Реклама / Ads
25| 8491 |13.11.2014 АКТУАЛНО

Калфин: Пенсионната възраст трябва да се увеличи

.
Ивайло Калфин
Ако в една държава доходите се определят само от социалната система,тя е много закъсала, доходите се определят от икономиката, заяви по НТВ вицепремиерът в кабинета Борисов 2 Ивайло Калфин. Той се ангажира да направи всичко възможно за коледни добавки на пенсионерите, но уговори, че бюджетът е много напрегнат. Но не искал да поема полуангажименти.
 
Около 2,4% е заложеното повишение на пенсиите от средата на другата година, това е швейцарското правило, но ние нямаме инфлация, а дефлация, посочи той. Запазването на това, което беше отменено при ГЕРБ,  а се върна при Орешарски, ще се опитаме да запазим, каза той, но пак повтори, че бюджетът е в много тежко положение.

Големият проблем в държавата е, че не се знае кой кога и с каква пенсия ще се пенсионира у нас. Амбицията ми е да се уточним за реформа, която да осигури една дългосрочна система, каза той.

Не бих върнал модел, който го има и който беше отменен. Пенсионната реформа означава да се уточнят всичките й параметри, а не да се пипа един за сметка на другите. Моето виждане е, че възрастта за пенсиониране ще бъде съобразена с демографските характеристики, обясни Калфин. Пенсионната система е солидарна в България; ако искаме възрастта да се изтегли, това ще натежи върху вноските. Дългосрочно обаче възрастта трябва да бъде увеличена, каза той.

Ще се радвам, ако минималната работна заплата е и повече от 400 лв.; това ще оживи и икономиката. Довършваме актуализацията на тазгодишния бюджет, още не сме започнали бюджета за догодина. Минималната почасова ставка е сред приоритетите на АБВ, минималната ставка не бива да е по-висока от простото разделяне на минималната заплата на броя часове, обясни Калфин. Оставете ми време, аз съм на три дни в министерството, каза той.

Периодът на майчинство е добър в България, но още не сме обсъждали бюджета, посочи Калфин. Ангажирали сме се, че усилено ще подпомагаме семействата с до три и три деца. В момента около 75% от семействата са с едно дете; само 25% от хората са готови да имат повече деца и това е поради социални и икономически проблеми. Калфин каза, че много държи на Фонда ин витро; има страшно много семейство, които не могат да си поемат разходите за раждане на дете. Подпомогнатото майчинство, грижата за бременни и за деца под три години са важни мерки, каза Калфин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5987 |15.10.2014 От 3 до 5 г. преход за въвеждане на възраст за пенсиониране на полицаи и военни . 63| 10107 |26.09.2014 Правителството шашна МВР и войската с пенсионна възраст . 4| 6935 |03.01.2014 Ивайло Калфин: Програмата на кабинета е главно добри пожелания . 6| 9120 |30.09.2008 Подарък за столичани в златна възраст от в. „Трета възраст” и ХИЛД България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads