Реклама / Ads
1| 7834 |05.08.2015 АКТУАЛНО

Г. Коритаров пред Фрог: Приключили са ни, ако публицистиката спре да ни вълнува

.
Георги Коритаров
Свалянето на Люба Кулезич от екран не ме изненадва, защото сме имали разговори по принцип за състоянието на медиите и за статута на журналистиката в България преди доста месеци. Това бе нещо, което тя не е изключвала като възможност, призна журналистът Георги Коритаров пред Фрог нюз.
 

Аз също от собствен опит знам, че в т. нар. големи частни телевизии, журналистът и неговата продукция нямат никаква собствена стойност. Единствената стойност , която се уважава е икономическият и най-вече сервилно-политическият интерес, който има ръководството на медията или нейните собственици. Когато говорим за големи медии, опитът ми сочи, че винаги когато съм бил на върха на рейтингите на предаванията, които съм водил, е имало всевъзможни посегателства по причини, които са извън професионален характер. По тази причина свалянето на Кулезич е много особено посегателство върху различната гледна точка. Имам предвид такава, която наистина много трудно можеше да се открие където и да е другаде, защото Люба е самобитен журналист, уточни той.

След това допълни: Колкото за Сашо Диков, той е със своята специфика още от времето на Канал 3, която пренесе като игривост. За него съм малко изненадан, защото той е в малко по-различни сфери на своята провокативност, които по-скоро носят развлекателен характер и усмивка. Но очевидно, че и усмивката вече започва да се превръща в проблем. Така или иначе два различни стила под претекст, че не могат да се впишат като външни продукции и се опитват да ги направят вътрешно редакционни, сега ще бъдат свалени. Между другото вътрешно редакционна продукция означава дива, непрофесионална и необразована цензура, защото в големите телевизии, ако журналистът е обладан от някаква широка култура и интелигентност, то редакторите над него сякаш са подбирани на принципа да бъдат по-ограничени, дълбоко по-неитлетигенти, по-административно скроени и съответно с много по-голям цензурски потенциал. Така че вътрешна продукция означава доброволен избор да бъдеш цензуриран от неграмотността, обясни той.

На въпрос какво ще загубим от свалянето на публицистичните предавания, той обясни: Българинът до такава степен е обезболен и деинтелектуализиран, че няма да разбере какво е загубил. Ако въобще можем да приемем, че тези последни публицистични присъствия и форми могат да бъдат свързани с провокация към мисленето, при Люба това наистина беше с възможност за много ярки цивилизационни провокации към мисленето, то българинът ще загуби това. Иначе шоуто в което е потопен народът, го е завлякло толкова навътре, че вече не съм убеден дали ще забележи какво се случва.

Попитан как са реагирали хората сред свалянето му от национален ефир преди няколко години, Коритаров уточни: Сега ме срещат и ме поздравяват с девиза на предаването ми „Пещерата прави свободата”. Неотдавна бивш премиер от друга държава избра моето предаване да дойде и да отправи послание към България. От „Свободна зона” са излизали новини, които са разпространявани в цяла Европа. Не ми липсва националния ефир. Свикнал съм да работя в специфични ефири още от времето на радио „Сбоводна Европа”, където от малката ми редакция успях да направя незабравими интервюта, едно от които предизвика бунтовете срещу Слободан Милошевич в Белград. Страшното е, ако хората престанат да правят разлика между шоу от най-долнокачествена проба и публицистика от високо европейско качество. Ако за тях това изгуби стойност, тогава може да се каже, че са ни приключили, заключи Георги Коритаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8924 |03.08.2015 Само във Фрог: Полицейски шефове се докараха с маркови очила, иззети при акция . 0| 9407 |23.07.2015 Проф. М. Славова пред Фрог: Промяната на Конституцията е паркетно занимание, не ни е потребно . 0| 8270 |22.07.2015 Само във Фрог: "Фашистът" от военното министерство с офис в Цариброд?! . 0| 5780 |21.07.2015 Окото на Фрог: Тъпаните и тупанките във военното министерство се роят
Реклама / Ads