Реклама / Ads
0| 13478 |31.08.2022 АКТУАЛНО

Гордостта на Борисов “Турски поток” е като 3 в 1 - капан, клещи, воденичен камък

.
Голямата гордост на ГЕРБ и лидера му Бойко Борисов - енергийният проект “Турски поток” се оказа воденичен камък за държавата и българския народ. И само времето ще покаже до какви дълбини ще ни завлече в пряк и преносен смисъл на тази дума.
 

Заради порочния начин, по който е построена тръбата и  финансовите загуби, които сме принудени да преглътнем, са сезирани различни международни институции като европейската прокуратура, Европейската комисия, Конгреса на САЩ.

 

Българското обвинение също е информирано, но оттам едва ли ще се размърдат, предвид факта, че ведомството се ръководи от Иван Гешев, считан за основен закрилник на ГЕРБ и порочните схеми, които се са реализирали в 12-годишния период от управлението на Борисов. 

 

Строителството на “Турски поток”, наричан още и “Балкански” стартира през 2019 г., като за него държавната “Булгартрансгаз” е похарчила близо 3 млрд.  лева без ДДС.   Според Европейската мрежа на газопреносните системни оператори (ENTSOG) до 2039 г. по тръбата ще се пренася само газ от “Газпром”, тъй като руският енергиен гигант  е резервирал 100% от наличния технически капацитет на газопровода към Сърбия. 

 

Продължението на "Турски поток" през България, за което държавната "Булгартрансгаз" похарчи близо 3 млрд. лв., може никога да не излезе на печалба, а друг освен руската "Газпром" няма да може да пренася природен газ по тръбата. Това накратко са изводите, които могат да се направят на база данните от Европейската мрежа на газопреносните системни оператори (ENTSOG).

 

От платформата става ясно, че от 1 октомври 2021 г. до 31 декември 2039 г. "Газпром" е резервирал 100% от наличния технически капацитет на газопровода към Сърбия, който обаче е намален почти наполовина спрямо първоначално обявения. Това означава, че и транзитните такси ще са наполовина по-малко, тъй като се плащат за пренесени количества. 

 

Началото

 

Въпросителните около проекта започнаха още от самото начало. Договорът за изграждане на тръбата от Турция до Сърбия е сключен между държавната газопреносна компания „Булгартрансгаз“ и саудитската „Аркад“.  Разследване на БОЕЦ установява, че впоследствие фирмата е наела подизпълнители - основно от Русия и Беларус. Установяват също така, че в строежа са участвали български фирми с техника, закупена със средства от еврофондовете, което е абсолютно недопустимо. От БОЕЦ са категорични, че проектът е вреден за България, както заради загубите, така и заради зависимостта от Русия. По време на ареста на Бойко Борисов, в двора на къщата на пиарката му  Севделина Арнаудова бе открит джип, собственост на "Аркад". Оказа се, че семйството й се е възполдвало от този "дар". 

 

"Изграждането на тръбопровода е изцяло за сметка на българската държава, но също така и изцяло под контрола на Москва. В неговото изграждане задкулисно са включени руски и беларуски фирми, пряко свързани с "Газпром" и режима на Путин. Този проект обслужва интересите на Путин и Ердоган, като засилва енергийната зависимост на България и Източна Европа от Русия и представлява заплаха за националните ни интереси и интересите на ЕС", посочва се в сигнала на организацията до Конгреса на САЩ. Според нея “проектът "Турски поток" затвърждава монопола на "Газпром" в пряко нарушение на европейските директиви и Третият енергиен пакет, а ЕС индиректно финансира тръбопровода, тъй като с пари от еврофондовете е купена техника, участваща в строежа”.

 

Удар


В края на март т. г. БОЕЦ се похвалиха с първия си успех след поредицата сигнали, свързани с градежа на тръбата.  Тогава се разбра, че Европрокуратурата провежда мащабна операция в България като се разследват  9 фирми.  Извършени бяха 25 обиска в София, Перник и Монтана. Иззети бяха също така самосвали и багери за 6 млн.евро. Фирмите са заподозрени в участие в организирана престъпна група и в представяне на фалшиви документи и декларации с цел незаконно получаване на тези средства. От БОЕЦ са категорични, че това са дружествата, използвали незаконно техника, придобита чрез европейско финансиране.

 

Данни 

 

“Турски поток” включва два компонента - изграждане на самата тръба и две компресорни станции - „Расово“ и „Нова Провадия“. Проектирането и изграждането на тръбата с дължина 474 км коства 2,15 милиарда лева без ДДС. Компресорните станции пък възлизат на 350 милиона лева без ДДС. Обществената поръчка за изграждането на въпросните станции е възложена на консорциума „Ферощал“ и на „Главболгарстрой“.

 

Вреди-ползи

 

Основният въпрос, който ни “гложди” е дали тази инвестиция си е струвала и кога България ще си върне парите, които е вложила в проекта. Отговорът е различен, в зависимост от това кой ви отговаря - дали някой от представителите на ГЕРБ или някой независим енергиен експерт. От енергийното министерство обясняват, че за следващите 18 години близо 89% от капацитета на входа и близо 80% от капацитета на изхода са резервирани само от две компании. Неофициално се знае, че това са “Газпром” и МЕТ, като първата е резервирала 90 % от капацитета на тръбата. Това на практика увеличава зависимостта на държавите в Централна и Източна Европа от руския газ и ги поставя в тотален капан. 

 

Експертите са категорични, че при сключването на договора не са взети предвид пропуснатите ползи от транзитни приходи в посока Турция. Отделно от това лихвите и разходите по обслужването на кредита, взет от „Булгартрансгаз“ за финансиране на проекта, са подценени.

 

Според бившата енергийна министърка Теменужка Петкова за 10 години България ще получи приходи в размер на 9 милиарда лева от експлоатацията на тръбата. Доскорошният й колега Александър Николов най-оптимистичният вариант е 15 години. 

„Финансовият модел, който е направен назад във времето, е крайно незадоволителен. Има основни фактори, които не са взети под внимание.

 

В дългосрочен план лихвите ще се повишават, а няма да останат фиксирани. Освен това се очаква и водородът, и фотоволтаиците да се развият много по-добре, а това естествено ще намали консумацията на природен газ в Европа и съответно - приходите от транзитните трасета“, каза Николов в предаването „Алтернативата“.


„Когато човек погледне на картата двата газопровода – „Северен поток 2“ и „Турски поток“ – как идват единият от юг, а другият от север – буквално обграждат Централна и Източна Европа в едни клещи. Това обаче не само че е опасно от гледна точка на заобикалянето на Украйна, то всъщност притиска от всички страни Централна и Източна Европа“, коментира за Свободна Европа Маргарита Асенова, старши сътрудник в Jamestown Foundation във Вашингтон, САЩ.

 

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 23987 |26.08.2022 Наглостта на Борисов “ръзцъфна” в четири тайни записа, пуснати за два месеца . 0| 54110 |25.08.2022 Записите на Борисов - цинични, вулгарни, отмъстителни . 0| 21162 |04.08.2022 Евксиноград - черноморската перла на каймака на властта - от Батемберг и Фердинанд, през бай Тошо до Борисов и Радев . 0| 5693 |13.07.2022 От ЕП ни карат да повярваме на прокуратурата, че снимките с Борисов и кюлчетата са манипулирани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads