Реклама / Ads
3| 6831 |23.10.2017 АКТУАЛНО

Илиян Василев за трагедията в ”Дубровка” преди 15 години: Българка бе сред жертвите

.
Бог да прости душите на невинно загиналите в терористическия акт в Дубровка преди 15 години. Сред тях имаше и български гражданин - Емилия Узунова. Властите откровено лъгаха за нейната смърт и само благодарение на изключителната работа на моите колеги успяхме да установим тъжната истина.
 
Това написа във Фейсбук Илиян василев, който по онова време бе български посланик в Москва. И продължава:

Времето ще постави всички на мястото им - и терористите, които взема заложниците и убиха невинни хора и властитте и лично президента Путин който нареди използването на боен нервопаралитичен газ, без да бъдат дадени елементарни инструкции при спасителната операция, които можеха да спасят живота на мнозина.

И тогава и сега - съм избягвал да давам присъди - защото когато терористи нападат невинни хора, всички трябва да бъде от едната страна на барикадата. Но не и когато сляпото его убива стотици. Путин доказа на света и тогава, и в Беслан и при трагедията в Курск, че за него образа на силен лидер е по-важен от живота на стотици и хиляди.

В един момент от драмата, терористите изразиха готовност да предадат чуждестраннинте граждани на посланиците на съотвените страни. Без да питам Външно, заедно с колегите от Азърбайджан, Гърция и Великобритания изразихме готовност и се събрахме за отправяне към сградата. Не ни разрешиха, защото Путин беше поел курс на никакви преговори.
Нямахме друг ход. Никога не съм мислил за сигурността си, както и другите колеги, защото поехме огромен риск - можехме сами да станем заложници.

Не оспорвам решението на руските власти - вероятно беше единствено правилното, не само защото можехме да дадем козове на терористите, но и защото деленето между руски и чужди граждани - когато става въпрос за преценка на терористи и за живот и смърт - не може да бъде приемливо.

Това е разликата между Европа и Русия на Путин - няма лидер в Европа, който да даде подобни разпореждания без да вземе мерки за защита на живота на хората.
В Русия, както и в Съветския съюз - при изпитанията за ефекта на ядрената бомба, при която са загинали десетки хиляди души и сега при Путин - живота е относителна стойност, властта абсолютна.

Още веднъж да благодаря на всички колеги, които доказаха, че когато имаме кауза, можем да правим всичко. През онези дни бях горд, че съм български дипломат. Архивите пазят доказателства за свършеното.

Не съм се чувал с Веселин Недков и Юрий Габрoв - да са живи и здрави.
Трудни дни, в които българското посолство в Москва, просто си свърши работата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5914 |23.10.2017 Ректорът на ТУ-Варна проф. Василев станал доктор на науките с преписване . 2| 7097 |19.10.2017 Съдия Василев към Даниела Дончева: Вършете си почтено работата . 2| 4422 |16.10.2017 Спас Василев искал да помогне на хората, не да ги мами

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads