Реклама / Ads
1| 9037 |06.07.2017 АКТУАЛНО

Защо протестът на полицаите не е пред МВР?

.
Безспорно най-горещата тема от последните дни, дали заради неотложност на проблема или умишлено направена такава, е полицейският протест за „по-достойно” заплащане.
 
Дори и да не обърнем внимание на многобройните интерпретации, които това определение може да предизвика, то няколко неизбежни, макар и непопулярни сред полицаите, въпроси следва да бъдат зададени:

Защо протестът на полицаите не е пред сградата на МВР?

 

Може би най-важният въпрос е този. Вчера униформените демонстрираха пред сградата на Народното събрание. Очаква се, с оглед на локацията, че те имат някакви искания към самите народни представители, които пък се надпреварват да се изказват по темата.

 

Не би ли трябвало обаче гневът на униформените да бъде насочен към ръководството на собственото им министерство? Редно е в този момент да припомним, че 2017 г. е поредната, в която законодателният орган – парламента, утвърди рекорден бюджет за вътрешното министерство.

 

106 млн. лв. повече бяха отпуснати за МВР спрямо предходната 2016 г., а точната сума на бюджета на силовото ведомство достигна 1.23 млрд. лв. Огромна част от тези пари се дават за заплати на заетите в системата на МВР – 1.106 млрд. лв. Най-много средства, т.е. най-много заплати, ще се отделят по направлението противодействие на престъпността и опазване на обществения ред - над 670 млн. лв. Увеличението тук е с около 42 млн. лв.

 

Като цяло сметката показва, че бюджетът на министерството е повишен с 9.4% спрямо предходната година. Всеки минимално икономически грамотен човек би казал, че ако при тези данни има проблем със заплатите и покриване на елементарни нужди на полицията, като униформи или бензин за колите, се дължи на лош мениджмънт, а не на липса на пари.

 

Кога ще има съкращения в МВР?

 

Щатната численост в МВР за 2015 г. е 50 100 бройки. Общо за всички министерства тя е 57 343 души. На цялата централна администрация пък е 104 374 щатни бройки.

 

Не е нужно да бъдеш специалист, за да прозреш, че щатът в МВР е безкрайно надут и трябва да бъде съкратен. Няма как само в едно министерство да бъдат близо половината от служителите в централната администрация. Тенденцията обаче е обратна. Докладът за състоянието на държавната администрация за 2015 г. (тъй като той е последният излязъл подобен) показва, че щатът в МВР е нараснал с 600 души. За справка има само три други министерства, които имат по-голям щат от тези 600 души.

 

Според изказване на бившия вътрешен министър Румяна Бъчварова, от тези над 50 000 служители на МВР, едва около 12 140 са ангажираните с осигуряването на обществения ред полицаи в цялата страна.

 

Диспропорцията в това отношение е една от основните причини заплащането на полицаите да бъде „недостойно” и докато този проблем не се реши, то няма как желанията им да бъдат удовлетворени. За жалост обаче всеки опит за административна реформа в България се приема с протести, което пък само по себе си е противопоказно.

 

Полицейската професия е смела и достойна, спор в това няма. Полицията в България обаче е зле екипирана, неподготвена и неефективна. Тези проблеми обаче не се решават в парламента. Те са родени и продължават да се раждат вътре в най-щедро финансираното ведомство.

 

Михаил Кръстев, Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6834 |05.07.2017 Минчо Спасов: Полицаите да протестират в Банкя, там е човекът с парите . 2| 5866 |05.07.2017 Валентин Радев пак увърта за заплатите на полицаите, ще ги мисли догодина . 0| 5760 |05.07.2017 Местят протеста на полицаите пред Парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads