Реклама / Ads
21| 8437 |20.06.2023 АКТУАЛНО

Изследване: Радев, БСП, ”Възраждане” - сред говорителите на Кремълската пропаганда у нас

.
На изключително високо институционално ниво в България се намират говорители на Кремълската пропаганда. Такъв например е президентът Румен Радев, който постоянно повтаря опорки на Кремъл. Такива говорители са още представителите на БСП и “Възраждане”, както и една от наскоро създадените партии - “Левицата”.
 

Това показва проучване на тема “Руската пропаганда в България онлайн” на Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ). Изследването обхваща периода март-юли 2022 г. 

 

“Започнахме да публикуваме резултати от проучванията ни по-често, защото обстановката е много динамична – вътрешнополитическа и геополитическа. Във вътрешнополитически план се случвам много събития и те обикновено са преработени през някои опорки на Кремълската пропаганда. Например, във вътрешнополитически план имаме говорители на Кремълската пропаганда, които са на изключително високи институционални позиции и те използват своята позиция. На първо място, това е президентът Радев, той постоянно повтаря опорки на Кремъл, като тази за въоръжаването на Украйна и помощта, която България ѝ дава. Опорката, че това ще ни вкара във война, е невярна, защото виждаме, че това не се случва вече повече от година. Цяла Европа помага на Украйна и война няма в Европа. Тази опорка е абсолютно празна от съдържание. Но неговото словосъчетание "войнолюбци" помогна на някои от партиите, които също застават зад неговите фалшиви тези – това са БСП и "Възраждане". Една от партиите, създадена наскоро, "Левицата" също използваше такива опорки, но без успех поне за влизане в НС”, коментира пред Българското национално радио Валентин Вълканов, социолог, преподавател в НБУ, член е на екипа във ФХСИ.

 

По думите му се наблюдават добри предпоставки за разгръщането на подобен тип “войнстващ популизъм”. 

 

“Имаме няколко кризи, наслагани една върху друга и преди това две години пауза на света, свързана с Covid-19 пандемията. Тези всички фактори предпоставят разклащане в обществото, което вече 34 години, след началото на т.нар. "преход", не може да намери пътя си. От тук нататък тези популистки наративи, които се подхранват и от Кремъл, и от наши вътрешни проблеми, тези разкази много лесно могат да бъдат впрегнати в различни конкретни наративи като референдума на "Възраждане" срещу еврото. Няма никаква логика в техния референдум, защо ще отложат тъкмо с 20 години въвеждането на еврото у нас. Те смотолевиха някакъв отговор, който беше от сорта, че тогава сме щели да бъдем готови”, допълни Вълканов.

 

Той бе категоричен, че вината на медиите в лансирането на Кремълската пропаганда е голяма. 

 

"Медиите канят "Възраждане“ масово и няма как да не ги канят, защото са парламентарно-представена партия, но като ги канят, не им задават въпросите, през които ще се изобличи, че от "Възраждане" не казват истината. Оставят ги да си говорят опорките. Според мен това се случва, защото имаме проблем с регулацията в медийното пространство. Това не е единствената причина, разбира се. Няма смисъл от празнословно противопоставяне между две гледни точки, когато едната е неистина, манипулация или пропаганда. Това не е алтернативна гледна точка. Двете неща – истината и фактите – не могат да бъдат противопоставяне на лъжата и пропагандата, нито пък да бъдат оставяни да се "бият" едно с друго за сърцата на публиката. Това е в основата на проблема”, допълни той. 

 

В пропагандните тези до 2021 г. доминира “конспиративната логика”, според която в света има “хегемон - кукловод” в лицето на САЩ и НАТО, които дърпат конците на своите “марионетки” от ЕС и либералните европейски лидери, посочва още Вълканов. 

 

“И ето, появява се "добрата" Русия, която ще ни извади от тази "либерална тиня" със своите ценности, традиционализъм, православие, мощ и т.н. Т.е. те въздигат Русия. Промяната, която се случи напоследък, е, че първите две фигури на "хегемона кукловод" и на "марионетките" се събира  в една голяма фигура – САЩ и НАТО са вече заедно с брюкселските "марионетки" – това е колективният Запад, "колективното зло". Тази промяна обаче не променя вътрешното използване на пропагандните наративи”, допълва преподавателят в НБУ. 

 

“Лошото е, че всички медии цитират официалните говорители на пропагандата – Путин, Лавров, Митрофанова на наш терен, и те не могат да не ги цитират и да се правят, че тези хора не са казали нищо. Това обаче увеличава разпространението на тяхната пропаганда и ние наблюдаваме до 20 пъти скокове в различните наративи. Това е опасно дотолкова, доколкото влияе не пренебрежимо малко на обществените нагласи, които се проявяват при гласуване и хората дават вота си на партии, които са разпространители на фалшиви тези. За България виждаме вследствие на това опит за разрушаване на демокрацията, разпадане на институции, виждаме все по-често, особено от страна президента Радев, действия, които граничат с конституционните му права като различни безконтролни изказвания”, допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 10864 |08.06.2023 ”Възраждане” и социалисти целуват ръка на Митрофанова на прием. Тя заплашва с български войници в Украйна . 1| 6498 |29.01.2020 Да би мирно седяло... Радев, Гешев, войната и едни наострени уши . 18| 10308 |01.03.2018 Г-н Валентин Радев, ЧБМ! И ние ви наблюдаваме... . 9| 9997 |05.04.2017 Парадокс: Субсидията на ”Възраждане” не може да се даде за дарения?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads