Реклама / Ads
1| 7853 |15.09.2007 АКТУАЛНО

Коне и дим от изгорели кабели посрещат учениците във „Факултето”

.
„F*ck you, f*ck you!”,така ни посрещнаха малки циганчета в столичния квартал „Факултето”. В последните ваканционни дни преди старта на учебната година в едноименната махала нищо не подсказваше, че наближава първият учебен ден.
 

Мургавите хлапета щъкат своеволно и безгрижно по наводнените от жителите улички, кои по-добре, кои по-лошо облечени в сравнение с българчетата. „Готов съм за първия учебен ден, имам учебници и не отсъствам от училище”, разказва едно от тях пред Frognews.bg.

 img_4394.jpg  снимки Вяра Йовева

Кварталът наподобява Елин-Пелиновото ,,село” от началото на миналия век. Кучета, коне, зайци и други животни се разхождат по улиците свободно, а стопаните им са заети с всекидневните грижи на живота. Къщите в махалата, за разлика от други ромски в провинцията, са в добро състояние, измазани и със задължителния сателит в двора. Навън е пълно с малки деца, които все още се радват на отминаващата ваканция. Около тесните улички, по които е останал значително малко асфалт, тротоарите липсват – или са използвани за строителен материал от местните, или никога ги е нямало. На тяхно място през няколко метра конска тор и строителни отпадъци ,,украсяват” пейзажа и разнасят смрад и опасни вируси на тамошните жители. От време на време по улиците  преминава седмокласник с моторче, като твърди, че за него не е нужна шофьорска книжка. В магазините се предлага скромен списък със стоки, заради търсенето им, а цените са народни. Касови апарати липсват, а продавачите са повече от любезни: ,,Имате ли минерална вода? – Не, имаме ,,менерален хайран!”. На гърба на един хоремаг дори имаше надпис ,,Волен Сидеров”, а под него хитлеристки знак. А близко до баничарницата се издигат жълтите и издраскани стени на 75-то ОУ. В двора, две кончета пасат на воля, доволно размахват опашки, докато деца непосредство до тях ритат топка. В сградата се вихрят ремонти дни преди 15-ти септември, която до този момент наподобява коптор.

За разлика от повечето училища в страната, 75-то ОУ„ Тодор Каблешков” най-вероятно няма да стачкува. „При нас тук е малко по-особен район. Знаете, че учениците ни не идват много редовно на училище и ако се вдигнем, нещата ще излязат извън контрол”, казва директорът Антон Сивков. Днес ще се състои учителски съвет, на който ще стане ясно дали децата ще посрещнат първия учебен ден или не. В училището няма нито едно българче, а ромите не идват редовно на училище, прескачат занятия. Родителският контрол е много занижен, а това е основен проблем. Както във всички училища в страната, и тук се случват сбивания между децата.

Ученик от гимназяита ни разказа, че преди време е съществувала банда от „по-големи батковци”, които са ходели по коридорите и са се заяждали с по-малките. Според директора бунтът на ромите в „ Красна поляна” не е повлиял негативно на ромските децата: „Как ще влязат скинари в квартал с 30 000  души, нали после няма да излязат?!”, коментира Сивков.

75-to_ycilishte.jpg

Най-голям остава обаче проблемът с набавянето на учебници от 5-ти до 8-ми клас, тъй като комплект учебници струва около 150-200 лв. За по-малките държавата осигурява безплатни учебни помагала. ,,Затова практикуваме малко като студентите – водим си записки.”, каза още директорът на училището. Някои от ученици след завършване на 8-ми клас искат да продължат в други учебни заведения – най-често това са спортното и хранителновкусовото училище, които се намират в близост до квартала. Под звуците на попфолка и хитовете на Драгана Миркович, след тежкия учебен ден учениците друсват гюбеци в съседната дискотека или запиват доволни в кафенето срещу замъка на Киро Японеца.

img_4398.jpg

Училището е в готовност за 15-ти септември. Ремонтните дейности почти приключват, а деца и родители ще посрещнат празника с ,,приятната” миризма на запалените кабели, пригодени за пункт ,,Цветни метали” в мах’лата, от съседните къщи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9532 |12.09.2007 Българите най-стресирани и нещастни, спасението е в Порто Рико . 3| 6214 |11.09.2007 Младежи прегръщаха минувачи в София . 5| 13301 |11.09.2007 За животните – с любов или защо бонбоните убиват маймуните диабетици . 1| 5547 |08.09.2007 Българка се бори с болестта на Алцхаймер, учи английски наново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads