Реклама / Ads
3| 11061 |07.02.2023 АКТУАЛНО

Не показвайте страхотии и трупове след земетръсите в Турция и Сирия заради рейтинги! Прочетете този списък

.
Първи необходими неща при спасителни дейности след земетресение
Позитивни новини за спасени хора, за усилията на държавата и специализираните екипи, за съпричастност и бързо връщане към нормалния живот - това е едно най-важните неща след голямо земетресение. Апокалиптичните репортажи и показване на кадри с разрушения и загинали допълнително влошават ситуацията и действат потискащо не само на пострадалите, но и на хората от други райони и държави. Медиите често го правят заради рейтинги, но да се използват човешката трагедия е цинично, въпреки уж благородните намерения за информиране. Знаем какво се крие зад това, казва за Фрог нюз Бурхан Безмен, турски пси
 

Трагедията от земетресенията в Турция и Сирия стъписаха света с мащабите на случилото се. Екипи от много страни летят към мястото на пораженията, за да помогнат кой с каквото може. В тази драматична ситуация, освен емоционалните репортажи, в медиите се редуват мнения на експерти и учени, които обясняват и коментират какво се е случило и защо се случват такива катастрофи.

Изумен съм като гледам телевизиите колко пъти повтарят някои от най-страшните кадри от ужасното земетресение. Те сякаш нарочно акцентират върху трагедията и смъртта. Най-важното се га е да се помогне на оцелелите и да се издирят колкото е възможно повече от затрупани под развалините. Хората имат нужда от подкрепа, от вяра, че трагедията ще се преодолее, че шансът е на тяхна страна. Казва още д-р Безмен.

 

Появиха се обаче и поредните теории на конспирацията. Отново чуваме за „тектоничното оръжие“ - хипотетично устройство или система, която може изкуствено да предизвика земетресения, вулканични изригвания или циклони в определени райони чрез въздействие върху естествените геоложки процеси. „Баща“ на термина "тектонично оръжие" е руснакът сеизмолог Алексей Николаев. Той огласява своята теория през 1992 г. Според него въпросната система може да предизвика разрушително земетресение, използвайки натрупаната тектонична енергия в недрата на земята. Той обаче признава, че това е само теория и е доста съмнително, тя да е приложима в реалността. Въпреки това медиите охотно я повтарят всеки път, където някъде по света земята причини нови трагедии.

 

Роджър Кларк, който е преподавател по геофизика в университета в Лийдс, в публикация от 1996 г. в списание Nature, пише за две тайни съветски програми, Mercury и Vulcan, насочени към разработване на тектонични оръжия, способни да генерират земетресения на далечни разстояния, използвайки електромагнитно излъчване. Той също признава, че това е малко вероятно, но такива слухове се коментират в научните среди. Според него програмата Mercury стартира през 1987 г., като в Киргизстан са били проведени три теста. Последният опит датира от 1992 г. Опити за създаване на тектонични оръжия били правени и в Нова Зеландия още по време на Втората световна война. Проектът Seal имал за цел да предизвика цунами, което да унищожи вражески цели. Експериментът се провалил.

В момента в света действа Конвенцията за забрана на военна или друга враждебна употреба на средства за въздействие върху природната среда, приета от ООН през 1978 г., ратифицирана от 75 страни и подписана от още 17.

 

***

Земетресенията са породени от внезапното и бързо разместване на част от земната кора. Съпроводени са с вибрации в земните пластове и повърхност, които се разпространяват като сеизмични вълни.

Тези най-страшни за човечеството природни бедствия се обясняват с освобождаването на енергия при нарушаването на цялостта на отделни части на литосферата или вследствие на движения  по вече образувани разломни повърхнини в нея. Именно в такива земекорни и подкорови участъци са локализирани земетръсните огнища.

 

Земетресенията са една от най-разрушителните сили на природата. Те имат силата да погубят цели градове само за секунди. Сравняват ги с пораженията от адрени оръжия.

 

Ето някои от най-разрушителните трусове в историята:

 

Алепо, Сирия, 1138 г.

Алепо се намира в Северна Сирия, между арабската и африканската геоложка плоча. Земетресението на 11 октомври 1138 г. отнема живота на 230 000.  

Градът преживява слабо земетресение предния ден, което кара много жители да избягат, но на следващия идва по-силното, което се оказва пагубно. Разрушен е не само Алепо, но и много други по-малки околни села.

 

Шанси, Китай, 1556 г.

И до днес се смята, че това е едно от най-смъртоносните земетресения, регистрирани някога. Трусът е с магнитуд от осем по скалата на Рихтер и убива около 830 000 души.  

Земетресението продължава само няколко секунди, но променя коритата на реките, които причиняват смъртоносно наводнение. В други райони предизвиква пожари и дори изравнява огромни планини.

 

Сан Франциско, Калифорния, 1906 г.

Трусът започва рано сутринта на 18 април 1906 г. Мощна вълна разкъсва разлома на Сан Андреас.

Земетресението поражда смъртоносни пожари, които горят няколко дни. Над 3000 души губят живота си, а около 250 000 остават без дом.

 

Месина, Италия, 1908 г.

Град Месина преживява шокиращ земетръс на 28 декември 1908 г., който почти напълно унищожава Южна Италия. Трусът удря около 5:20 сутринта с магнитуд 7.5 и продължава около 20 секунди.

Вследствие на бедствието високи вълни заливат крайбрежието на Северна Сицилия. Погубени са 80 000 живота.

 

Токио, Япония, 1923 г.

За броени минути мощен трус разлюлява Токио, предизвиквайки цунами, което преминава през градовете Йокохама и Токио, оставяйки след себе си само разрушение и хаос.

Това природно бедствие влезе в историята с името Голямото земетресение в Канто. Загиват около 140 000 души.

 

Туркменистан, Ашхабад, 1948 г.

Само около 15 секунди продължава катастрофалното земетресение, което успява да разруши над 40 села в Туркменистан, Ашхабад. То се измерва с 10 по скалата на Рихтер и настъпва на 7 октомври 1948 г., а в него загиват около 110 000 граждани.

 

Хайюан, Китай, 1920 г.

Китай е в разгара на гражданска война. Вечерта на 16 декември стотици хиляди животи са отнети от силен трус. Земетресението, измерено с магнитуд 8.5, оставя хиляди хора без дом, а милиони са засегнати от суша и глад.

 

Валдивия, Чили, 1960 г.

Едно от най-силните земетресения в историята възниква край бреговете на Валдивия, Чили. Първият трус е измерен с магнитуд 9.5, след което генерира смъртоносно цунами.

Най-засегнати са крайбрежните градове, но опустошенията се простират до Хаваите, Япония и Филипините. Смята се, че приблизително 1655 души са убити, а 3000 са ранените.

 

Юнгай, Перу, 1970 г.

На 31 май 1970 г. Юнгай, Перу, преживя не едно, а две ужасяващи природни бедствия. Земетресението е с епицентър под водата и продължава 45 секунди с магнитуд 7.9. Това предизвиква смъртоносна лавина.

Хиляди тонове скали и лед заливат градовете Юнгай и Ранраирка. Погубени са 75 000 живота, а 25 000 души са обявени за изчезнали.

 

Манагуа, Никарагуа, 1972 г.

Земетресенията не са непознати за град Манагуа, Никарагуа. До 1972 г. той вече е преживял две опустошителни земетресения.

Това, което се случва на 23 декември, обаче води до избухване на смъртоносен пожар, който причинява щети за милиони долари и убива над 10 000 души.

 

Суматра, Индонезия, 2004 г.

Земетресението в Суматра от 2004 г. се счита за четвъртото по големина през последните 100 години. Потопени са цели острови. Смъртоносно се оказва и цунамито, което предизвиква.

 

Кашмир, Пакистан, 2005 г. 

Трусът започва сутринта на 8 октомври 2005 г. Земетресението с магнитуд 7.6 води до откъсване на скала, която убива хиляди хора. Около 80 000 души губят живота си, а милиони остават без дом.

 

Съчуан, Китай, 2008 г. 

Сблъсък на плочи по разлома на Лонгменшан предизвиква Голямото земетресение в Съчуан, което е с магнитуд 7.9. При него не само, че хиляди хора губят живота си, но и милиони са засегнати.

 

Лакуила, Италия, 2009 г. 

Около 26 града са засегнати, след като земетресение с магнитуд 6.3 удря западната част на Италия. Повредени са над 10 000 сгради, а над 30 000 души губят домовете си.

Порт-о-Пренс, Хаити, 2010 г.

Около 16:53 часа първият тръс с магнитуд 7.0 удря в близост до столицата на Хаити. Първоначалният шок е последван от два последващи труса с магнитуди 5.9 и 5.5. След земетресението страната е в руини, убити са 300 000, а щетите са за милиони.

 

Списъкът не е пълен, но достатъчно красноречив.

 

***
Апокалипсисът в Чирпан през 1928-a, разлюляна е половин Тракия
През далечната 1928 година България е сполетяна от унищожително по силата си земетресение – чирпанското. Земята се разлюлява в 11:20 часа на на 14 април 1928 година, Велика събота.

Силата на трусовете са с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер и епицентърът е на на около 8 км северозападно от родния град на Яворов. На 18 април вечерта следва нов силен трус със същата сила и епицентър близо до Поповица, Пловдивско. Специалистите са изчислили, че разместванията на земните пластове са станали на дълбочина около 15 км.

 

Градът е сринат напълно. Жертвите от двата последователни труса са 114 души, 500 са ранени, 73 200 сгради са разрушени, а 21 хиляди други са пострадали.

Малцина са вече живите хора, които помнят кошмара от 1928 г. В спомените на възрастните пловдивчани пък още е жив споменът за чирпанския апокалипсис, който се усеща в почти цялата Тракийска равнина.

Много тежко е засегнат Пловдив. Оцелява само Старият град, където повечето къщи са от дърво.

 

Историческите свидетелства говорят, че в продължение на 11 дни земята се люлее през час с различна сила. Очевидци разказват, че първо рухват покривите на сградите, после се разцепват и стените. Почти цялото население на Пловдив и Чирпан се евакуират в полето.

 

Пловдив и цялата му прилежаща област са обявени от властите на бедствени райони. Правителството на Андрей Ляпчев изпраща самолет до засегнатите места, защото телефонните връзки със селищата са прекъснати.

Цар Борис III, който по същото време е във Варна, спешно пристига в Чирпан. После царят се премества в Пловдив и лично ръководи акцията за спасяване на населението.

 Сеизмолозите успокояват, че ужасът едва ли ще се повтори.

Опустошителни земни трусове и друг път са разлюлявали Тракия. Пловдивско се люлее периодично от векове. Хрониките разказват за ужаса под тепетата през 1750 г. Голямото земетресение тогава засяга цялата област Румелия, а в града са сринати до основи половината сгради.

Първият сериозен трус под тепетата през XX в. e през 1904 г. Той нанася тежки поражения в Пловдив, Хасково и Ямбол. След 6 години поредното земетресение руши сгради в няколко тракйиски града. През 1917 г. долината на Марица се разлюлява отново. Днес няма опасност разрушителното земетресение като чирпанското през 1928 г. да се повтори, движенията в региона сега са слаби, заявяват днес експерти от секция "Сеизмология" на Геофизичния институт на БАН.

 

Помним Вранча, Свищов; укривани ли са данни?

На 4-ти март 1977 година земята под планината Вранча в Румъния се разтресе с магнитуд 7.6 по скалата на Рихтер.
Най-засегнат е град Свищов, където два жилищни блока рухват и погребват обитателите си. Над 120 души намират смъртта си само там в руините. Най-черният петък за Свищов започва точно в 21:24 часа. Сеизмичната вълна тръгва двайсетина секунди по-рано от епицентъра във Вранча и безшумно и коварно раздвижва земята под града.
Бедствието от 7,6 степен по скалата на Рихтер трае по-малко от минута, но картината е апокалиптична. Градът потъва в мрак. Свищов е обхванат от масова паника и истерия. Въпреки трагедията и стенанията изпод развалините, из улиците излизат мародери, които плячкосват в тъмното магазини и опустели домове. Около полунощ спасителите започват да вадят първите трупове.

 

Блок № 1 на ул. “Георги Матев” - 1 и общежитието на завод “Свилоза” са се превърнали в огромни ковчези. 8-етажната жилищна кооперация по официални данни погребва 76 души. Най-голяма е трагедията на гръцката фамилия Стефопулу, която дава 9 жертви. Загиват родителите, синът, снахата, дъщерята и петте деца. Никой не е имал никакъв шанс – семейството е обитавало последния осми етаж на рухналата за секунди сграда. По ирония на съдбата многолюдната челяд е на гръцки партизани, потърсили спасение в България.

 

В общежитие на “Свилоза” загиват 45 жертви. Всичките загинали до един са млади специалисти, пристигнали по разпределение в Свищов. За разлика от съседния осем етажен блок изпод руините на общежитието са измъкнати и доста оцелели по чудо в кухините на падналите вертикално пакети. Последната спасена е късметлийката Дочка Любенова, открита на втория ден. Тялото й било затиснато, а около главата й имало съвсем мъничко, но достатъчно място, колкото да диша.

 

Както в много градове в страната, земетресението беше усетено и в Плевен, където много сгради бяха до известна степен напукани и с изпочупени комини. За щастие жертви нямаше, но дълго време у хората останаха последиците от истерията и тежкия психически шок, който изживяха мнозина при паническото напускане, особено на по-големите и високи жилищни сгради, както и на концертната зала в читалище "Съгласие"/тогава "Георги Димитров"/, в която имаше концерт.

Подобно на Чернобилската авария десетина години по-късно, официалната власт спуска съобщения за незначителни разрушения и няколко жертви.

 

Спасителят Георги Тодоров е първият, който се опитва да повдигне завесата за реалните поражения. Неговият списък на загиналите стига до 120. Опитът му да го разгласи чрез медиите удря на камък. Стотиците жертви са скрити зад обяснения за спасени хора и за ранени.
Истината се оказва много по-жестока от тази за Чирпанското земетресение през 1928 г., официално признато за най-страшното в историята на България със 128 загинали. За учените сеизмолози днес истината за “Свищов-1977” г. вече не е тайна – около 250 жертви. 

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 8265 |05.11.2020 В. Симеонов: Чувалите с трупове ще станат факт! Лекарите ще избират кой да умре . 9| 7459 |15.04.2020 Д-р Христо Дамянов: Обезкървяването на здравната система е причина бъдещи пациенти или трупове да нямат нито грам вяра в нея . 11| 10118 |18.05.2019 Проф. Н. Радулов: Безпрецедентна акция, затова ще събираме трупове . 10| 8813 |05.03.2015 Клошари намирали трупове на лобното място на Вероника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads