Реклама / Ads
6| 11875 |19.02.2024 АКТУАЛНО

Какво се случва с "Къщата с ягодите"? Пропуск на СО помогнал на Златев да обжалва предписанията за укрепване

.
Разбрахме какво се случва с "Къщата с ягодите", докато течеше сформирането на СОС. Срещнах се с главния архитект Здравко Здравков и арх. Каменов от отдел “Незаконно строителство към НАГ-СО, като общински съветник. Има предписания на Столична община (СО) за укрепване, успешно връчени на собственика - небезизвестния Валентин Златев. Обаче поради процесуални нарушения допуснати от СО, Златев успешно е обжалвал в съда и е спечелил. Сега предстои последна инстанция, за която обаче не съм оптимист. СО ще трябва да започне процедурата отначало и много по-добре насочена.
 

Това пише във Facebook профила си общинският съветник Димитър Димитров от ПП-ДБ-Спаси София.

 

След десетилетия на проверки от Министерството на културата и Столичната община “без издадени предписания за укрепване”, след две фалшиви становища на УАСГ по искане на собственика Вальо Златев, сградата си се рушеше. Лятото на 2020 г. беше дъждовно, набавих снимки от всички фасади на сградата как подлива вода по носещите външни стени с явната цел това архитектурно бижу да се самосрути.

 

С помощта на адв. Свилен Овчаров и ЗД Оборище организирахме масова акция по подаване на сигнали до Столичната община. По тия сигнали за пръв път СО издаде задължителни предписания - да се укрепи цялостно сградата и покрива. Връчени са на Валентин Златев през 2021. Естествено не са изпълнени, пише Димитров.

 

Хронологията тук:

 

 

Оказа се, че има и Заповед на гл. арх. Здравков от януари 2022, за която не сме уведомени - тя е за задължително укрепване по Закона за културното наследство. Отново успешно връчена. Собственикът обаче я обжалва, при това е успял да спечели на първа инстанция, потвърдено от Върховния административен съд сега януари 2024 г.

 

Съдът се позовава на процесуални нарушение, допуснати от НАГ-СО при проверките, както и на предходна съдебна практика от предишни неуспехи на СО за други знакови красиви сгради - тази на бул. "Патриарх Евтимий" (Къщата на Ив. Ест. Гешов) и особено по случая с къщата на Благой Пишинов на бул. "Скобелев", където действията на СО и МК корабокрушираха в съда.

 

А сега съдът се е позовал и на многобройните предходни проверки на МК и СО от 2011, от 2015, където няма констатирана нужда от предписания.

Сега делото е на последна инстанция във Върховния касационен съд. Не сме оптимисти - съдебната практика не допуска да се задължават собственици за основни ремонти, изискващи архитектурен проект, одобряван от същия орган, който издава предписанието - Главния архитект на СО.

 

Нашият сигнал с масовата акция от 2020 г. нарочно беше насочен само към улуците, подливането на вода и влошаването на конструкцията от собствена. Нарочно събирах снимки от съседите след всеки дъжд. Защото знаехме, че пълно преустройство на сградата няма да успее. Идеята ни бе поне да се започне отнякъде, поне с малка стъпка, да има прецедент, че разрушаването на красиви сгради от собствениците им трябва да спре.

 

За съжаление, разбиранията на архитектите в СО са, че без пълно преустройство и дори “преизграждане” няма смисъл нищо да се прави. Ако не я направим почти нова сградата - не ни трябва. За какво ни е във вехт вид? Предписанията са били повече за външния вид, нова мазилка и прочия, а тове е дало повод за обжалване, предвид неудобната съдебна практика.

 

Започваме отначало, с новия кмет и нова процедура.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 4941 |18.02.2024 Съдия Цариградска: Всички активности по случая "Нотариуса" представляват една имитация . 9| 5960 |16.02.2024 Икономистът Георги Ангелов: Времето няма да стигне да влезем в еврозоната . 8| 13677 |17.02.2024 Има ли криза в IT сектора и как ще влияе AI? Светлин Наков за ФрогНюз . 4| 4075 |15.02.2024 Адв. Мария Петрова: Когато децата ми умират по стълбите на болница, тогава ще разбера какво е - това ми бе казано

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads