Реклама / Ads
3| 6213 |11.09.2007 АКТУАЛНО

Младежи прегръщаха минувачи в София

.
Млади хора изненадаха софиянци, впускайки се да ги прегръщат в центъра на столицата. Изумление, яд, но и много усмивки предизвика инициативата „Безплатни прегръдки“, а много "непрегърнати" ще чакат следващата акция.
 

Кампанията „Безплатни прегръдки“ (Free hugs) осъществи поредното си издание у нас днес точно в 12:00 на пилоните пред НДК. Младежи от цяла София тръгнаха на шествие по „Витошка”, „Славейков” и „Графа”, като по пътя си даряваха с прегръдки минувачите. Някои „прегърнати” бяха шокирани, други проявяваха скепсис и се дърпаха, но голяма част от софиянци показаха, че са отворени към подобен род инициативи и се радваха на младите хора, отвръщайки искрено на приятелския им жест. Кампанията не случайно се подновява точно в днешния ден, 11 септември, за да напомни, че по света трябва да има повече любов и топлина.

„Безплатни прегръдки“ (Free hugs) е инициатива, която започна още през юни 2004, но получи широк отзвук в интернет и световните медии през 2006 г. благодарение на музикален клип, разпространяван чрез мрежата за видео-обмен YouTube. Кампанията се състои в предлагането на прегръдки на непознати на обществени места, с единствената цел да накара хората да се почувстват по-щастливи.

hug2.jpg Клипът е пуснат в YouTube на 22 септември 2006 г. Според резюмето, той е направен в Сидни, Австралия. Главният герой, който раздава прегръдки, идентифициран с псевдонима „Хуан Ман“, върви по улица „Пит Стрийт Мол“ и носи плакат с думите FREE HUGS. Музиката за видеоклипа е на Sick Puppies, австралийска група, с която Ман се запознава година по-рано. Записът на кампанията е направен от фронтмена на групата, Шимон Мур. Първоначално, както клипът документира, мотивите на Хуан будят недоверие у хората, но за кратко време дистанцията се стопява и все повече хора приемат поканата да бъдат прегърнати. В момента на първата прегръдка черно-бялото отначало видео става пълноцветно. Впоследствие идеята е подета и други „прегръщачи“, за да се превърне в цялостна кампания. Хуан Ман и сподвижниците му получават предупреждения от общината и полицията да спрат действията си, ако не заплатят застраховка обществена отговорност на стойност 25 милиона долара.hug1.jpg Вместо това прегръщачите правят петиция и събират 10 000 подписа в подкрепа на това безплатните прегръдки на едно от оживените места в Сидни да продължат. През България кампанията мина за пръв път в края на април и началото на май 2007, като беше съчетана и с промоция на младата изпълнителка Веси.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 13301 |11.09.2007 За животните – с любов или защо бонбоните убиват маймуните диабетици . 1| 5547 |08.09.2007 Българка се бори с болестта на Алцхаймер, учи английски наново . 5| 5166 |07.09.2007 Д-р Хайнц Брам: Да се гордееш с принадлежността си към ДС е наглост . 1| 5353 |06.09.2007 Павароти си отиде, гласът му остава да звучи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads