Реклама / Ads
21| 17567 |24.08.2021 АКТУАЛНО

Кои всъщност са полицаите от кървавата сряда?

.
Четирима различни съдии от Административен съд София-град приемат, че безспорно е доказана вината на полицаите, които получиха символични наказания след проверка на МВР за упражнено полицейско насилие спрямо протестиращи на 10 юли 2020 година. Досега беше известно името само на един от полицате - Андон Андонов. ”Сега” научи самоличността на останалите полицаи от решенията на АССГ, с които магистратите отхвърлят жалбите срещу наложените им наказания.
 

Според "Сега" освен Андонов, със забрана за повишаване в длъжност за 1 година е младши инспектор Стоян Стоименов, който е бил старши полицай в 01 група към отдел „Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред“ при СДВР.  Той претендира, че наказанието му е наложено при допуснати съществени нарушения на административно-процесуалните правила и в противоречие с материално-правните норми и с целта на закона, тъй като не става ясно какво точно нарушение е било извършено и не е посочена самоличността на лицето, по отношение на което е използвана физическа сила.

 

Съдът обаче отхвърля аргументите на жалбоподателя, като приема за законосъобразен извода на административно-наказващия орган. "Изводът за неправомерна употреба на физическа сила и помощни средства от страна на С. не е опроверган със събраните гласни доказателства", категорична е съдия Боряна Петкова, като допълва: "Съгласно Европейската конвенция за правата на

човека никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително отнасяне или наказание. В случая С. е продължил да упражнява физическа сила над лица без това да е било необходимо и след като са им били поставени белезници. Действията му по физическо преместване на две от задържаните лица чрез хвърлянето им върху други две лица проснати по очи, със сигурност не е проява на хуманно отношение".

 

С по-леко дисциплинарно наказание "порицание" е младши инспектор Али Алиев, полицай в „Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред“ - СДВР. Той също твърди, че в заповедта за санкцията му не става ясно спрямо кое лице е употребил неправомерно физическа сила и това не само ограничава правото му на защита, но и възпрепятства съда за разкрие действителната фактическа обстановка по случая.

 

Съдът обаче не е съгласен с тезата на жалбоподателя, като приема, че при този анализ извършеното нарушение, предмет на дисциплинарното производство, е безспорно доказано, за което законосъобразно е наложено предвиденото за това наказание. "Използването на физическа сила в разрез с разпоредбата на Закона за МВР – след постигане на законната му цел, и обективира нарушение на Европейската конвенция за защита правата на човека - забраната за нечовешко и унизително отношение, и поставя под съмнение авторитета на МВР като ведомство, призвано да опазва обществения ред", пише в мотивите си съдия Полина Якимова.

 

"Порицание" за същия срок е получила и Дани Димитрова, която твърди, че не е била надлежно уведомена за започналото срещу нея дисциплинарно производство и не е получила на покана за даване на писмени обяснения, с което са нарушени административните правила. Съдът обаче я опровергава, като посочва изрично, че Димитрова лично е подписала поканата да даде писмени обяснения, но тя не го е сторила в срок.

 

Съдия Мария Ситнилска приема, че събраните доказателства са достатъчни, за да обосноват извод за използване на физическа сила в противовес с принципа за абсолютна необходимост, доколкото лицето, спрямо което се употребява физическата сила, е вече със сломена съпротива и не застрашава неприкосновеността на полицейските служители. Отново съдът е на мнение, че са нарушени разпоредби от Конвенцията за правата на човека.

 

Жалбата на бившия началник на сектор към отдел "Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред" Андон Андонов, който е с най-тежко наказание - забрана за повишаване в длъжност за срок от 2 години, също е отхвърлена от съдия Калин Куманов с мотива, че вината му е безспорно доказана. Както стана известно, след наложеното му наказание за полицейско насилие, Андонов е започнал работа в Бюрото по защита. Структурата е на пряко подчинение на главния прокурор. От прокуратурата уточняват, че в момента Андонов е отстранен от работа, след като му е било повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на протестиращи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 33808 |10.09.2020 Водещ по бТВ наплю протестиращи и ожали полицаите. Зрители ядосани на мамин Сашко . 6| 11370 |15.10.2018 Т. Стойчев: Къде са полицаите, които да знаят какво се случва в района, където е бягала Виктория? . 11| 34067 |28.01.2018 Какво всъщност търсеше Борисов в Лихтенщайн? . 1| 9020 |06.07.2017 Защо протестът на полицаите не е пред МВР?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads