Реклама / Ads
51| 12187 |26.04.2013 АКТУАЛНО

Ивайло Московски: Найденов е притиснат, да си каже от кого

.
Ивайло Московски е бивш транспортен министър в кабинета "Борисов". Водач е на кандидатдепутатската листа на ГЕРБ в 23 МИР София.
 

Пред "Стандарт" Московски коментира обвиненията на бившия си колега в правителството Мирослав Найденов срещу Цветан Цветанов, както и предизборната кампания.- Г-н Московски, бившият ви колега Мирослав Найденов вчера "хвърли бомбата", че Цветан Цветанов е подслушвал незаконно министри? И вас ли са ви подслушвали?

- От време на време жена ми вкъщи, като говоря по телефона, ме издебва в гръб. И евентуално тя, ако ме подслушва...

- Да разбирам, че не сте имали притеснения по време на мандата си? Найденов дори разказа как министрите си оставяли телефоните надалеч в залата на Министерския съвет, за да могат да си кажат нещо.

- Аз не съм си оставял телефона отвън. Даже, ако върнете кадри, на почти всички министри телефоните им стояха пред тях.

- Вярвате ли на Цветан Цветанов?

- Нямам притеснения и мисля, че това са поредните глупости, които няма да доведат до нищо, освен до размиване на темите в предизборната кампания, защото виждате вече, че никой не говори за политики и стратегии. Темата в обществото в момента е единствено имало ли е СРС-та, подслушвали ли са някого. В крайна сметка има си проверки, каквото констатират, ако има виновни за незаконни действия, да си ги понесат. Аз никога не съм се чувствал притеснен от такива неща.

- По време на предизборните срещи хората интересуват ли се от скандала с подслушването?

- Не. Всеки ден съм в различни срещи с учители, лекари, бизнесмени. Нито един не ме е питал за подслушването.

- А как ще коментирате реакцията на колегата си Найденов?

- Предполагам, че се чувства притиснат в момента и затова си позволи да говори по този начин. Няма друго обяснение.

- Той твърди, че се страхува, пратил е семейството си в чужбина.

- Това са прекалени неща. Да каже от какво се притеснява. Аз не виждам причина да му се случва нещо на семейството.

- След изявлението на Найденов се оказа, че всички бивши министри, отхвърлени от ГЕРБ, скачат срещу подслушванията. Как ви се струва този факт?

- Даже ми изглежда малко смешно. Това е емоционална реакция, доста преекспонирана според мен. Реакция на обида.

- Защо обаче тази обида излиза сега. Досега те са мълчали по този казус, а от доста време не са в обкръжението на ГЕРБ?

- Не ми се иска да мисля, че е злонамерено и целенасочено. По-скоро чувстват се по някакъв начин, че вече не са част от отбора, че са онеправдани, отпаднали от системата. И най-добре е сега да си кажат какво си мислят.

- Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че ще се борите за 110 депутати. Вашите сметки какво показват?

- Не съм правил калкулации. Даваме максимума от себе си и всеки ден с това сме ангажирани. Срещаме се с хората от сутрин до вечер, имаме срещи с различни професии и сектори от обществения живот. Никой не ми е задал и един въпрос за СРС-та.

- А за какво ви питат?

- Интересуват се, особено в София, да продължи градът да се развива, за конкретни обекти.

- Вие сте част от икономическия екип на ГЕРБ. Как ще отговорите на обещанието на БСП за разкриването на 250 000 работни места?

- Ако след това обещание бяха сложили точка, сигурен съм, че щяхме да ги оставим да управляват. Те обаче не слагат точка, а казват - 250 000 работни места до края на мандата. А нямат отговор как ще ги постигнат. Това е някаква пълна простотия, която те говорят. Те ще субсидират временна заетост и ще я отчетат като намаляване на безработицата. Само че това ще бъдат масово хора, които ще бъдат ангажирани с почистване, сезонна работа. Те затова казват до края на мандата. Единственото, което може да се постигне с тези обещания, е малко да се завиши симпатията на електората.

- А плоският данък?

- Ние сме за запазване на плоския данък. Сега е криза и трябва да се привличат инвестиции. Те казват - ще сложим необлагаем минимум 340 лв. И какво прави този, който получава 341 лв.? Ще го обложат. И реално се получава, че тези, които взимат от 341 до 400 лв. ще получават по-малко от този, който е с необлагаем минимум. Тръгнаха с една градивна растяща скала. Сетиха се, че е грешна, и се върнаха обратно.

- Какъв е вашият коментар на атаките на опозицията, че ГЕРБ е смачкал бизнеса и малките предприятия не могат да функционират?

- Понеже обикалям и се виждам директно и с фирми, и с бизнеса, на практика най-големият проблем за тези, които са били експортно ориентирани, е, че над 65% от износа на всички компании в държавата са съсредоточени в ЕС. Заради кризата много е кратък периодът от две години, те да пренасочат износа към трети държави, където има растеж.

- Смятате ли, че данък лихва беше грешка на управлението на ГЕРБ?

- Аз знам защо беше въведен. Приходът от този данък лихва на годишна база е някъде около 110 - 120 милиона. Това не е някаква кой знае каква драма за бюджета. Би могло и без тях. Но логиката, когато се сложи този данък лихва, беше по някакъв начин да се стимулират хората малко от малко да си изкарат парите от банките. И така да се стимулира потреблението. 86 млрд лв. има в банките. 34-35 млрд лв. са на граждани, останалите са депозити на фирми. Логиката беше да стане по-малко атрактивно хората да си държат парите в банки. Не сме търсили фискален ефект от това нещо.

- Социолозите си сменят прогнозите за разликата между ГЕРБ и БСП. Вие как ще коментирате този факт?

- Не го коментирам. Между другото, другата тема за монополите е монополът в социологията. Какво да ги коментирам.

- А как гледате на варианта за провал на опитите за съставяне на кабинет след вота и нови предсрочни избори? Ще може ли държавата да си го позволи?

- Има го като вариант, но всяко едно отлагане на съставяне на кабинет бута държавата в лоша спирала. Лошото е, че системите не работят и не се случва нищо. Аз оставих в министерството подготвена така наречената модификация на транспортната схема. Тя е необходима за Брюксел, защото имаме наддоговаряне и трябваше да се размести програмата така, че да има средства за покриване на тези разходи. И става дума за най-важното - подготовка на проекти за следващия програмен период, който стартира на 1 януари 2014 година. Тази папка не е мръднала на 1 см.

- Това упрек ли е към вашия наследник?

- Новият министър върши каквото иска - смени ръководството на БДЖ и какво ли не. А това, което е най-важно, не е мръднало. Да, критика е към новия министър. И това, на което правиха първа копка ( б.ред. на разширението на метрото в Младост) - за него няма пари.

- Тоест държавата няма пари за проекта?

- Те могат да осигурят пари, ако се направи тази модификация на оперативната програма, а те не го работят. И на практика днес президентът ходи да си копае нещо, за което самият той не знам дали са го информирали, че няма осигурени пари. Защото това се финансира от оперативна програма "Транспорт".

- А какво мислите в ГЕРБ за евентуална коалиция след вота?

- При тази ситуация, както се развиват нещата, ще е вредно за ГЕРБ да влиза в коалиция. Това е мое лично мнение.

- Притеснявате ли се от вашите опоненти в избирателния район, който представлявате? Конкретно - Желю Бойчев от БСП и Кристиян Коев - Флейтата, познат от протестите.

- С Бойчев няколко пъти сме разговаряли, като той беше в качеството на общински съветник, аз като министър. Мисля, че е разумен човек, нямаме пререкания. Но имаме различия по секторни политики и по стратегии на партиите. Нямаме агресивни пререкания, не се заяждаме.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6684 |22.04.2013 Посланик Алън: Оптимист или песимист да бъда за бъдещето на България? . 11| 12139 |19.04.2013 Избори по един по-сладък начин... . 1| 7826 |16.04.2013 Раздадоха наградите "Пулицър" . 1| 6496 |15.04.2013 “България си ти!” обявява конкурс за социален клип

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads