Реклама / Ads

24| 13583 |27.02.2020 АКТУАЛНО

Къде беше Гешев преди 4 години, когато Фрог нюз сигнализира за Пловдивския панаир (документи)

.
Иван Гешев, Красимир Гергов, Сотир Цацаров
Фрог нюз преди 4 години алармира за съмнителния начин, по който бизнесменът Георги Гергов е придобил Пловдивския панаир. Медията ни за първи път публикува тогава справка на МВР, в която са установени както множество нарушения, така също и престъпления около извършването на сделката. Прокуратурата тогава обаче не реагира, вероятно защото в изнесената информация фигурираше и името на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, който днес оглавява КПКОНПИ.

Преди ден наследникът на Цацаров Иван Гешев реши „да изненада всички“ като заяви, че ще се заеме с проверка на сделката за Пловдивския панаир. В подкрепа на неговия порив, макар и доста закъснял, ще припомним, това което Фрог изнесе публично като информация, базирайки се изцяло на полицейските констатации направени още през 2010 г. И понеже самият Гешев и останалите защитници на статуквото все повтарят израза "претоплена манджа" по повод скандала с къщата в Барселона, самият той претопля нещо, което е било манджа преди доста време - Пловдивския панаир. Какво ще открие сега е трудно да предположим, защото не знаем колко са искрени декларациите му, но ще му напомним, че Гергов е консул на Русия за Пловдив. Също, че една друга сделка също чака да бъде разровена - за онази дупка във Варна, която бе оценена на над 43 млн лева. 


Да припомним какво пише в материала ни от октомври 2016 г.

 

Документът, който може да видите ТУК,  е адресиран до сочения за близък до модела КОЙ бивш шеф на полицията Ангел Антонов, който през 2016 г. е директор на НСО. Подписан е от тогавашния зам.-главен секретар на МВР Георги Арабаджиев. И двамата не са обелили и дума до този момент за разкритията, до които са стигнали тогава.

 

Справката е явен документ и е минала през няколко деловодства във вътрешното ведомство. В нея са описани поредица от неправомерни действия-нарушения и престъпления, във връзка с преструктурирането собствеността на „Международния панаир-Пловдив” АД. Те са направени изцяло в ущърб на общината и в защита на частни интереси. В същото време магистрати от Пловдивския окръжен съд са вписали измененията в собствеността на дружеството, въпреки поредицата от нарушения, констатира полицията. След обстойното проучване на проблема, МВР предлага материалите да се изпратят незабавно както в прокуратурата, така  и до Инспектората на Висшия съдебен съвет. Причината е, че в полицията не са съгласни с мнението на тогавашния председател на окръжния съд в Пловдив, че подчинените му са действали правомерно при вписване на промените в собствеността на  Пловдивския панаир.

 

Проверка сочи, че в периода, в който се случва сделката за Пловдивския панаир председател на съда е бил Сотир Цацаров, който заема този пост от 1999 г. до края на 2012 г. Според високопоставен полицейски източник материалите действително заминават в прокуратурата, но там потъват вдън земя. Главен прокурор тогава е Борис Велчев.


Въпросното преструктуриране на панаира минава почти незабележимо за обществото през 4 етапа. В началото общината има 75% участие в него, АД „Стария Пловдив” -8%, ЦУМ -8% и „Слънчев ден-Варна” -9%. На 5 януари 2016 г. отношението  се променя, като делът  на общината намалява на 61,47 на сто, за сметка на частния интерес. Появява се  нов играч - „Парк -хотел Санкт Петербург” с 18,66% участие.  На трети етап, през март 2007 г., общината има  51% капитал, докато на четвърти етап той пада под 25%. За да се стигне до тук се прилага схема, като  частникът „превзема” смесеното акционерно дружество АД „Пълдин  Туринвест ”, с което  общината участва в Пловдивския панаир. Така той  минава  в частни ръце.

 

„Можем да направим извод за предварително подготвен сценарий за раздържавяване на  ”МПП -Пловдив” ЕАД, се казва в документа на МВР. Всичко би изглеждало напълно нормално, ако полицията не бе достигнала до поредица от фрапиращи изводи за съставянето на  нелегитимни  и фалшифицирани протоколи, на базата на които съдиите са вписвали промените. Установено е и грубо погазване на търговския закон, както и манипулиране на  съдебни експертизи. От полицията са категорични, че са  съставяни документи с невярно съдържание. Интересно  е да се отбележи, че всички действия около преструктурирането предхождат решението  на МС  за това.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 18| 55043 |26.02.2020 Сашо Диков пред Фрог: Гешев може да се поинтересува от консултантския договор за 34 млн. евро на Иван Саздов . 5| 9085 |23.02.2020 Декларация на адвокатите: Законността е в опасност - където свършва правото, започва тиранията . 18| 16356 |18.02.2020 Велизар Енчев: Недосегаемите, на които Гешев няма да посегне! Освен ако Тръмп му нареди . 10| 7744 |06.02.2020 Лозан Панов пита Гешев и Цацаров дали има разследване срещу съдия Миталов?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ