Реклама / Ads
0| 54136 |25.08.2022 АКТУАЛНО

Записите на Борисов - цинични, вулгарни, отмъстителни

.
Бойко Борисов
Поредица от скандални записи на бившия премиер Бойко Борисов, появили се на бял свят през последните години, най-ярко обрисуваха неговия образ като човек, политик и държавник. Обединява ги едно нещо-цинизмите и обидните квалификации, които използва по адрес както на най-близките си хора, така и спрямо опонентите си.
 

Първият скандален запис, свързан с премиера Бойко Борисов е известен в общественото пространство като “Ало, Ваньо”. Той излиза на бял свят през 2011 година. Тогава става ясно, че диалозите между Борисов и тогавашния шеф на митниците е част от СРС-та, прилагани срещу Танов по разработка и искане на ДАНС. 

 

„Ало, здрасти! Абе, тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.“, започва уверено премиерът. От въпросния запис става ясно, че Борисов иска Танов да изтегли проверяващия екип от митничари, пратени в пивоварната на покойния варненски бизнесмен Михаил Михов, известен с прозвището си „Мишо Бирата“.  Накрая Борисов казва: „Ако трябва, обади му се ей сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.“

 

Записът постави в комична ситуация Танов, който обяснява, че е звънял на пратен му от Борисов номер на есемес, но нищо не се получавало. Оказва се, че не става дума за телефонен номер, а за  ЕГН. В подслушаната комуникация участват още тогавашният заместник на Танов – Антоний Странджев, както и бившият финансов министър Симеон Дянков. 

Резултатът от СРС-то е катастрофално - прокуратурата на два пъти прекратява безрезултатно проверката. Ваньо Танов и Мишо Бирата са покойници, а Антоний Странджев  напуска митниците малко след скандала. Разследващият Пламен Георгиев пък прави шеметна кариера в държавната администрация, издигайки се до шеф на Антикорупционната комисия. Скандалът с  навеса на терасата му, обаче го извади от строя. 

 

Няколко редакции посрещат утрото на 26 април 2013 година със странен аудиозапис на пощенските си кутии. От него се разбира, че трима мъже си говорят. Това са  бившият премиер Бойко Борисов, градския прокурор Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Между тях се усеща близост. Вероятно затова не липсват цинизми и обидни квалификации по адрес на прокурори, политици и журналисти. Най-много “попръжки” отнася ексглавният прокурор Сотир Цацаров - сочен за фаворитът на ГЕРБ при избора му за обвинител №1 в държавата. Именно затова Кокинов намеква на Борисов запомнящата се реплика: "Ти си го назначи". В разговора Кокинов и Найденов непрекъснато се оплакват, че са "репресирани" и "преследвани" от страна на прокуратурата. Ето малка част от раздумката между тримата: 

 

Б.Б.: А този Джамбазов на кой е човек? Аз знам кой го е назначил. Сашо Арабаджиев се е обадил на Филчев и го молят Станишев и Първанов.


Н.К.: Той ми е градски, от Ямбол е, по-малък е от мене. Малко гей си пада, ама....

Б.Б: Не малко, той си е откровен педерас.

Н.К.: Е да де, ама иначе си е добро момче. Умно момче.


Б.Б: Всички педераси са умни по-принцип. И аз почвам вече да викам, че съм пидал.

Н.К.: Хи-хи-хи.


Б.Б.:... за да мислат, че съм интелигентен. Кольо Филчев ми разказа целата му история. Нали знаеш, той е като СД - като му щракнеш копче и почва да разправя с години и с дати.

Н.К.: Е той Джамбазов, Бойко Найденов го взе. После и аз си го взех.

Б.Б.: Да не би и ти да обичаш така...


Н.К.: Ми де да знам, не съм пробвал. Ама може и да е хубаво. Знае ли човек на тази възраст.


Очаквано развитие! Прокуратурата не видя престъпление в записа.  По-късно разследването срещу Найденов беше прекратено, a Кокинов беше отстранен от съдебната система и стана адвокат. 

 

На 12 юни 2020 г. в медиите се появява запис с глас, силно наподобяващ този на действащия в този момент премиер Бойко Борисов. В него гласът от аудиофайлът нарича председателя на парламента Цвета Краянчева "проста кърджалийска пу*тка". Обяснява още колко бил прост и не знаел английски език, затова не е разбрал какво му говорят негови колеги - лидери на други европейски държави, ама "ги е*ал" и "им влязло отзад".  

 

Човекът с гласа на Борисов казва, че е изпратил Комисията за финансов надзор (КФН) срещу застрахователния холдинг "Еврохолд", който искаше да придобие активите на чешката енергийна компания ЧЕЗ у нас. "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене", допълва мъжът от СРС-то. 

 

Следващата тема във въпросния запис са къщите за гости и бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев. "Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или утре обвинения, ще го съсипем. Аз го предупредих. Там и кметът ще изгори. Но аз ще изгоря всичко, да не изгори Елена Йончева. Един нема да пощадя от наш‘те", заявява Борисов и се заканва, че ще "прибере" 200 къщи за гости, на които е разпоредил проверка.

 

 Борисов излезе с куп противоречащи си версии за този запис. Първо твърдеше, че това е имитация от друг човек. После заговори за deep fake (компютърно генериран глас), а накрая заяви, че на записа е той, но думите му били монтирани от различни негови записани изявления. 

 

Две експертизи бяха направени на въпросния запис. Първата - по искане на евродепутата Елена Йончева, а втората на “сайта” Биволъ”. Йончева дава записа на лаборатория, която работи с ФБР. Експертите са категорични, че гласът е напълно автентичен с този на Борисов. В  техническия доклад се казва, че "записът безспорно е на българския премиер. Той е автентичен и няма следи от монтаж". 

 

Доклад, изготвен от американската лаборатория Primeau Forensic по искане на “Бивоъ”, заключава, че изтеклият през юни запис с глас, приличащ на този на премиера Бойко Борисов не е манипулиран или подправен. Сравнението на гласа от записа с гласа на Борисов от друг запис е дало резултат от 20,3 пункта – умерена вероятност на съвпадение.

 

Родната прокуратура, оглавявана от Иван Гешев все още мълчи за автентичността на разговора. 


Следва продължение!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 21169 |04.08.2022 Евксиноград - черноморската перла на каймака на властта - от Батемберг и Фердинанд, през бай Тошо до Борисов и Радев . 0| 5703 |13.07.2022 От ЕП ни карат да повярваме на прокуратурата, че снимките с Борисов и кюлчетата са манипулирани . 0| 13586 |04.04.2022 Иван Бакалов: Борисов или Тодор Живков няма да се върнат, свиквайте с четворни коалиции . 0| 10863 |18.03.2022 А ако има достатъчно доказателства, че Борисов е рекетирал и е корумпиран? В Банкя и „Младост“ имаше заря

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads