Реклама / Ads
10| 6206 |21.12.2022 АКТУАЛНО

Илиян Василев: Платените 90 млн. данък от „Лукойл“ е за замазване очите за истинските печалби

.
Илиян Василев
За първата седмица от действието на забраната за покупка на руски суров нефт, продажбите му са намалели с 54%. За същия период продажбите на руски суров нефт и нефтени продукти са се увеличили, очевидно за да докаже, че все още сме получленове на ЕС.
 

В деня, в който НС прие на първо четене двата закона /на ДПС и ДБ/ за ограничаване на продажбите на нефтени продукти за трети страни /абсолютно безсмислени законопроект в светлината на уточнените санкции в деветия пакет, да можем да изнасяме само за Украйна/ и за поемане на оперативен контрол на рафинерията, изненада ..... Лукойл преведе авансова 90 милиона лева данък, в очевиден стремеж да се откупи и да помогне на служебното правителство и Румен Радев да размие до второ четене двата проекта.

 

А аз си мисля, че тези 90 милиона са троха, ако сметнем разликата между цената на която купуваме и на която трябва да купим /борсова/ сорта Уралс - това са близо 30 долара. За ден рафинерията преработва 220 хиляди барела - това са 6,6 милиона долара всеки ден или близо 220 милиона долара "полза" всеки месец. Какво са 90 милиона лева?

 

Ако мислите, че това не ви засяга - сметнете - върху продажбите на бензин и дизел - какво би означавало ако тази "полза" на Лукойл /на която няма право/ се прехвърли като намаление на крайните цени на бензина и дизела. Сметнете сами, типичната месечна консумация на бензин и дизел е около 280 милиона литра, а приходите от продажбите им /извън данъците/ на месец са около 500 милиона лева –давам усреднени цифри за да не влизаме в подробности. Какво означава при тотални приходи на месец за компанията от 500 милиона лева от продажбите на горива, да добавиш още едни 440 милиона от спестени разлики за Уралс. Добавете и таксата за рафиниране и - как да има печалба? Яко нали?


Защо да не дадем предварително нещо което не сме плащали 15 години - данък печалба - за 90 милиона лева и да помогнем на служебните министри и президента да се пъчат, че за пръв път, те и само те, са успели да получат нещо от Лукойл Нефтохим. Ерго да не ги пипаме.


Ако вземем рафинерията под оперативен контрол и внасяме сами суровия нефт, веднага ще смъкнем цените. И ще изнасяме за Украйна.


Да напомня - оперативен контрол - надзор не означава изместване на мениджмънта, а усилен надзор. Поемането на управлението от мениджмънта е само ако те откажат да се съобразяват и бойкотират упражнението, защото тези пари няма да изтичат към Русия.

 

Илиян Василев




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 10690 |31.10.2022 Илиян Василев иска оставката на ”пишман министъра” Росен Христов . 1| 8217 |16.10.2022 Радостин Василев: Служебното правителство нанася вреди, ГЕРБ са импотентни, не ме притеснява Лечева . 5| 5203 |09.10.2022 Асен Василев: Експертно правителство означава още безвремие . 4| 8261 |08.10.2022 Илиян Василев: За да работиш с ГЕРБ, трябва да амнистираш корупцията на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads