Реклама / Ads
41| 20413 |13.01.2023 АКТУАЛНО

Христо Грозев: Руското военно разузнаване е подготвяло преврат в България през 2016 г.

.
Христо Грозев
”Две от специалните руски служби усещат, че Балканите са лесна плячка, защото има голям процент безплатни русофили, както и голям процент хора, които могат да се продадат за копейки.
 

Също така има усещане, че Балканите са геополитически техни и те искат да си ги върнат непременно - примерът е с ген. Решетников от ГРУ, както и куп други експерти по Балканите. Това, което се случи в Черна гора през 2016 година, няколко месеца по-рано е имало същия план тук, в България. 

 

Бил е задействан, но по случайност нашите власти са го парирали. Идеята е била да излязат 700 души, които да превземат парламента и да има престрелки". 






Това обяви Христо Грозев в предаването "Контракоментар" на Асен Генов. Той подчерта, че опита за преврат има връзка с паравоенните организации, които действат на територията на страната. Припомняме, че в края на 2022 година ДАНС и Прокуратурата проверяваха военен съюз за престъпление против републиката. 


Българският журналист, който е издирван от Руската федерация, изрази увереност, че никой не е нанесъл по-големи щети на руските специални служби, както Bellingcat. "Последната година българските служби започнаха да проявяват интерес към нашата работа. На ниво ДАНС има много качествени нови кадри, които работят успешно. От там се свързаха с мен след информацията от Руската федерация, но нямаше политическо обръщение от страна на властта към нас", подчерта Грозев. По думите му се усеща автоцензура в българските медии. "Забелязва се една плахост в мейнстрийм медиите, има нежелание да се правят собствени разследвания, а се предпочита да се препечатват чужди такива", каза той. 






По отношение на медийната среда в Русия Грозев коментира, че на практика журналисти там вече няма. "Всички журналисти са извън Русия, там останаха само пропагандисти. Дори тези, които до последно стояха там, за да са с народа си, вече напуснаха, защото всяка истина, която кажеш в Русия, ти носи поне 8 години затвор. Знам за поне 150 колеги, които са далеч от страната", каза още Христо Грозев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 17371 |28.12.2022 Руското военно произвоство замря: Лъгали Путин, че тайвански чипове са руски, той лъгал Пекин и си го получи . 23| 5583 |21.11.2022 Христо Иванов: На кръстопът сме между реформа и реставрация . 7| 7359 |19.11.2022 Христо Иванов, ДБ: Появи се Корнелия с черния кон за прекрояване на изборния процес . 11| 10690 |31.10.2022 Илиян Василев иска оставката на ”пишман министъра” Росен Христов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads