Реклама / Ads
10| 7490 |06.04.2020 АКТУАЛНО

Къде ще отидат 10 милиарда лева нов държавен дълг?

.
Правителството направи официлните финансови разчети във връзка със започналата икономическа криза, като още преди това заговори за нов дъжавен дълг до 10 милиарда лева. Дори да си затворим очите за очевидното лицемерие на Борисов, който само седмица по-рано каза, как не желае да заробва децата ни с нови милиарди дългове, всички български граждани си задаваме въпросa:
 

къде ще отидат 5-10 милиарда нов държавен дълг и какво се случи с чудесното финансово състояние, просперитет и резерви?

 

За нас от Възраждане няма съмнение, че се готви една от най-големите кражби в историята на България, но нека разгледаме в детайли какво подготвя правителството и как оправдава новите милиарди дълг, а накрая ще посочим и какво бихме направили ние, ако в момента управлявахме държавата.


На сайта на Народното събрание беше публикуван проектозаконът за изменение на държавния бюджет за 2020 година (може да го намерите тук и да го сравните със стария бюджет тук). Преди да започнем ще отбележим, че Горанов подчерта, че ще работят по най-тежкия възможен сценарий. Разчетите на министерство на финансите показават спад от 3% на БВП, намаляване на приходите в хазната с 2 млрд. лв. и увеличаване на разходите с 1.5 млрд. лв. Това прави дефицит от 3.5 млрд. лв.


Основният спад в приходите идва от 1.1 млрд. лв. по-малко ДДС, 300 млн. лв. от корпоративен данък, 300 млн. лв. от ДДФЛ и още 300 млн. лв. от акцизи, мита и други данъци.

 

Основният ръст в разходите идва от очакването за повишаване на безработицата с нови 200 000 загубили работата си, което води до проблем в бюджета за държавното обществено осигуряване, където се очакват 400 млн. лв. по-малко приходи и 1 млрд. лв. допълнителни разходи по фонд „Безработица“. Съответно от държавния бюджет се субсидира с 1.4 милиарда лева, което увеличава бюджета на държавното обществено осигуряване до 13.5 млрд. лв. Интересно е, че никъде не са предвидени бонусите на медицинските специалисти от 1000лв. В държавния бюджет разходите за персонал са непроменени (5.78 млрд. лв.), същото е със Националната здравноосигурителната каса (1.61 млрд. лв.), същото е и с бюджета на общините (4.2 млрд. лв.). Изглежда, това не влиза в сметките на финансово министерство или промяната е пренебрежимо малка. Общественото очакване е за 1000лв х 10 000 медици на първа линия или около 60 млн. лв. за следващите 6 месеца. Вероятно бонусите ще стигнат до тесен кръг медици.

 

Нека се върнем на разчетите и да добавим и последния разход, който е 700 млн. лв. за Българската банка за развитие, с които средства ще се гарантират кредити към бизнеса. Тук ще оставим българските предприемачи да преценят дали нови кредити са помощта, която очакват в момент, когато държавата блокира цялата им дейност.

 

Ако трябва да обобщим, то държавата според собствените й разчети има нужда от допълнителни 4.2 млрд. лв., за да покрие всичките си мерки, разходи и загуби. Това се потвърждава и от мотивите, които са изтъкнати за тегленето на нови до 10 млрд. лв.

Ние от Възраждане питаме: защо веднага се тегли кредит и какво стана с неусвоените средства по оперативните програми от ЕС?

 

В официалните данни на държавния сайт за контрол по оперативните програми eufunds.bg виждаме, че за текущия програмен период имаме бюджет с финансиране от ЕС от 20.2 млрд.лв. До момента са договорени 78% или 16 млрд.лв. Напомняме, че ЕК позволи на всяка държава да преразпредели остатъчните средства по бюджетната програма както прецени за добре по време на кризата. Сумата, която по официални данни е неразпределена е 4.2 млрд. лв. Точно толкова са нужни на държавния бюджет в момента.

 

Какво щяхме да направим ние, ако управлявахме държавата? Първо - ясно се вижда, че средства има от оперативните програми от ЕС, но дори без тях, има едно решение, което обаче е изключително неудобно на престъпната хунта. В държавния бюджет има предвидени 5.8 млрд. лв. за персонал, които са непокътнати в новата актуализация на бюджета. Това значи, че най-раздутата администрация в Европа няма да понесе никаква тежест по време на цялата криза, нито стотинка. Самата администрация трябва да се съкрати с поне 50%, но към момента дори намаляване на възнагражденията (изключваме медиците) с 30% би довело до 1.8 млрд. лв. допълнително. Отделно, същото трябва да се направи с общинската администрация и бюджетите на общините.

 

Трябва да се спрат и всички капиталови разходи за придобиване на дълготрайни активи и основни ремонти, за което са предвидени 2.46 млрд. лв. Може да се спрат и капиталовите трансфери за подпомагане на държавните предприятия „БДЖ“, „Железопътна инфраструктура“ и „Пристанищна инфраструктура“, за които са предвидени 370 млн. лв.


Преразглеждането на бюджета може да доведе до съкращаване на разходите с 4.5 млрд. лв., без това да застраши по никакъв начин стабилното функциониране на държавата. Това бихме направили ние от Възраждане, а защо не го прави правителството на ГЕРБ? Защото държавната администрация е основния гласоподавател на колониалния режим и загубят ли нея, губят всичко. Защото капиталовите разходи са парите, предвидени за ремонти и не искат да си загубят предвиденото за кражба. Защото не им пука за всички нас, българите, и предпочитат да изтеглят 10 милиарда лева, защото е по-лесно, защото е по-безопасно и защото предпочитат ние всички да платим сметката, а те да излязат сухи от бурята, която сътвориха!


Дали ще търпим поредния ненужен заробващ кредит или ще изметем боклука от държавата, зависи от всички нас!

 

Възраждане

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8043 |30.03.2020 Публицистът Лъчезар Лозанов: Къде инвестирахме - в болници или спортни зали?! . 11| 13529 |18.03.2020 Соня Момчилова: Къде беше Мутафчийски, когато сестрата застана на перваза? . 24| 15363 |27.02.2020 Къде беше Гешев преди 4 години, когато Фрог нюз сигнализира за Пловдивския панаир (документи) . 5| 9820 |23.02.2020 Декларация на адвокатите: Законността е в опасност - където свършва правото, започва тиранията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads