?
- Не съм имал време да си направя равносметка. Във форма съм.

- Постът стана "горещ" благодарение на ваш предшественик, а по това време и началник - Бойко Борисов. Познавате ли го?
- В МВР нямаме навика да коментираме началниците си. 8 г. ми е бил началник - като главен секретар и после като премиер.

- Заплашват ли ви, г-н Лазаров?
- Пряко никой не си е позволил да ме заплашва, поне досега. Имал съм подмятания, намеци за това, че ако продължа в определена посока - "може нещо да ти измислят, да те омаскарят". Но това е част от работата. Ако се касае за мен - във форма съм. Притеснявам се за семейството си, защото ги лишавам от близост. Притеснявам се за родителите си, защото изживяват нещата около мен. Не си заслужава да ме заплашват, защото съм част от голям екип - полицаи и прокурори. Създаден е механизъм за екипна работа, чието функциониране не зависи от един човек. Но все пак, ако някой ме заплаши, няма да го оставя...

- Спортувате ли?
- Намирам време да плувам няколко пъти седмично.

- Тенис играете ли?
- Не.

- Футбол?
- След две операции на колената не играя.

- А гледате ли?
- Да, гледам много футбол. Болен съм на тази тема.

- На кой отбор симпатизирате?
- На "Локомотив" - Горна Оряховица. И на "Манчестър Юнайтед".

- А, ако избирате между "Левски" и ЦСКА?
- Единственият отбор, който обичам, е "Локомотив" - Горна Оряховица. Като главен секретар подкрепям "Левски", тъй като най-добрите спортисти на клуба са служители на МВР.

- Съпругата ви е дъщеря на Камен Пенков. Помагал ли ви е в работата? Съветвате ли се с него?
- Взимам съвети само за лични неща. За служебни - не! Съветвам се с други колеги.

- Имате ли близък приятел или колега, на когото от години се доверявате?
- За съжаление в работата човек не може да има приятели. Това е принцип, който го наруши, си плаща цената. Не смесвам приятелството с работата.

- Ваши колеги от ДАНС казват, че не прибързвате и сте спокоен. Хората в МВР обаче като че ли не ви приемат лесно. Вие как го усещате?
- Аз съм кадър на тази система. Това учих - това работя. Не съм имал проблеми в комуникацията с колегите - от най-високо до най-ниско ниво. Мога да си говоря със сержантите на улицата като равен, защото съм започнал като сержант. Мога да псувам с тях, да си разказваме вицове, да обсъждаме жени. Разбирам се и с генералите.

- Купихте ли вече подаръци за момчетата?
- Не. Съпругата ми е ангажирана с подаръците. Тя е и човекът, който поема голям товар с трите деца и комуникацията с близките.

- Къде смятате да прекарате Нова година?
- Вкъщи, със семейството. Очаквам да се видя с майка и татко по празниците.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6703 |27.12.2013 "Форбс" към Украйна: Вземете пример от България . 26| 11909 |23.12.2013 Приключенията на един бг емигрант . 21| 15499 |22.12.2013 При самоотбрана ще стреляме безнаказано? . 2| 13258 |21.12.2013 Днес е най-късият ден от годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads