Реклама / Ads
1| 6940 |30.06.2009 АКТУАЛНО

Онкоболни ще съдят държавата

.
Заради липса на лекарства онкоболните у нас са решили да заведат колективен иск в съда, с който да търсят правата си. Това каза за медиите Теодора Захариева от Центъра за защита правата в здравеопазването.
 

Захариева е отправила призив към 3800 души, които са изразили съпричастност към каузата, да направят доброволно дарение, в размер на 2 лв., с цел да бъдат събрани необходими средства за завеждането на иска.

По данни на Центъра за защита правата в здравеопазването през тази година Здравното министерство е заявило двойно по-малко лекарства за рак на костите от необходимото количество. Това означава, че половината от болните от рак на костите ще останат без лечение. От направените справки се вижда, че диспансерите са заявили за 2009 г. 16 800 флакона от лекарство за онкоболни, а министерството е подписало договор за доставка до 8600 флакона.

Все по-често се говири за липсата на лекарство за рак на гърдата. През 2007 година нужда от такова лечение са имали 541 доказани жени, а към днешна дата министерството лекува само 220 жени. Черната статистика показва нарушаване на закона, според който тези пациенти имат право на безплатно лечение, категорична е Захариева.

От Министерството по здравеопазване обаче обясняват, че до този момент във ведомството не са постъпвали сигнали за липса на лекарства. По думите на Велислава Марек от дирекция „Лекарствена политика" броят на протоколите за заявка на лекарства за онкоболни са се увеличили, което създава проблеми при тяхното регулярно отпускане. Тук става дума за протоколи, които са поименни и в рамките на бюджета, с който разполага министерството и който е планиран, не може да отговори в срок на тези пациенти. Самото разглеждане на протоколите също става в рамките на 2 до 3 месеца, което налага едно изчакване, за да могат новите пациенти да бъдат включвани за лечение. Но това не означава, че онкоболните са оставени без лечение, а става думе за определени терапевтични схеми, коментира Велислава Марек. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8234 |14.10.2008 Във Виетнам съдят журналисти, публикували статии за корупция . 4| 5007 |14.08.2008 Държавата закрива детските центрове . 1| 7100 |01.03.2007 Отвратен съм от беззаконието в държавата ни, твърди звездата на Военния театър Иван Радоев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads