Реклама / Ads
3| 9966 |14.11.2018 АКТУАЛНО

Шефът на МВР се подигра с Борисов и Цветанов

.
Младен Маринов
Вероятно опиянен от собствената си представа за величие и забравил откъде е минал / за справка Мето Илиенски/, шефът на МВР Младен Маринов не усети как сгафи. Ама яко. В последната си тв изява по БТВ той прехвали успехите на подопечното си ведомство, като едновременно с това сложи черта върху труда не само на стотици достойни полицаи, но и на предшествениците си Бойко Борисов и Цветан Цветанов.
 

А като знаем, че и  двамата са много докачливи на тема МВР, току- виж решили да му „запалят врата“.  И с основание, ще кажат мнозина. Видимо успокоен, че медийната изява  върви гладко, в самия край Младенов отсече : „Аз гледам фактите. Те показват, че по всички показатели престъпността намалява. И ако се върнем назад, ще видим, че тя е била много висока“. За недочулите повтори: „Изключително висока. По основните показатели -убийства, ние сме под 100 убийства на година. При положение, че е имало години,  когато са минавали над 200. Имаме намаление на грабежите с 18 процента. Всички се оплакват от грабеж“.

 

Министърът  безспорно  намекна за времето, когато  Борисов беше главен секретар. Защото именно този периодът влезе в историята с почти ежедневните екзекуции на представители от подземния свят. Куршумите се сипеха като дъжд из улиците на София. А ченгетата ходеха да ги събират и броят. Разкрития по тях няма и до днес. Едва ли ще има, особено като се има предвид окаяното дередже на МВР.  Мнозина, обаче все още си спомнят как Борисов  обясняваше, че гангстерите се избиват, защото са притиснати. Може и така да е било. Гордостта на Борисов, обаче бяха  десетките разкрити печатници за фалшиви долари и стотиците килограми заловен наркотик.  Усилията на службите ни бяха аплодирани в Европа и отвъд Океана.

 

Част от полицейските акции по времето на Цветанов се превърнаха в емблема на ведомството. Близо десет години всички следващи министри  на МВР не пропускаха да се похвалят с успеха и тежките осъдителни присъди  по делата „Наглите“  и „Килърите“. Споменаваха ги като безпрецедентен успех Румяна Бъчварова и Валентин Радев, макар да нямат  и грам принос в тази работа.  Нещо като „с чужда пита помен да  направиш“. Лошо няма, че на успехите се закачиха всички-толкова небългарско.  Но след „Килърите“ и „Наглите“ настана тишина. Акции бол, арести, филми, репортажи за разкрития, афери, хвалби. Но…осъдени „големи риби“ няма. Било работа на съда, а не тяхна, оправдава се  тарикатски Младенов. А  запознатите с материята  му се подхилват.

 

Предшествениците на шефа на МВР правеха същото-хвалеха  се със статистиката. Същата, която самите те си фабрикуват, за да си помпат с нея имиджа  пред хората.  Казваме фабрикувана, защото само преди месец-два зам.-шефът на МВР Красимир Ципов призна, че цифрите във ведомството се манипулират. Всички Мариновци ни „къпят“  с до болка изтърканите фрази: Престъпността намалява, а разкриваемостта се увеличава. Ако направим прости сметки, ще излезе, че от 10 години насам, разкритите престъпления отдавна са надхвърлили 100 процента. Направо за Гинес си ревем.  Няма ли свестен пиар, който да им каже на тези министри, че цифрите не вършат работа и  че ни писна да ни правят на будали. И че който заложи на  статистиката, е жив-умрял.  Някой барем да им подскаже, че доверието се крепи на усещането на хората, а към МВР то отдавна е под нулата.  Ушите ни хванаха мазоли от обещания, че ей сега ще пречупят гръбнака на престъпността и  ще намерят цаката на селските апаши. Няма лошо,  но ние още чакаме. Едва ли Младен Маринов ще обърне играта в полза на гражданите,  особено като се има предвид, че е трупал опит само като охранител.

 

Ако искаше да направи пробив в системата, щеше поне от кумова срама да признае, че всичко това не може да ни го обещае. Но поне ще очаква подкрепата ни, за да се опита да го направи. Така правят министрите в европейските страни. Казват истината, пък каквото ще да стане.

 

Невена Миткова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 53342 |10.11.2018 Ръководството на ЕС и ЕНП напускат Конгреса в Хелзинки при появата на Борисов на сцената (видео) . 4| 9590 |20.10.2018 Кокинов: Не съм виждал Борисов и Цацаров, човек се учи от грешките си . 15| 6437 |12.10.2018 Борисов вади „Джи Пи Груп” от проектите с държавно и европейско финансиране . 42| 14325 |07.10.2018 Сидеров нападна полицията и Борисов заради жена си, иска „Атака“ да поеме МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads