Реклама / Ads
0| 6167 |07.07.2009 АКТУАЛНО

Кризата препъна студенските кредити

.
Банките отказват да сключват споразумения с Министерство на образованието и науката (МОН) за отпускане на нисколихвени заеми. Това каза за медиите главният секретар на ведомството Димитър Танев.
 

По думите му програмата е трябвало да стартира още миналата есен, но това няма да се случи и през новата учебна година. За да може да бъдат кредитирани студентите от тази есен, първо трябва да се промени коренно икономическата ситуация у нас, да се отпуши като цяло кредитирането в страната и да се намалят лихвите, обяснява Танев. Безуспешно са завършили и преговорите с Асоциацията на търговските банки. Не е постигнато споразумение, предвид на обстоятелството, че за банките този вид кредитиране е рисково, коментира секретарят на МОН.

Във ведомството са отхвърлили от лансираната от министър Даниел Вълчев идея за създаване на Агенция за студентско кредитиране, тъй като това отговорно решение трябвало да се вземе от следващия екип на МОН. В края на 2008 г. Българската банка за развитие е получи от държавата 10 млн. лв., предназначени за гаранции по студентските заеми. Според експерти обаче, за да може банката да сключва договор за заем със студента, първо трябвало да се промени Законът за студентското кредитиране.

Българската банка за развитие нямала клонова мрежа в страната и затова не можела да отпуска кредити директно на бъдещите висшисти. Затова идеята била институцията да депозира съответна сума от 10-те млн. лв. в друга банка, нейн посредник, която да оперира със средствата и да ги дава на студентите.

Проучвания на МОН сочат, че около 10 на сто от бъдещите висшисти могат да ползволят да вземат заем за следването си. Лихвата по кредитите трябва да бъде около 7%, тъй като законът предвижда тя да е в размер на основния лихвен процент плюс 2 пункта. Но банките поискали допълнителен процент като държавна гаранция, при което лихвата скача двойно. Студентите не плащат вноски по главницата и лихвите по време на гратисния период, който започва от момента на тегленето на кредита и приключва до 1 година след дипломирането.

Срокът за погасяване на заема е 10 години. Кредитът обаче покрива само разходите за семестриалната такса, която в момента варира от 290 до около 960 лева на година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6722 |06.07.2009 НАП и НОИ с обща акция срещу некоректни работодатели . 0| 6112 |03.07.2009 Пенсионните фондове отново на печалба . 0| 8414 |01.07.2009 July morning 2009 . 1| 6956 |30.06.2009 Онкоболни ще съдят държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads