Реклама / Ads
10| 9422 |04.08.2024 АКТУАЛНО

Китайски медии: Два важни съюзника на Путин му забиха нож в гърба. И Китай е на път да го изостави  

.
Путин потъва и е бесен. Напускат го някои от най-лоялните му съюзници. Последният удар в гърба му нанесоха Сърбия и Армения, според китайски политически наблюдатели, съобщава агенция ABN24. Заради санкциите и натиска на Запада, Русия се опитва да заобикаля ограниченията чрез партньорски страни. Според анализатори от Пекин Армения неочаквано за Москва предприе курс на сближаване със Запада.
 

Арменският премиер Пашинян обяви намерението си да се оттегли от договорите с Кремъл и проведе съвместни военни учения със САЩ на територията на страната. Това решение предизвикало силни трусове сред властите в Русия. Путин бил много ядосан на тайните служби и външното министерство, че не са предотвратили поемането на „западен курс“ от Ереван.

 

Армения просто не иска да продължи досегашните „братски отношения“, смята авторитетното издание Байджиахао.

 

Още по-голямо изостряне на ситуацията в Москва предизвиква Сърбия. След проведени спешни разговори между Москва и Белград сърбите отказали да спрат продажбата на оръжия и боеприпаси, които стигат до Украйна и се използват срещу руската армия. Проправителствените медии в Русия вече са спрели  да използват прилагателни като „приятелска“ и „братска“ спрямо Сърбия. Сръбският президент неотдавна призна, че военната промишленост на страната е продала продукция за над 800 млн евро, която се оказала в Украйна. Вучич обаче заяви, че за него са по-важни интересите на страната, отколкото къде отива въпросната военна продукция.

 

Тези действия съвсем логично са разгневили Путин, смятат китайските наблюдатели. Според тях той  търси спешно нови съюзници и се опитва да промени дипломатическата си стратегия.

 

Още по-голям проблем за Путин е Китай. Големите китайски банки окончателно спряха всякакви операции с руски банки и да приемат руската рубла. Пекин се оттегли и от мегапроекта за газопровод от Русия към Китай. Путин не може да скрие тежкото си разочарование от от решението на Китай. Той дори предложил много по-ниски цени на доставяния газ, но китайците поискали двойно по-евтино от новата оферта, което направило проекта абсолютно неизгоден за Москва.

 

На всичкото отгоре страни като Киргизстан и Узбекистан напоследък все повече се ориентирвали към договори със западни страни и най-вече Великобритания. Азербайджан пък изцяло разчита на много тесни отношения с Турция.

 

Путин има основание да е силно разтревожен, защото охлаждането на отношенията с Пекин може да доведе до спиране на вноса на китайски чипове за руската военна промишленост, което ще бъде края на възможностите Москва да произвежда техника и оръжия, които да заместят унищожените в Украйна.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2662 |04.08.2024 Лекари съветват: Kакви лекарства да вземем със себе си на почивката? . 3| 3241 |03.08.2024 Четирима българи с шансове за медал в осмия ден от Игрите в Париж . 3| 8168 |02.08.2024 Медвадев заплаши Молдова, тръгвала по пътя на Украйна . 0| 2773 |02.08.2024 Започна българското участие в леката атлетика на Игрите в Париж. Ето какво най-интересно предстои през уикенда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads