Реклама / Ads
5| 13140 |19.08.2007 АКТУАЛНО

Харвард е университет №1 в света, няма български ВУЗ в 500-те

.
Харвардският университет води класацията на най-престижните висши учебни заведения в света за 2007 г. На второ място е Станфорд, трети е Калифорнийския университет в Бъркли, а четвърти - британският Кембридж.
 
Петото място е за Масачузетския технологически институт. В Топ-100 от Източна Европа се е класирал единствено Московският държавен университет „Ломоносов", който заема 76-о място, съответно 21-о в Европа.

su.jpgКласацията е според рейтинга Цзяо Тун, който се извършва всяка година от Инситута за висше образование в Пекин.

Петдесет и три от стоте най-добри вузове в света са американски. Второто място е на Великобритания с 11 вуза, а третото място си поделят Германия и Япония с по шест университета. Канада, Франция и Швеция имат по четири свои, Швейцария - три, а Австралия и Холандия са представени от по два вуза. По един представител в престижната стотица имат Дания, Израел, Норвегия, Русия и Финландия. Считаният в Русия за елитен Санкт-Петербургски държавен университет заема едва 305-о място от общо 500, които оформят разширен списък на рейтинга Цзяо Тун.  В този списък не попада нито едно българско висше учебно заведение.

Преди дни Цзяо Тун първи публикува не само рейтингите на вузовете като цяло, но и допълнителни пет рейтинга в различни научни области: естествени науки и математика; технологии и компютърни науки; науки за живота и земеделието; медицина и фармацевтика; социални науки. Във всеки раздел са класирани 100-те най-добри университета. Тук България също няма свой представител, както и другите бивши соцстрани, с изключение на Московския държавен университет, който е 41-и по математика и естествени науки.

Почти едновременно излезе и друга престижна класация, известна като „Уебометрикс". В нея първенец е Станфорд, следван от Масачузетския технологически институт, Калифорнийския университет в Бъркли, Харвард, университетът в Пенсилвания и т.н. 

Класацията според рейтинга THES за 2007 г. все още не е публикувана. Миналата година списъкът там се водеше от Харвард, Кембридж, Оксфорд, а четвъртото място си разделяха Масачузетския технологически и Йелския университет.

На какво се базира класацията?

Всеки рейтинг дава на вузовете някаква характиристика, изразена в число. Нещо като оценка. Тази оценка е различна при прилагането на различните рейтинги.

В Цзяо Тун оценката съдържа следните компоненти: качество на образованието, ниво на сътрудниците, ниво на изследванията, брой на студентите и преподавателите. Качеството на образованието се определя от бройката Нобелови лауреати, завършили съответния ВУЗ или лауреатите на наградата Филдс за математика. Нивото на преподавателите се определя също по броя Нобелови и наградите Филдс. Също така се взима предвид нивото на цитирани преподаватели по света.

Нивото на изследванията се определя по броя на публикациите в издания като Nature и Science, както и броят на статиите, цитирани в специалния списък на Института за научна информация. Към тези компоненти се прибавят още много други, чийто сбор допълва престижа на съответното учебно заведение.

По принцип, всички вузове, които влизат в 500-те най, приветстват и подкрепят годишните класации. Останалите са повече любопитни, но понякога не скриват скептицизма си относно степента на достоверност. Според тях, задачата да се подредят вузовете по престиж правилно, е почти неразрешима. Оценката за много вузове в малки държави невинаги е обективна. Поради тази причина учебните заведения в Източна Европа плащат данък на Желязната завеса и „студената война".

У нас от няколко години се говори за рейтинг на висшите учебни заведения, но до единна оценка и критерии така и не се стигна. Традиционно се счита, че лидер сред вузовете е Софийски университет „Св. Климент Охридски". Оттам нататък нещата са неясни и твърде спорни. Висшият инситут за национално и световно стопанство също е сред лидерите, както и ВИАС. Но не по-малко престижни са и други вузове като Техническият университет, университетите в Пловдив, Велико Търново и Благоевград, Медицинска академия, Минно-геоложкия институт и др. Тяхното подреждане винаги предизвиква спорове и сръдни. Засега безусловен изглежда авторитетът на СУ. Повечето българи ще посочат именно него, ако попаднат в анкета за вузовете. Но конкуренцията е все по-силна. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7622 |18.08.2007 Хиляди славят Св. Иван Рилски . 1| 7624 |17.08.2007 Откриха неизвестен бункер на Адолф Хитлер . 4| 6116 |17.08.2007 ФБР спипа руски хакер, източвал милиардери от Forbes. Помагал му българин . 1| 5403 |17.08.2007 Робот-насекомо открива отровена земя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads